Jamie Oliver a adunat variantele proprii ale unor retete indragite ce pot fi realizate usor, rapid si cu ingrediente accesibile. Impartit in 14 capitole, volumul ofera instructiuni clare si fotografii sugestive pentru fiecare pas. Printre retete se numara delicioase feluri de supe, fripturi, tocanite, paste, salate, dulciuri sau preparate in stil chinezesc.
Titlul volumului face referire la Ministerul Hranei Sanatoase, institutie creata in Marea Britanie in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ce avea rolul de a educa populatia sa manance sanatos in ciuda rationalizarii alimentelor. In prezent, exista resurse nelimitate si optiuni cat mai diverse, dar tendinta este aceea de a manca pe fuga si de a cumpara hrana deja preparata.
Traim intr-o lume a fast-food-ului, a aditivilor și a conservantilor si exista tari ce de ani buni duc un razboi impotriva obezitatii, din cauza ca multi oameni nu au cunoștintele necesare pentru a gati. Prepararea hranei este o abilitate simpla ce aduce cu sine si multe avantaje, cum ar fi o viata sanatoasa, costuri mai mici si o stare de bine.
"Vreau ca aceasta carte sa va ofere inspiratia de a incepe sa gatiti de la zero, fie ca sunteti novice, fie un bucatar priceput care apreciaza simplitatea. Avand la dispozitie cateva cunoștinte de baza și o colectie de retete, veti putea pregati mese imbelșugate cu orice buget."( Jamie Oliver) Atat emisiunea, cat si volumul „Jamie, ministrul hranei sanatoase” pornesc de la dorinta lui Jamie de a-i invata pe cat mai multi oameni obiceiul sanatos al gatitului, iar principiul ce sta la baza este unul simplu, dar eficient: transmitera cunoștintelor dobandite („Pass it on”).
Odata experimentate retetele, ele trebuie transmise celor din jur astfel incat un numar cat mai mare de oameni sa poata beneficia de o alimentatie sanatoasa.
JAMIE OLIVER a inceput sa gateasca in localul parintilor sai, „The Cricketers“, din Clavering, Essex, la varsta de opt ani si foarte repede a facut o pasiune pentru gatit, care nu l-a parasit in perioada instruirii de la restaurantele „Neal Street“ si „River Cafe“.
In 2002, el a deschis restaurantul „Fifteen“ in Londra si fundatia de caritate asociata „The Fifteen Foundation“, care continua sa instruiasca persoane tinere dezavantajate pentru a deveni bucatari-sef.
In momentul de fata, mai sunt inca trei restaurante „Fifteen“ in lume — Cornwall, Amsterdam si Melbourne, de curand Jamie deschizand si un lant de restaurante centrale in Regatul Unit care se numesc „Jamie’s Italian“.
In 2005, Jamie a condus o campanie de imbunatatire a calitatii meselor din scolile englezesti si, prin campania „Feed me better“ (Hraneste-ma mai bine), a dus la schimbarea substantiala a politicii guvernamentale cu privire la hrana din scoli, la marirea fondurilor si la introducerea de meniuri noi, nutritive in fiecare scoala.
Jamie continua sa scrie pentru diferite publicatii din Regatul Unit si din lume. El traieste la Londra si Essex impreuna cu sotia sa, Jools, si copiii lor.