Sa mananci o punga de chipsuri ti se pare modul ideal de a te relaxa impreuna cu prietenii in timp ce va uitati la un film sau o gustare rapida pentru zilele in care nu ai timp sa mergi la masa, insa specialistii trag un semnal de alarma privind potentialul lor daunator. Sa consumi zilnic chipsuri este ca si cum ai bea cinci litri de ulei gatit intr-un an, informeaza Daily Mail.
Studiile de specialitate confirma ca chipsurile dauneaza serios sanatatii si duce la o serie de probleme, precum obezitate, afectiuni de inima, risc ridicat de cancer, hiperactivitate in cazul copiilor si o dezvoltare deficitara a copiilor nenascuti.
Alarmant este consumul ridicat de chipsuri la ora actuala. Un studiu al Guvernului realizat saptamana trecuta arata ca o treime dintre copiii britanici mananca zilnic.
In statele Unite, chipsurile reprezinta factorul cu cea mai mare influenta in epidemia de obezitate, arata un studiu publicat in Journal of Medicine.
Michael Moss, autorul cartii "Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us" sustine ca de vina este ambalajul, logo-urile amuzante si culorile puternice mascand un produs care a fost perfectionat pentru "a vraji" papilele gustative astfel incat sa ajungem dependenti.
"Atunci cand mananci, simti imediat gustul sarii, iar in combinatie cu aportul ridicat de grasimi te face sa vrei mai mult. Mai apare si zaharul alaturi de aceste doua ingredinte, pe care creierul nostru il doreste efectiv din instinct. Mai mult, cu cat un cartof face mai mutl zgomot, cu atat ne va placea mai mult.", a declarat Moss.
Consumate in exces, chipsurile cresc riscul de obezitate, hipertensiune, diabet de tipul 2 si boli coronare.