Culorile ne infrumuseteaza viata, iar combinate frumos, pot crea un impac placut asupra vizualului, fie ca este vorba de vestimentatie, aranjamente sau publicitate. Desi fiecare om priveste culorile cu o nota de subiectivism, acestea au un impact psihologic asupra noastra, iar de-a lungul timpului au devenit simbol pentru anumite stari emotionale.
Rosu este una din cele mai intense culori si este privita ca simbol al dragostei, al pasiunii si a dorintei. Pe de alta parte simbolizeaza agresivitate, putere sau violenta, fiind o culoare care intimideaza. Datorita intensitatii rosul poate obosi ochii si crea o stare de agitatie.
Cand simti ca zburzi de fericire sigur porti ceva portocaliu. Este cea mai calda culoare si apreciata ca avand putere hipnotica; este simbol pentru glorie, splendoare si progres. Asociata cu fructele si energiile solare, culoarea este revitalizanta si vesela, fiind numita si "sociabila". Actiunea pe care o are asupra starii emotionale este de entuziasm si energie.
Pesimistii o asociaza cu gelozia, dar de fapt galben este o culoare calda si intima, relaxanta, fiind relationata cu lumina si caldura. Efectul sau este de sporire a capacitatii de concentrare si de stimulare a vigilentei; indeamna la destindere si repaus. Galbenul adoptat in vestimentatie, design interior sau publicitate transmite optimism si liniste interioara. Totodata este simbol al bogatiei, prosperitatii si al veseliei.
Mai racim putin spectrul mergand spre verde, combinatia de culoare calda si rece. Poate atrage sau respinge in functie de culoarea predominanta. Starea pe care o transmite este de buna dispozitie, meditatie, relaxare. Simbolistica este variata; este asociata cu nesiguranta jocurilor de noroc/ sporturilor (vezi culoarea meselor de joc, a celor de biliard si culoarea terenurilor de sport). Simbolizeaza speranta si prospetimea. Folosit in decoratiunile de interior, verdele are forta de a linisti si a relaxa.
Cea mai rece culoare? Albastru, desigur. Are puterea de a accentua dinamismul culorilor calde si este deseori aleasa ca fond pentru a face opozitie cu detaliile colorate. Evoca spatiile deschise, marea, cerul si invita la calm si reverie. Simbolizeaza pacea, armonia, libertatea, dar si loialitatea, idealul, visul. De asemenea, este culoarea intelectualului, motiv pentru care multe institutii de invatamant folosesc albastrul ca si fond pentru logo-uri.
Schimband categoria culorilor optimiste, se pare ca violet este o culoare cu dubla-valenta ce poate inspira neliniste, descurajare, accentuand senzatia de gravitate si insatisfactie; pe de alta parte, este culoarea regala, maiestuoasa care poate simboliza lux, sofisticatie, spiritualitate. In functie de tonuri, actiunea psihologica a violetului este de tristete si melancolie.
Din punct de vedere vestimentar este o culoare eleganta si sublima, insa negru este culoarea ce semnifica durere sau confuzie; accentueaza ideea de gravitate. Efectul psihologic este de neliniste si depresie, iar la nivel afectiv sugereaza tristete, singuratate, doliu. Simbolizeaza ideea de moarte si angoasa. Asta nu inseamna ca nu ne putem simti bine imbracate in negru. Din contra, asortata cu gust, tinuta poate evoca mister si rafinament. Este foarte bine folosit ca element de fond, contrast sau delimitare pentru celelalte culori.
Culoarea transparentei, albul este simbol al puritatii si inocentei. Are rolul de a impodobi culorile complementare (de exemplu portocaliu cu albastru) si de a crea efect de expansivitate. Este asociat cu vindecarea, curatenia, calmitatea si perfectiunea.
Griul este asociat cu ideea de pierdere si depresie. Din punct de vedere vestimentar, este practic intrucat se poate asorta cu orice culoare. Denota eleganta si subtilitate, dar poate sugera plictis si formalitate. Este simbol al depresiei, tristetii (pana si Bacovia foloseste griul ca laitmotiv), al intelepciunii (varsta inaintata).
Semnificatia culorilor in diferite culturi
Negru nu este simbolul universal al doliului. In cultura asiatica albul este culoarea doliului, pe cand in Egipt este galben, in Africa de Sud rosu, iar in Thailanda violet.
Daca pentru tailandezi violet este culoarea doliului, pentru americani repezinta simbolul intelectualitatii.
Pentru musulmani verdele este culoarea sacra, dar in Evul Mediu era perceput ca o culoare malefica, demonica ce anunta primejdii.
In China, galben reprezinta culoarea imparatului, iar in cultura africana, negrul este culoarea bucuriei.
In cultura americana rosu reprezinta culoarea comunismul, dar pentru indoamericani simboliza masculinitate si virilitate.
Astfel, simbolistica din spatele culorilor poate fi acordata in functie de mentalul colectiv al fiecarei culturi si de bagajul ancestral.
Trend 2013 - Cele mai inspirate culori pentru casa ta