Oamenii obişnuiesc să considere o sarcină neplăcută în ansamblul ei. Să luăm exemplu curăţenia din bucătărie. Ni se pare un calvar să luăm totul la curăţat pe rând, aragazul, gresia, faianţa, chiuveta etc. Toată această operaţiune pare că va dura o veşnicie şi va duce la epuizare totală.
Kaizen este un principiu de time managament, aplicat cu succes în toată lumea. Cuvântul kaizen în japoneză înseamnă "să te schimbi în bine". Cel mai bun echivalent în română ar fi îmbunătăţire.
Ideea care stă la baza acestui truc de time management venit tocmai din Japonia este să renunţi la perioade lungi de muncă istovitoare şi să distribui sarcinile pe o perioadă mai lungă de timp, făcând procesul muncii mult mai eficient. Este o întreagă filosofie care a reuşit să-i facă pe japonezi giganţii industriei mondiale de astăzi.
Aşadar, cum aplici această tehnică? Trucul constă în a face mai multe sarcini mici pentru a atinge obiectivul mai mare, în cel mai eficient şi energic mod posibil. Tehnica kaizen înseamnă să avansezi în task-uri într-un interval care arată rezultate instante şi concrete, o formă de motivaţie care te împinge înainte.
Încearcă să-ţi faci treaba timp de un minut, pe ceas. După ce s-a scurs minutul, evaluează ce ai făcut pe parcursul acestui minut: ai fi putut să faci mai bine, mai eficient? e ceva ce poate crea un precedent?
Fă o pauză şi gândeşte-te ce ai făcut greşit. În momentul în care te reapuci de treabă, setează-ţi ceasul pentru o perioadă mai lungă ca înainte. Când se termină intervalul, vezi ce ai realizat. Cam impresionant, nu? După mai multe încercări, vei observa că îţi faci sarcinile din ce în ce mai bine şi mai eficient.
Acest truc e un stimulent care te va ţine în priză şi te va motiva să duci la final task-ul tău. Ba mai mult, s-ar putea să te motiveze să dai înainte cu alte treburi necesare.