Dimineata cand te trezesti, nu vrei sa lucrezi
Acesta este primul, cel mai evident si in cele mai multe cazuri, cel mai important indicator care te duce cu gandul la epuizarea benzinei. Erau vremuri cand munca era distractiva, nu neaparat ca radeai cu gura pana la urechi, dar avea acel ceva care iti dadea satisfactie. Insa daca mersul la serviciu nu te motiveaza, e momentul sa-ti verifici rezervorul. Fii realista. Nu trebuie sa sari de bucurie atunci cand te scoli din pat si te gandesti ca te duci la serviciu. Insa cand pleci inspre birou, rotile trebuie sa se miste. "Ce sa fac astazi?", "Cum o sa abordez aceasta problema?" Trebuie sa-ti pui aceste intrebari. Si daca petreci 60 de ore la serviciu, ceea ce astazi este mai des intalnit decat clasicele 40 de ore, atunci e nevoie sa faci ceva ce-ti place, ce-ti da satisfactie.
Ce se intampla atunci cand nu poti sa pornesti motorul din prima? Intreaba-te ce parte din munca ta te deranjeaza. Analizeaz-o independent si incearca sa identifici ceea ce poti schimba si ce nu. Daca vei descoperi cum poti sa faci mai des lucrurile care iti fac placere, atunci vei fi mai multumita si nerabdatoare sa ajungi la serviciu.
Seful nu-ti respecta planul de dezvoltare profesionala
Toata lumea are un sef. Poate sa fie un consiliu director, clienti sau doar un manager. Daca ai genul de sef care nu te ajuta sa te dezvolti, vei ajunge sa fii limitata. Un loc de munca ale carui oportunitati de dezvoltare sunt constant refuzate este unul care va ramane fara benzina. Acesta problema nu se manifesta mereu in mod evident. Se poate sesiza atunci cand apare o continuitate a refuzului si a dezinteresului din partea sefului. In astfel de cazuri, acesta se poate simti amenintat sau se poate teme ca te va pierde daca iti dezvolti foarte multe aptitudini. Sau pur si simplu nu intelege nevoia de dezvoltare.
Sunt cateva metode prin care poti sa treci peste acest obstacol fara sa iti dai demisia. Cauta mijloace prin care sa te auto-dezvolti. Fa activitati in timpul tau liber, ofera-te consultant pentru alte companii, intra intr-o asociatie profesionala, fa orice actiune care poate duce la dobandirea de experienta. Dar, mai devreme sau mai tarziu, daca seful continua sa te limiteze, vei simti efectele asupra muncii tale. Acesta este un alt indicator care merita toata atentia.
Esti blocata in proiecte mici
La un moment dat, aproape toata lumea lucreza la un proiect care nu inseamna asa de mult pentru companie. De obicei, sarcina vine odata cu teritoriul: cineva trebuie sa o faca si e randul tau de data asta. Dar ce se intampla atunci cand o astfel de sarcina este urmata de o alta? Daca mergi din proiect in proiect, si nici unul dintre acestea nu este important pentru companie, este momentul sa-ti verifici rezervorul. Principala problema nu este ce-ti face tie compania, ci ceea ce faci tu pentru cariera ta. Daca esti blocata intr-o astfel de repetitie a sarcinilor neimportante ar trebui sa-ti pui intrebari despre cum abordezi tu munca. Iti permiti sa deraiezi si este un semn ca nu esti deloc dedicat fie muncii tale, fie locului de munca.
Sa te complaci in activitati neimportante este ca si cum ai pune cariera ta pe pilot automat. Subliniaza faptul ca ai renuntat si te-ai multumit cu ce ai, ca nu esti pregatita sa faci fata noilor provocari. In mod normal, nu intotdeauna este prea tarziu sa schimbi lucrurile. Gandeste-te la ceea ce vrei sa faci in continuare si controleaza-ti destinul cat de mult poti. Chiar daca nu este corect, cele mai bune joburi nu ajung la cei mai pregatiti oameni, se duc la cei mai vizibili, la cei mai hotarati.
Te identifici cu imaginea ta de la inceputul activitatii
Problema este comuna multora: in companie ai ajuns sa te identifici cu pozitia pe care ai detinut-o la inceput sau cu un proiect de care te-ai ocupat la un moment dat. Astfel, nu conteaza ce abilitati ai dobandit, cum ai promovat, aceste asocieri continua sa te traga inapoi. Esti ca un actor care este folosit doar pentru un anumit tip de roluri si nu poti sa scapi de aceasta asociere, ai ajuns la un moment de stagnare in cariera.
Ca sa poti trece de aceasta problema, dezvolta-ti aptitudinile de negociere. Invata cum sa ceri lucrurile de care ai nevoie fara sa ii pui pe altii in dificultate. Propune-i sefului tau o demonstratie, un proiect, o sarcina sau o initiativa pe care nu o poate refuza, care iti ocupa 10% din timp si care poate fi folsita pentru a-ti schimba imaginea. Astfel demonstrezi ca-ti poti indeplini sarcinile obisnuite si ai timp si de alte activitati noi. Daca da rezultate, si compania are de castigat. Daca seful nu te lasa sa incerci si nu este incantat de ideea ta, jobul mai are foarte putina benzina.
Reputatia lucreaza impotriva ta
Reputatia este un subiect tabu de care fug multi oameni si multe companii. Dar ea te poate ucide sau te poate duce catre noi oportunitati fara sa iti dai seama. Modul in care te folosesti de reputatia ta iti poate spune exact cat combustibil mai ai in rezervor. Aceasta este creata prin actiuni si perceptii. Apoi se raspandeste prin companie de la om la om. Odata ce a fost stabilita, este greu de schimbat, chiar daca la baza ei sta o neintelegere sau lipsa comunicarii.