Secolele XVIII si XIX vin la pachet cu o "delicatesa lingvistica", iar subiectele tabu incep sa fie abordate cat mai direct, "fara perdea", dezvaluind astfel ceea ce societatea din clasa de mijloc a incercat cu disperare sa ascunda. In aceste conditii, cuvintele obscene au inceput sa fie din ce in ce mai folosite, iar in unele cazuri nu doar socheaza si jignesc, ci si ranesc profund.
10 pasi care iti vor imbunatati stilul de viata
Poporul roman este campion la injuraturi, iar de cele mai multe ori cearta este doar un pretext pentru a arata ce "bagaj de injuraturi" ai. Intalnim de la injuraturi de mama, despre cele vazute si nevazute, pana la cele de organe genitale sau cele in care este invocat Dumnezeu.
Injuraturile nu au existat dintotdeauna, candva oamenii stiau ce este bunul simt si isi respectau aproapele. Azi, stam si ne intrebam cum de am devenit atat de nocivi si cum de ne-am lasat prada limbajului deteriorat. Etnografia se ocupa in amanunt de naravul injuraturilor pe care le folosim si cum s-au raspandit ele asupra neamului nostru. Exista nenumarate injuraturi adaptate si readaptate si nu ne-ar ajunge poate luni de zile sa facem o lista completa. Injuraturile nu sunt doar romanesti, ci si imprumutate de la alte popoare.
In limbajul tinerilor, de regula, se recurge la preluarea unor exclamatii si imprecatii anglo-americane din filme sau muzica si se adapteaza la contextul situatiei de comunicare. Spre exemplu, termenul sictir este de origina turca si inseamna obscen. De la sensul etimologic, am reusit sa ii gasim termenului sensuri noi, pe care sa le folosim ori de cate ori ne este la indemana.
Sictir - hai sictir/ a da cu sictir, inseamna mars de aici, sterge-o si este o injuratura triviala. Pierzandu-si trivialitatea primitiva, a ajuns sa fie rostita in imprejurarile cele mai neinsemnate. De regula, acesta exprima vulgar repulsia sau atitudinea de dispret. Cuvantul sictir a ajuns sa fie in limbajul nostru de zi cu zi cand substantiv, cand adjectiv, cand verb, in functie de ce ne apasa si cat de grav este.
Un limbaj trivial nu este intalnit, de regula, la persoanele scolite si cu bun simt, dar cum se face totusi ca am ajuns sa decadem atat de mult in masa din punct de vedere al educatiei. Care mai sunt sansele sa ne indreptam si sa invatam din nou ce inseamna respectul de sine si de cei din jur?
Citeste si:
Cele 10 porunci ale lui Trump pentru a avea success