A fost odata ca niciodata - cu o mie de ani inaintea erei noastre
Nu se stie exact cand a aparut primul vibrator. Cel mai probabil dateaza de prin Paleolitic. Arheologii au descoperit numeroase obiecte cu forma falica din acea perioada si le-au denumit "bastoane".
Un caz deosebit a atras atentia specialistilor. Se presupune ca este vechi de 28.000 de ani si a fost descoperit intr-o pestera din Germania. Dimensiunile obiectului duc cu gandul la vibratoarele din ziua de astazi. Lung de 20 de centimetri, acest obiect putea foarte bine sa fie folosit pentru stimularea sexuala.
Reprezentari sugerand utilizarea unor vibratoare rudimentare pot fi gasite si pe artefactele grecesti din secolul al 6-lea inaintea erei noastre. Imagini de femei singure sau chiar insotite care folosesc diverse obiecte pentru satisfacerea nevoilor sexuale apar desenate pe astfel de artefacte. Tot in aceasta perioada, in Grecia a fost inventat un soi de vibrator, denumit "olisbos". Genul acesta de obiect era cunoscut in zona Mediteranei, unde comertul cu vibratoare prinsese avant.
Uleiul de masline a fost primul lubrifiant din istorie si a fost promovat ca fiind un contraceptiv eficient, utilizat incepand cu anul 350 inaintea erei noastre.
Bilele pentru intarirea musculaturii vaginale, denumite "ben wa balls", au aparut in jurul anului 500 e.n. Initial au fost inventate pentru a spori placerea barbatului in timpul actului sexual. Cu timpul s-a descoperit ca erau utile pentru intarirea musculaturii pelviene, fapt pentru care in prezent sunt utilizate tot mai des de femei in acest scop.
Intre 1000 si 1800 - perioada placerii masculine
Inelele sau mansoanele pentru prelungirea erectiei masculine au aparut in jurul anului 1200, in China. Erau fabricate din piele provenita din pleoapele caprelor, cu gene cu tot. Va intrebati de ce erau pastrate genele? Se credea ca amplifica placerea sexuala.
Termenul de "dildo" a aparut in jurul anului 1400. Exista doua teorii cu privire la originile acestui cuvant. Se presupune ca provine fie din latinescul "dilatare", care inseamna "a largi", fie din italienescul "diletto", insemnand "desfatare" sau "dezmierdare".
In aceasta perioada, jucariile sexuale erau fabricate din lemn sau piatra si erau invelite in piele sau alte materiale asemanatoare. Dezavantajul evident al acestor vibratoare era faptul ca utilizarea lor necesita folosirea din abundenta a lubrifiantului.
Pe la 1600, inelele pentru barbati au evoluat, in sensul ca nu mai aratau la fel ca initialele inele chinezesti. Pe suprafata lor puteau fi observate ornamente, de obicei sub forma unor dragoni. Aceste ornamente au evoluat, ajungand intr-un final sa reprezinte doar limba dragonului ce se extindea in prelungirea inelului, oferindu-i femeii placere in timpul actului sexual. Semanau destul de mult cu inelele vibratoare actuale, folosite pentru sporirea placerii ambilor parteneri.
O alta versiune de vibrator a aparut in 1734 si era dotata cu o manivela.
Dupa 1800- jucariile sexuale vindecau isteria
Nu se stiu foarte multe despre istoria jucariilor anale. In era Victoriana, unii doctori le recomandau pacientilor de sex masculin sa isi introduca un ou de lemn in anus deoarece se credea ca presiunea aplicata pe prostata ar ghida sperma inapoi de unde a venit, prevenind astfel ejacularea precoce.
1869 a fost un an crucial in istoria jucariilor sexuale. De mult timp, doctorii tratau femeile ce sufereau de ceea ce se credea a fi "isterie" printr-o sedinta de masaj pelvian, ce provoca o stare de "paroxism al isteriei". Cu alte cuvinte le induceau orgasm pacientelor.
Acest tratament era realizat cu ajutorul unei masinarii ce functiona pe baza de abur, intitulata "manipulatorul". Dispozitivul era ascuns de ochii pacientelor, de teama ca acestea sa nu refuze "tratamentul" la vederea monstruosului aparat.
"Manipulatorul" a fost inlocuit in 1882 de primul vibrator electro-mecanic, inventat de un medic britanic pe nume Joseph Mortimer Granville. Instrumentul functiona pe baterii si era prevazut cu diverse extensii interschimbabile pentru a varia stimularea.
Interesant este ca Granville nu proiectase aparatul pentru femei, ci pentru un anumit tip de masaj destinat barbatilor. Din pacate, era deja prea tarziu. Odata scapat din mainile celui care l-a inventat, vibratorul a pornit pe calea sa proprie pentru a satisface femeile.
1900 - 1952 - electricitatea vine in ajutorul femeilor
Odata cu patrunderea electricitatii in casele americanilor, vibratorul alimentat electric a cunoscut o raspandire fara precedent. Dupa masina de cusut, toasterul si ceainicul electric, vibratorul era un instrument des intalnit in gospodarie.
In anii '30 insa, patrunderea vibratoarelor in industria pornografica a facut ca imaginea acestor instrumente sa nu mai para la fel de inocenta ca si pana atunci. Daca pana la momentul respectiv reclamele referitoare la vibratoare apareau frecvent, din 1930 au inceput sa se rareasca.
Momentul in care Asociatia Americana de Medicina a decis ca isteria nu intra in categoria anomaliilor medicale a fost un punct critic in istoria jucariilor sexuale. Promovarea vibratoarelor drept remediu medical trebuia sa dispara.
1960 - 1990 - vibratoarele si-au pierdut statutul de remediu medical
In 1966 s-a dat startul confectionarii vibratoarelor si jucariilor sexuale din cauciuc. In zece ani, vanzarea acestui tip de vibratoare atinsese o cifra de aproximativ cinci milioane de unitati. Un viitor promitator se anunta in aceasta industrie.
"Hiatchi Magic Wand", aparut in 1970, era un dispozitiv menit sa relaxeze muschii incordati, cel putin la nivel declarativ. Realitatea statea cu totul altfel. Utilizatorii de jucarii sexuale l-au luat in vizor, incluzandu-l in arsenalul al carui unic scop era sa aduca placere intre asternuturi.
La capitolul lubrifiant, KY jelly si-a facut aparitia pe piata din S.U.A. in 1980. Respectivul gel era deja folosit la momentul respectiv de medici in timpul examinarilor ginecologice.
Anii '90 - "Iepurasul" nazdravan ia avant
Industria jucariilor sexuale ia avant in dupa 1990. Fabricate din silicon si colorate astfel incat sa fie pe gustul cat mai multor femei, jucariile devin din ce in ce mai utilizate.
Odata cu apritia la televizor a serialului "Sex and the City", o noua categorie de vibratoare si-a facut loc pe piata. Cunoscut sub numele de "iepuras", vibratorul cu actiune dubla, atat vaginala, cat si clitoridiana, a aruncat in aer industria jucariilor sexuale.
Nici barbatii nu s-au lasat mai prejos. Nevoia unei jucarii care sa imite vaginul s-a materializat in 1998, cand a fost lansata "lanterna". Practic, jucaria are forma unui cilindru cu ajutorul caruia masturbarea se promite a fi una mult mai placuta pentru barbati. In prezent, "lanterna" este cea mai vanduta jucarie sexuala masculina.
Din 2000 pana in prezent - placerea atinge cote nebanuite
Inele vibratoare pentru a spori atat placerea barbatilor cat si pe cea a femeilor, vibratoare conectabile prin USB, sau jucarii sexuale ce functioneaza in ritmul muzicii de pe iPod - cam asa suna prezentul in ceea ce priveste instrumentele dedicate stimularii sexuale.
In 2008 s-a ajuns pana la recordul inventarii unui vibrator cu memorie ce retine intocmai ce ii place posesorului. E de inteles ca inventia a fost una de succes.
In prezent sunt la ordinea zilei jucariile sexuale waterproof, cu un design placut si usor de utilizat. Noi modele apar pe piata si intrebarea fireasca este incotro ne indreptam?
Unii spera la aparate ce functioneaza in concordanta cu starea de spirit a posesorului, cu temperatura corpului sau cine stie, poate chiar undele cerebrale. Altii se gandesc la solutii ecologice in acest domeniu. Poate vibratoare alimentate cu energie eoliana?
Tu ce crezi? Incotro ne indreptam? Daca ai avea sansa sa proiectezi o astfel de jucarie sexuala, cum ar arata si ce caracteristici ti-ai dori sa aiba?