Iata ce ne-a scris o cititoare: "Am si eu o problema personala, sa zicem, si nu stiu cum si ce sa mai inteleg... cred ca e o problema a mai multor femei din generatia mea si un subiect care ar avea nevoie de niste raspunsuri pe care nu stim unde sa le cautam...
Am o relatie de un an si la inceput nu era chiar asa, dar prietenul meu vorbeste tot mereu cu alte femei pe internet, le gaseste pe hi5 sau Facebook, apoi le adauga pe messenger si cate-o data il prinde si ora 1 noaptea de vorba pe chat... le spune ca sunt frumoase, superbe, si cate si mai cate...
Nu pot intelege de ce face aceste lucruri cand ii ofer tot ceea ce are nevoie si i-am demonstrat ca il iubesc... nu sunt nici urata, nici grasa, sunt o fata normala, destul de isteata si sufletista...
Ce credeti ca ar trebui sa fac? Cu discutii nu merge, mi-a spus deja ca s-a saturat sa il ''verific'', cum zice el, ca am devenit cicalitoare ca nu il las in pace sa stea pe net cu ele si ca il indepartez de mine... voi ati accepta asa ceva?"
Psihologul si psihoterapeutul Claudiu Ganciu explica:
Problema este veche, forma este noua. Dar intr-adevar unde se pot cauta aceste raspunsuri? Aceste raspunsuri pot sa fie gasite in functionarea psihologica. In ce sens? Aceste continuturi nu sunt exterioare relatiei de cuplu si modului de functionare al sau. Ceea ce putem sa facem cu acest tip de situatii este sa le analizam si sa vedem ce se intampla in fapt.
Pentru aceasta avem mai multe puncte de vedere care sunt deja schitate in acest mesaj. Pe de o parte rolul computerului. Ce este inedit la el? Virtualul, prezenta efectiva a unui camp interior – se desfasoara in casa si exterior – este o comunicare cu celalalt. Acest lucru permite o combinatie intre familiar si familial pe de o parte, iar pe de alta parte in relatie cu necunoscuti. In fapt, nu aceasta comunicare virtuala creeaza dificultatea si sensul pe care o capata in mesaj.
Ne putem pune urmatoarea intrebare: De unde vine nemultumirea autoarei mesajului? Din faptul ca el intra in relatie cu alte femei carora le spune ca sunt frumoase, superbe si mai cate in timp ce ei – cel putin asta pare sa fie continuarea, desi "nu sunt nici urata, grasa, sunt o fata normala, destul de isteata si sufletista"- nu ii spune. Mai mult de atat – "ca il indepartez de mine" prin reactia de nemultumire fata de acest fapt.
Sa privim lucrurile asa cum sunt: faptul ca el vorbeste cu ele si are aceasta comunicare este in stransa legatura cu ceea ce se intampla in cuplul real. Dificultatea majora care razbate si din mesaj este urmatoarea – cum se leaga intre ele urmatoarele fapte: ceea ce este fantasmat pe retelele de socializare si ceea ce este in mod real. Este vesnica problema a psihoterapeutului pus in situatia sa lege un simptom de care se plange o persoana si functionarea sa psihologica reala.
Ceea ce este de facut este destul de simplu – de mutat atentia de la simptomul cuplului la ceea ce se intampla in fapt intre ei. Simptomul suferintei legaturii de cuplu se accentueaza – el vorbeste mai mult in virtual, ea devine cicalitoare, el se indeparteaza, probabil urmeaza certuri pe aceasta tema. Dar lupta este in van pentru ca se solicita renuntarea la simptom. In masura in care se incearca trecerea de pe acest plan (al incercarii de a-l convinge sa nu mai procedeze astfel) la cel al ceea ce se intampla intre ei, la cum este legatura lor si cum functioneaza ea, la ce simt unul pentru celalalt etc. In timp ce scriu realizez ca in fapt scriu ceea ce se intampla intr-o terapie de cuplu care ia in analiza legatura dintre cei doi.
Pe scurt – vorbitul pare un simptom. Problema este intre ei. Cand va fi atinsa va disparea sau, in orice caz, nu va mai fi o problema, discutiile sale online. Ascunsul, renuntatul, insistenta nu sunt decat accentuari ale simptomului legaturii de cuplu.
Psihoterapeut Claudiu Ganciu
[email protected]
www.centrupsihologie.ro
0722 453 906