Studiul, publicat in jurnalul online Current Biology, a implicat doua grupuri de 10 copii dislexici. Copiii s-au jucat timp de noua sedinte, a cate 80 de minute fiecare. Un grup s-a delectat cu jocuri video bazate pe actiune, iar celalat grup s-a delectat cu alte tipuri de jocuri video, fara actiune.
Varsta, IQ-ul, viteza de citire, ratele de eroare si competentele fonologice au fost similare in cazul tuturor copiilor vizati de acest studiu. Cercetatorii au monitorizat atentia si abilitatile de citire ale copiilor inainte si dupa sesiunile de joc si apoi le-au comparat.
Dislexia: Jocul nefast al literelor
Rezultatul cercetarii a aratat ca cei din grupul cu jocuri video bazate pe actiune au avut viteza de citire mai mare, acuratete in exprimare si au recunoscut mult mai usor litere din alfabet. Au reusit performante legate de sarcini vizuale si auditive.
“Corelatia dintre imbunatatirea atentiei si cea a vitezei de citire a fost foarte mare”, a declarat co-autorul studiului, Simone Gori, de la Universitatea din Padova. “Imbunatatirea adusa se traduce prin capacitatea de a citi mai bine.”