Anda Pacurar: "Relatiile la distanta pot fi mai durabile, din punct de vedere teoretic, pentru ca nu sunt supuse deteriorarii de zi cu zi." Mai mult, un studiu realizat de cercetatorul american Gregory Guldner, autorul cartii "Relatiile la distanta: ghidul complet", pentru care a intervievat mai mult de 200 de cupluri care se afla in relatii la distanta si alte 200 de cupluri care se aflau in apropiere geografica, releva faptul sansele de despartire ale unui cuplu nu sunt mai mari daca acestia au o relatie la distanta si, un fapt relativ surprinzator, cei care sunt implicati in astfel de relatii nu au o satisfactie mai mica din cauza distantei.
Esther Perel spunea, cu ocazia conferintei de lansare a cartii sale "Inteligenta Erotica" la Bucuresti cat este de important pentru un astfel de cuplu baza - o casa sau un loc comun pentru ambii parteneri. Daca pleaca si revin din acelasi loc, dar si daca e o distantare voita sau nu ori daca ambii sunt in miscare sau unul asteapta mereu ca celalalt sa revina - toate aceste elemente contribuie la felul in care este perceputa relatia de cei doi parteneri.
Psihologul Anda Pacurar ne expune modurile in care cei doi se pot simti apropiati: "Pentru a fi cu adevarat relatii trebuie ca partenerii sa depuna un efort mare. Telefonul, dar mai ales internetul pot fi de un real ajutor dar ii si expun pe partenerii unor riscuri mari. Prin email, de exemplu, comunicarea este diferita, uneori se spun lucruri grave alteori, cand e vorba de intimitate, lucrurile evolueaza mult mai rapid. Astfel riscurile sunt fie sa se ajunga la certuri din cauza lipsei semnelor de punctuatie, emotiilor, mimicii atasate unei fraze, fie la exagerari sexuale." Comunicand in scris aflam ca e foarte usor ca partenerii sa se supere unul pe celalalt, interpretand gresit un cuvant sau o intentie.
Pentru ca o relatie la distanta sa reziste, spune psihologul, e important ca fiecare partener sa se simta :
- conectat (convorbiri, mail-uri, ganduri catre celalalt - e vorba chiar de lucruri de zi cu zi);
- capabil (sa simta ca poate face lucruri pentru partenerul lui si pentru relatie in general);
- conteaza (sa simta ca e important pentru celalalt);
- curaj (sa aiba initiativa de a face lucruri noi care sa dezvolte relatia).
Cateva idei practice pentru cei aflati intr-o astfel de situatie:
- incercati apropierea in timp real (pe internet);
- trimiteti sms-uri de mai multe ori pe zi, incluzand chiar si detalii din viata voastra de zi cu zi;
- trimite-i fotografii cu tine, cu un lucru care te amuza, cu catelul sau pisica voastra atunci cand doarme;
- faceti o conventie: sa va beti impreuna (nu la modul propriu) cafeaua sau un pahar de vin;
- alegeti-va o melodie, pe care sa o aveti amandoi la telefon, si in felul acesta chiar si tonul de apel va va aminti de omul drag;
- vorbeste si sfatuiti-va inainte sa faci ceva important pentru cariera sau, de ce nu, pentru infatisarea ta. Intreaba-l daca i-ar placea sa te vada tunsa altfel si povesteste-i despre masuta de cafea pe care trebuie sa o inlocuiesti;
- distanta poate face ca fiecare cearta sa insemne un lucru serios pentru relatie. Fa eforturi atunci cand simti ca ai gresit sau ca e vina ta!
- studiile spun ca un om aflat la distanta are aceleasi tentatii ca si un om aflat zilnic in apropierea partenerului sau; mai simplu: nu e mai mare pericolul ca tu sa fii inselata daca sunteti implicati intr-o relatie la distanta, decat ar fi in cazul in care voi ati locui impreuna. Aceleasi studii spun ca persoanele aflate in relatii la distanta sunt mult mai preocupate de orice posibila infidelitate a partenerului.
"E important ca o relatie la distanta, indiferent cat de stransa ar fi in spatiu virtual, sa aiba parte si de intalniri in mediul real. Partenerii sa se intalneasca periodic. Si, bineinteles, scopul relatiei ar trebui sa fie sa ajunga sa locuiasca impreuna daca doresc o relatie care sa se dezvolte, altfel e un parteneriat adesea artificial" - conchide psihologul Anda Pacurar
Nu astepta ca el sa revina langa tine! Traieste normal
Nu astepta ca partenerul sa se intoarca pentru ca tu sa mergi la petrecerile prietenilor vostri sau pentru a-ti pastra activitatile care iti plac: daca simti nevoia, poti iesi cu fetele in club sau impreuna cu alti prieteni.