Intocmai cum universul este conectat, la fel sunt si gandurile, amintirile si ideile creative din mintea ta. Creierul tau este un sistem incredibil de complex - un sistem care este in intregime interconectat. Tot ceea ce stii, iti amintesti si continui sa experimentezi exista in mintea ta, in interiorul tau.
Psihologia dezordinii: de ce esti mai creativa intr-o camera aglomerata
Deoarece toate acestea exista in mintea ta, chiar daca doar sub forma unor impulsuri electrice, ele sunt intr-un anume mod conectate la fiecare alta bucatica de informatie care exista, de asemenea, in mintea ta. Acest lucru ne permite noua sa facem (sau mai degraba sa realizam) conexiunile intre lucrurile pe care nu le-am fi putut intelege in mod constient. Toate acele conexiuni exista deja; tu trebuie doar sa le vezi.
Iata de ce, potrivit celor de la elitedaily.com, oamenii care mazgalesc (care umplu pagini intregi cu mazgalituri facute intr-un moment de neatentie - daca ne luam dupa definitia conceptului) sunt, de fapt, mult mai atenti la ceea ce se intampla in jurul lor.
1. Este mai usor sa iti amintesti ceea ce auzi in timpul mazgaliturilor.
Se pare ca daca mazgalesti in timp ce asculti o prelegere sau o prezentare, ai mult mai multe sanse sa iti amintesti ceea ce ai auzit - si iti amintesti chiar mai bine decat daca ai fi incercat sa asculti cu atentie. Si nu este doar "un pic mai mult" - ci iti amintesti cu aproape 30% mai mult.
Potrivit unui studiu din 2009 publicat in "Applied Cognitive Studies", persoanele care au fost rugate sa mazgaleasca in timp ce ascultau o lista caree continea numele unor oameni (lista le era citita cu voce tare) au fost capabili sa isi aminteasca cu 29% mai multe informatii decat intr-o situatie ulterioara, cand participantii la studiu au fost luati prin surprindere cu un test.
Asta inseamna ca tipul care sta langa tine la sedinta (si despre care ai crezut intotdeauna ca nu este atent deoarece desena linii ondulate, forme la intamplare sau facea tot felul desene) are cu 30% sanse mai multe decat tine sa obtina o marire de salariu.
2. Mazgaliturile te pot ajuta sa ai idei creative.
O sa te intrebi, probabil, de ce ai avea nevoie sa desenezi un mutant care este pe jumatate gaina si pe jumatate caine. Desi sunt multe motive pentru care ai avea nevoie de o idee la un moment dat, este cert ca mazgaliturile iti stimuleaza multe zone ale creierului care nu ar fi fost stimulate daca tu nu ai fi decis sa stai jos, sa te holbezi la o foaie alba de hartie si sa participi la brainstorming.
Formele, impreuna cu miscarile mainii si incheieturii tale, stimuleaza parti ale creierului care iti permit sa faci conexiuni intre lucruri si idei la care nu ai fi ajuns in alta situatie, nu le-ai fi descoperit.
3. Mazgaliturile pot fi un ajutor mai bun in intelegerea emotiilor tale.
Emotiile sunt experiente incredibil de complexe. Ele sunt atat de complexe incat am putea spune ca nu exista doua situatii in viata noastra in care sa fi simtit exact aceeasi emotie.
Emotiile sunt strans legate de amintirile asociate cu ele; la fel cum doua amintiri nu pot fi niciodata exact la fel (nu pot fi identice), la fel putem spune ca doua emotii nu pot fi niciodata exact la fel.
Acum incearca sa pui in cuvinte o emotie completa. Nu este posibil nici asta. Desigur, anumite emotii sunt in latura mai simpla a intervalului - sau cel putin asa ni se pare noua. Dar atunci cand avem de-a face cu acele emotii care sunt incredibil de complicate, simtim ca nu gasim cuvintele potrivite pentru a le descrie.
Din fericire, desenele, mazgaliturile si liniile - arta in general - ne permit o subtilitate pe care limba si limbajul nu ne-o acorda. Deseneaza o mazgalitura a emotiilor tale in loc sa o scrii in cuvinte pe o foaie si asa iti vei intelege mai bine emotiile.
Citeste si: Biroul tau te tradeaza: ce spune acesta despre tine