"Ca si animalele, oamenii pot detecta semnale declansate de mirosul natural al organismului pentru a identifica varsta biologica, a evita indivizii bolnavi sau a ne alege partenerul.", a declarat autorul studiului, neurologul Johan Lundstrom.
Ca si in cazul animalelor, mirosul specific are la baza o serie de componente chimice care transmit diverse informatii despre individ. Caracteristicile acestor mirosuri se modifica pe parcusul vietii, ca si concentratia substantelor chimice componente.
Oamenii de stiinta sustin ca mirosurile specifice varstei ajuta in cazul animalelor la alegerea partenerilor potriviti. Astfel masculii in varsta sunt preferati fiindca pot transmite puilor gena longevitatii, pe cand femelele in varsta sunt evitate, fiindca sistemul reproducator poate avea de suferit odata cu imbatranirea.
Chiar si in cazul oamenilor este recunoscut acel miros specific oamenilor in varsta. In Japonia, spre exemplu, exista chiar si un cuvant care sa denumeasca exact aceast miros.
Astfel, pornind de la premisa ca animalele pot detecta varsta prin prisma mirosului specific, Lundstrom a incercat sa demonstreze ca si oamenii reusesc sa faca acelasi lucru.
Studiul a fost bazat pe mirosul specific a trei categorii de oameni: intre 20 si 30 de ani, intre 45 si 55 de ani si intre 79 si 95 de ani. Fiecare participant la studiu a dormit timp de 5 nopti in acelasi tricou.
Ulterior, evaluatorii au fost rugati sa le miroasa comparativ doua cate doua, avand in total noua combinatii. Apoi au fost nevoiti sa evalueze intensitatea si cat de neplacut este fiecare miros in parte, pentru ca la final sa estimeze varsta purtatorului fiecarui tricou in parte.
Evaluatorii au reusit sa distinga trei categorii de varsta in functie de mirosul specific si l-au catalogat pe cel apartinand ultimei categorii de varsta ca fiind mai putin intens si mai putin neplacut decat celelalte doua.
"Oamenii in varsta au un miros specific usor de identificat, pe care tinerii l-au catalogat ca fiind neutru si nu tocmai neplacut. Acest lucru este surprinzator, dat fiind faptul ca in general mirosul de om batran este considerat neplacut. Cu toate acestea, s-ar putea ca alte surse ale mirosului specific, precum pielea sau respiratia sa determine aceasta reactie.", a declarat Lundstrom.
Cercetatorul a subliniat ca este nevoie de studii suplimentare pentru a determina cum reuseste creierul sa identifice si sa evalueze informatiile legate de mirosul specific.
Fertilitatea nu mai tine cont de varsta - Criogenizarea ovarelor ofera speranta femeilor
O sanatate de fier la orice varsta: Alimentatia necesara la 20, 30, 40+
S-a descoperit varsta la care oamenii sunt cu adevarat fericiti