Potrivit site-ului crestinortodox.ro, în seara acestei zile (Joia Mare) creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii.
Prin sudul României, fetele fac câte 12 noduri unei aţe sau sfori mai groase, punându-şi la fiecare câte o dorinţă şi le dezleagă atunci când dorinţa s-a împlinit. Acestă aţă şi-o pun sub pernă seara, crezând că îşi vor visa ursitul. Tot în sudul ţării se păstreaza obiceiul de a spăla picioarele celor din casă (copiii, în special) de către femeile mai în vârstă.
În vestul ţării, o familie care prepară pâinea pentru Paşte, adică pentru biserică, o aduce acum cu vase noi, cu lumânări şi vin, pentru a rămâne aici până la Paşti. Din Joia Mare până în ziua de Paşti se zice că nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se toacă.
În tradiţiile românilor, Joia Mare se mai numeşte Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagra, Joimarita. Ea este termenul până la care femeile trebuiau să termine de tors cânepa. La femeile leneşe se spunea că vine Joimarita să vadă ce-au lucrat. Iar dacă le prinde dormind, le va face neputincioase a lucra tot anul. Uneori, o femeie bătrână mergea pe la casele cu fete mari şi dădea foc cânepii netoarse.
Importanţa de a avea oua roşii în Joia Mare
Joia Mare este cunoscută în cultura populară actuală ca fiind ziua în care se înroşesc ouăle; pentru că se spune că ouăle înroşite sau împestrițate în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfinţite şi îngropate la moşie o feresc de piatră.
De ce nu se doarme în Joia Mare
În credinţa populară, cine doarme în Joia Mare va fi leneş tot anul. De asemenea, se spune că aceste persoane nu vor reuşi să ducă un lucru la bun sfârşit, chiar dacă sarcina este una destul de uşor de îndeplinit, scrie adevarul.ro.
De asemenea, nu se consumă urzici şi oţet înainte de Paşte. Joia Mare este ziua în care încep să înflorească urzicile, iar plantele nu mai sunt comestibile, dar credincioşii pun interdicţia pe seama faptului că că Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut cu urzici şi obligat să-şi umezească buzele în oţet.
Alte superstiţii legate de Joia Mare: nu se spală rufele
Rufele nu se spală în Joia Mare dacă nu vrei ca în loc de pomană să împarţi lături de rufe celor morţi. În Muntenia, în Joia Mare, în timpul Deniei celor 12 Evanghelii, băieţii şi fetele tinere aduc o sfoară şi după fiecare evanghelie citită leagă un nod, punându-şi o dorinţă şi rugându-se cu ardoare pentru împlinirea ei.
Această sfoară se ia apoi acasă şi se pune în noaptea de joi spre vineri sub pernă pentru a-l visa pe cel ursit. În momentul în care dorinţa respectivă s-a îndeplinit, se spune că este bine să dezlegi nodul legat spre îndeplinirea năzuinţei respective. (Surse: 1, 2, 3)