Terminator, Rambo, Spiderman, The Dark Night sunt tot atatea filme violente care iti pot afecta copilul pe viitor. Sa luam numai cateva faza din cel mai nou film Batman, unele care mi-au ramas in cap intamplator: personajul cu jumatate de fata arsa, oameni amenintati cu cutite, oameni care se impusca mai non-stop in cele doua ore si jumatate din film, mai trebuie sa spun ceva? Cred ca descrierile de mai sus spun totul – violenta si sadism pe marile ecrane.
Si ca sa vedem mai clar unde poate duce vizionarea unor astfel de filme o sa fac corelarea cu un alt film, pe care l-am vazut acasa de data aceasta si cu cateva intamplari reale, pe care sigur le-ai vazut la televizor. Filmul despre care iti vorbesc se numeste The Life Before Her Eyes si o are in rolul principal pe Umma Thurman. Personajul ei a fost martor in liceu la un masacru realizat de catre un coleg care a venit cu mitraliera la scoala? Ea este una dintre supravietuitori, insa toata viata este urmarita de acea intamplare. Iar intamplarile reale despre care vorbeam mai sus sunt toate acele cazuri din liceele americane in care au murit zeci de copii nevinovati din cauza colegilor care au venit cu arme la scoala.
Discutia capata doua dimensiuni de aici: ori filme de gen ii influenteaza negativ pe cei mici, ori conteaza mai mult educatia pe care i-o oferi cand este mic?
Cel mai important lucru pentru un parinte este sa il invete pe cel mic ce este responsabilitatea sa il faca constient de existenta celorlalti si sa-i dezvolte simtul autoeducatiei – care ii incurajeaza pe copii sa aiba un comportament bun.
Psihologii americani atrag atentia asupra consecintelor pe care le au filmele violente asupra copiilor
In primul rand este vorba nu numai despre filme, dar si despre jocuri violente care pe de o parte atrag cu sine pericolul obezitatii ( copii astfel crescuti pot deveni niste adulti frustrati), si pe de alata parte dezvoltarea unui comportament violent – pentru de la la joc la realitate nu este cale lunga.
Bineinteles ca aceiasi psihologi americani spun ca acest comportament poate fi tinut sub control nu mai de catre parinti. Ei recomanda mai degraba jocurile in aer liber, decat un film violent la cinematograf sau un joc pe calculator care sa il tina pe copil conectat la aceasta masina mare parte a zilei.
Un alt efect subliniat de catre cei de la departamentul de psihologie al Universitatii din Toronto etse faptul ca cei mici cad repede prada realitatii care le este prezentata in filmele violente si nu mai fac diferenta dintre lumea fictiva din filme si cea in care traiesc.
Prin urmare sfatul specialistilor este: mai multe activitati educative in aer liber si un timp limitat petrecut in fata calculatorului si a televizorului. Tu cum ai grija de micutul tau?