Numarul joburilor care presupun o solicitare fizica au scazut sub 10%, arata un studiu de specialitate, ceea ce inseamna ca tot mai multe persoane lucreaza acum la birou.
Desi asta inseamna o lipsa a efortului fizic, nu inseamna ca nu exista riscuri privind sanatatea. Chiar daca de cu totul alta natura, nu ar trebui ignorate.
Iata care sunt cele 6 riscuri de sanatate la care sunt expuse persoanele care lucreaza la birou
Sindromul de tunel carpian
Orice activitate repetitiva poate duce la instalarea unei senzatii acute de durere la nivelul mainii. Insa aceasta afectiune nu presupune doar durere, ci se poate manifesta si prin furnicaturi, amorteala si hipotonie musculara atunci cand nervul median este presat de catre un ligament inflamat.
Prevenire
Evita sa iti sprijini mainile pe marginea tastaturii atunci cand tastezi sau pe mouse. Incearca sa mentii incheietura ridicata la cativa centimetri.
Dureri de spate
Daca stai pe scaun ore in sir si, in plus, mai ai si o postura a corpului inadecvata, poti sa fii sigura ca acest obicei va deveni unul daunator pentru corpul tau. Un studiu realizat de cercetatorii de la Georgetown University Center arata ca durerile de spate sunt motivul pentru care cei mai multi dintre angajati lipsesc de la serviciu.
Trebuie acordata o atentie desavarsita posturii si persoanele care obisnuiesc sa stea cu spatele drept atunci cand stau in picioare, dar isi incovoiaza spatele cand stau pe scaun sunt cele care se confrunta cel mai frecvent cu dureri acute in zona inferioara a spatelui.
Prevenire
Dincolo de constientizarea importantei unei posturi adecvate atunci cand stai pe scaun, se recomanda sa se faca regulat anumite exercitii fizice, iar cele pentru intarirea musculaturii au efectul de ameliorare a durerii de spate si reduce presiunea.
Desi este mai frecvent in cazul barbatilor, ei obisnuind sa isi tina portofelul in buzunarul din spate al pantalonilor, se recomanda sa nu se tina nimic voluminos in buzunare atunci cand stai pe scaun pentru ca pune presiune asupra nervului sciatic si provoaca dureri.
Probleme cu incheieturile
Corpul uman este facut sa se miste si statul in aceeasi pozitie pentru o perioada indelungata va duce la incordarea incheieturilor. Statul la birou scurteaza si intareste flexorii soldului, ceea ce da nastere durerilor de sold, dar si de spate, din moment ce pelvisul este fortat sa se incline in fata.
Prevenire: Se recomanda o pauza la intervale regulate pentru a te misca cat sa te dezmortesti si sunt foarte benefice si exercitiile de stretching care au rolul de a relaxa muschii.
Ochi obositi
Angajatii care petrec foarte mult timp la calculator au remarcat fara indoiala cum, la un moment dat, vederea devine neclara si ochii devin mai sensibili. Simptome precum ochi prea umezi sau prea uscati, dureri de cap si de gat sunt specifice afectiunii numite oboseala oculara.
Prevenire
O metoda eficienta de a evita solicitarea ochilor este prin modificarea rezolutiei si cresterea dimensiunii fontului. Se recomanda evitarea momentelor indelungate in care ochii raman atintiti in ecran si relaxarea privirii prin indepartarea ei de ecranul calculatorului cateva minute.
Bacterii
Poate nu o sa iti vina sa crezi, insa biroul pe care lucrezi este de 400 de ori mai murdar decat toaleta, in ce priveste bacteriile si germenii. Asta pentru ca majoritatea persoanelor obisnuiesc nu doar sa lucreze la birou, dar si sa manance pe el si nu sunt curatate atat de des pe cat ar trebui. Firimiturile care raman printre tastele tastaturii creeaza un mediu propice dezvoltarii de germeni.
Biroul nu este insa singurul loc in care te expui bacteriilor, ci toate celelalte locuri atinse nu doar de tine, ci de toti colegii tai. Clanta, manerul frigiderului, intrerupatorul si multe altele care faciliteaza transmiterea de bacterii de la o persoana la alta.
Prevenire
Este recomandat sa se aiba intotdeauna la indemana un gel antibacterian si servetele pentru a sterge suprafata de lucru. Majoritatea birourilor au si o bucatarie comuna unde angajatii pot sa isi spele vasele, in acest caz este recomandat sa se evite curatarea lor cu buretele lor, iar stergerea vasului ulterior cu un prosop de hartie poate reduce semnificativ prezenta bacteriilor.
Stres
Stresul este o problema frecventa la locul de munca, indiferent de solicitarea fizica pe care activitatea zilnica o presupune. Unii dintre angajati pot fi suficienti de norocosi si sa aiba posibilitatea de a profita de activitatile lor pentru a scapa de stres. Cei care sunt nevoiti sa petreaca cu orele stand pe scaun s-ar putea sa aiba insa unele iesiri violente tocmai din cauza stresului. Potrivit Reuters, unul din sase angajati a recunoscut ca furia l-a facut sa cauzeze pagube materiale, in timp ce 2-3% dintre angajati au lovit sau si-au impins violent unul dintre colegi.
22% dintre angajatii din Statele Unite ale Americii au declarat ca stresul resimtit la locul de munca i-a adus in pragul de a plange, iar 9% au starnit confruntari violente.
Prevenire
Factorii de stres pot fi combatuti prin exercitii de respiratie si relaxare, exercitii pe care le poti face la birou sau intr-o scurta pauza. Vei fi surprinsa, dar se pare ca jocurile video sunt considerate ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de relaxare la locul de munca. Asa ca iti poti salva cateva jocuri pe calculatorul de la birou si la care sa apelezi atunci cand te simti depasita de situatie.