În toate bisericile şi mănăstirile, după Sfânta Liturghie în această zi (prima vineri după Paşte) se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei (numită şi Aghiasma Mică).
Izvorul Tămăduirii este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor, potrivit crestinortodox.ro.
Tradiţii şi credinţe populare care au loc în ziua cu Izvorul Tămăduirii
În această zi de vineri, în unele zone ale ţării, tinerii adolescenţi fac legământul juvenil. Acest legământ se făcea (cu sau fără martori) în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit.
Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care făceau jurământul respectiv: pronunţarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică - de obicei o oală sau o strachină din lut, însoţite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrăţişarea frăţească, ospătarea cu alimente rituale şi dansul.
Specialiştii menţionează că în unele zone etnografice, ceremonia se repeta anual, la aceeaşi dată, până la intrarea în joc a fetelor însurăţite (n.r. termen învechit care înseamnă a se lega surate) şi băieţilor înfârtăţiţi. Persoanele legate, veri, văruţe, surate, fraţi de cruce etc. se întâlneau anual sau, după căsătorie, la Rusalii.
După încheierea solemnă a legământului, copiii (care deveneau mai apoi oameni maturi) îşi spuneau până la moarte surata, vere, fârtate, verişoară şi se comportau unul faţă de altul ca adevăraţi fraţi şi surori: se sfătuiau în cele mai grele probleme care apăreau în viaţa lor, îşi împărtăşeau tainele, nu se căsătoreau cu sora sau cu fratele suratei sau fârtatului, se ajutau şi se apărau reciproc până la sacrificiul suprem.
Ce să nu facă femeile
Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.
La sate, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole.
Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului grădinile şi livezile. Totodată, acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei, scrie newsar.ro. (Sursa foto: cuvantul-ortodox.ro)