Cresterea se datoreaza numarului sporit de jocuri gen role-play, mult mai apreciate de catre femei decat cele violente, de tip shooter.
Pe langa faptul ca sunt distractive, jocurile prezinta si o serie de beneficii in ceea ce priveste stilul de viata al femeilor, imbunatatind functiile cognitive si fiind asociate cu o viata sexuala mult mai activa.
De regula, barbatii sunt mai capabili sa manipuleze obiecte 3D decat femeile, iar aceasta abilitate vizual-spatiala este vitala in industriile tehnice.
Vestea buna este ca doar 10 ore petrecute jucand un joc de actiune elimina aceasta diferenta si imbunatateste abilitatile vizual-spatiale ale femeilor cu varste intre 19 si 30 de ani, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Toronto.
In plus, jocurile pe calculator au si efecte benefice la nivel psihologic, intrucat sporesc increderea in sine si fericirea. Potrivit unui studiu realizat in 2011, 50% dintre femeile care se joaca pe calculator sustin ca le fac sa se simta mai destepte, iar 55% dintre ele s-au declarat a fi mai fericite.
Studiul demonteaza si teoria potrivit carora un gamer este antisocial si singuratic: 42% dintre cele care joaca jocuri pe calculator socializeaza in viata reala cel putin o data pe zi si 57% fac sex, dintre care 38% au contact sexual cel putin o data pe saptamana. Iar mai mult sex inseamna o sanatate sporita, intrucat o viata sexuala activa s-a dovedit a fi benefica in ceea ce priveste durerile cronice, te ajuta sa arati mai tanara si combate eficient infectiile si raceala, prin cresterea nivelului de imunoglobulina A.
Mai mult de doua treimi dintre gamerii de sex feminin au o relatie stabila fericita, intrucat jocurile reduc nivelul de stres si sansele de a te confrunta cu o depresie.
Contrar ideilor preconcepute potrivit carora gamerii sunt lenesi si au tendinta de ingrasare intrucat nu fac miscare, un studiu realizat la Universitatea din California a scos la iveala faptul ca femeile care joaca jocuri pe calculator au un indice de masa corporala mai mic decat restul femeilor.
In plus, jocurile pe calculator sporesc interesul reprezentantelor sexului feminin pentru tehnologie si stiinte exacte in general, tinerele fiind mult mai dispuse sa se indrepte catre domenii tehnice.