Cand seful te lasa sa pleci mai devreme de la munca pentru ca trebuie sa pleci in provincie, la parinti, de sarbatori, stii sigur ca nu are inima de piatra si ca stie, la randul lui, ce inseamna iubirea pentru parinti, prieteni, iubirea fata de aproape.
Cand mama sta in picioare ore intregi pentru a face cozonaci si a vopsi ouale, stii clar ca nu o face din dorinta de a se lauda cu harnicia ei, ci pentru ca va iubeste pe toti mai mult decat pe ea insasi.
Cand te opresti sa dai Lumina celui caruia i s-a stins lumanarea in drum spre casa o faci fara sa eziti macar o clipa. Asa ar trebui sa fie iubirea, asta pentru cei care inca n-au avut bucuria de a o afla.
Ce ne invata religia despre iubire? De Paste ne amintim ca in van cautam dragostea in locuri obscure, pe internet, in baruri sau cafenele.
Dragostea e chiar sub nasul tau, in fiecare gest pe care cei apropiati il fac fara sa-ti ceara nimic in schimb, in compania celor care te cauta si atunci cand nu faci nimic deosebit de sarbatori pentru ca fie nu ai bani, fie nu ai dispozitia necesara.
Dragostea sta in lucruri mari si mici deopotriva.
Dragostea dupa care tanjesti se primeste cu inima deschisa, pe cand noi devenim din ce in ce mai izolati, mai suspiciosi, mai inchisi in lumea noastra. Asa cum spunea Papa Ioan Paul al II-lea, "Cea mai rea inchisoare este o inima inchisa".
De sarbatori iti deschizi inima si iti aduci aminte de placerea unei mese in familie, de telefonul care suna mai des decat de obicei si pe care ai cam uitat sa-l folosesti in afara interesului de serviciu.
De sarbatori iti aduci aminte de un prieten vechi si ii scrii cu degetele tremurande "Omule, mai traiesti?" sau poate chiar il suni si constati cu tristete ca numarul nu mai e valabil.
Bucuria ciocnirii unui ou in dimineata de Paste ar trebui sa existe in orice relatie, fie ea de familie, profesionala sau amoroasa.
Cand spui "Hristos a inviat!" si primesti raspunsul prompt si plin de speranta si incredere "Adevarat a inviat", afli cum ar trebui sa se desfasoare dialogul, interactiunea dintre doi oameni care se iubesc. Afli din doua gesturi si replici pe cat de simple, pe atat de complexe, ca dragostea inseamna bucurie, armonie, reciprocitate, incredere, speranta, credinta, sinceritate.
Iubesti cand ramai alaturi de ceilalti si cand te doare, cand nevoile tale sunt pe locul doi. De sarbatori, invatam ca dragostea inseamna sacrificiu, pentru ca ne punem pe locul doi pentru a le face cadouri inspirate celor dragi, chiar daca nu avem suficienti bani si apoi strangem cureaua pana la salariu.
Iubesti cand stii ca greseli facem cu totii si alegi sa uiti si sa treci cu vederea. Dragostea inseamna iertare, iar de sarbatori invatam an de an sa trecem cu vederea conflictele si sa fim mai toleranti, mai intelegatori cu cei care au gresit.
Tie ce lectie de iubire iti aduce an de an sarbatoarea Sfintelor Pasti?
Citeste si:
Horoscop: Ce spune incondeierea oualor de Paste despre tine
6 altfel de filme de vazut de Paste
Postul Pastelui in cuplu - Aprinde focul pasiunii fara sa pacatuiesti