Oamenii nu mai sunt interesati de istorie, nu neaparat de istoria propriei patrii, ci de istoria acestei planete pe care o impartim toti, indiferent de nationalitate, religie, culoare si obiceiuri.
Respiram acelasi aer si calcam in picioare acelasi pamant. Am inceput sa ne multumim cu thriller-ele istorice, intrebandu-ne daca e ceva adevarat sau ba.
Am putea sa incepem de la primul oftat al aerului pe aceasta planeta si pana isi zilele noastre, dar adevarul adevarat e ca nu vom sti niciodata cu certitudine ca istoria nu ne ascunde cate ceva.
Se spune ca unele lucruri mai bine raman nestiute. Si totusi, de cativa ani tot apar dezvaluiri socante. Istoria a devenit palpitanta si scoate la iveala lucruri pe care noi nu le cunoastem, poate doar le-am banuit.
1 Daca doamnele vor sa afle daca experesia „In spatele unui barbat de succes exista o femeie puternica”, atunci exista cartea ideala pentru dumnealor: „Amante si regine. Puterea femeilor” scrisa de Benedetta Craveri.
In filele cartii veti descoperi o Caterina de Medici ce timp de treizeci de ani a reusit sa mentina autoritatea regala neclintita. Dar nu numai. Veti descoperi si „reginele inimii”, cele ce fac jocurile din umbra sucind mintile regale. E o lectura bine documentata ce poate deschide gustul pentru istorie. Cartea a aparut la editura Curtea Veche.
2 „Arhiva Mitrokhin” carte scrisa la patru maini de Vasili Mitrokhin si Christopher Andrew, e numai buna de citit din scoarta in scoarta, daca sunteti interesati de celebra institutie a KGB-ului. Vasili Mitrokhin, fost agent KGB are acces la toate documentele secrete ale institutiei. Altfel puteti citi despre asasinate, santaje si denigrari. Cartea are doua volume si a aparut la editura Lider
3 Editura Antent scoate la lumina o carte ce pare a fi mai mult fantastica decat istorica: „Atlantida – colonia zeilor – Atlantida – pamantul dacilor” scrisa de Constantin N. Barbulescu. Cartea porneste de la ideea atlantologului profesor iugoslav Blaze Krivokpaici, care afirma ca Atlantida s-ar fi aflat in bazinul pannonian si ca anticii au exagerat proportiile catalicismului, acesta afectand doar o parte a teritoriului Atlantidei locuita de atlanti.
De aici se dezvolta nenumarate idei, unele, cei drept, cam SF, dar altele, in schimb, par perfect reale. Oricum, e o lectura buna si puteti afla cate ceva.
4 Editura Tritonic va ofera „Carol I. Corespondenta privata”, corespondenta adunata si pusa pe hartie de Sorin Cristescu. Nu se stie niciodata ce poti afla din corespondenta unui om, ce sa mai vorbim de corespondeta unui rege. Pentru cei curiosi va garantez ca e o carte fascinanta.
5 La final revin la femeile din spatele istoriei, de data asta femeile patriei noastre. „Din istoria feminismului romanesc. Studiu si antologie de texte (1929-1948)” scrisa de Stefania Mihailescu.
„Implicarea femeilor din Romania in activitatea societatii civile a reprezentat o contributie importanta la transformarile democratice ale statului in perioada interbelica.
Intre anii 1929 si 1948, miscarea feminista din Romania s-a maturizat pe fondul ascendent al emanciparii femeii la nivel european si international”. Cartea a aparut la editura Polirom.
Lectura placuta si plina de intelepciune!