Cea mai frecventa problema de sanatate publica in tarile dezvoltate este hipertensiunea arteriala numita si ucigasul tacut pentru ca poate fi asimptomatica ani de zile pentru ca apoi sa culmineze intr-un infarct sau stop cardiac. Exista inca un aspect important al acestei boli faptul ca 95% dintre pacienti au asa numita hipertensiune primara sau esentiala adica o boala ale carei cauze nu sunt cunoscute. Si pentru ca nu cunoastem cauzele asta inseamna ca nici nu avem un tratament eficient care sa duca la vindecare completa, in prezent medicina declarandu-se incapabila sa explice fenomenul. Prin urmare se face prevenirea si supravegherea complicatiilor posibile ale tensiunii arteriale crescute prin tratament medicamentos complex si continuu alaturi de schimbarea adecvata stilului de viata.
Care este definitia hipertensiunii arteriale?
O tensiune sistolica mai mare sau egala cu 140 mm Hg sau o tensiune diastolica mai mare sau egala cu 90 mm Hg sau chiar ambele valori sunt crescute.
Factorii de risc pentru aparitia acestei boli sunt multipli (antecedente familiale de hipertensiune, obezitate, consum crescut de sare si alcool, sedentarismul) insa exista o multime de solutii care previn si chiar pot tine sub control evolutia acestei afectiuni. Chiar mai importante decat tratamentul medicamentos si cu efecte spectaculoase sunt schimbarile pe care trebuie sa le facem in viata de zi cu zi, schimbari la indemana oricui si care necesita doar putina vointa:
- Scaderea in greutate cu 4-5 kilograme sau 5% din greutatea totala in cazul persoanelor obeze.
- Limitarea consumului de alcool la 30 ml etanol/zi (700ml bere sau 300 ml vin sau 60 ml bauturi tari). In cazul femeilor doza maxima nu trebuie sa depaseasca 15 ml etanol/zi, deci jumatate.
- Cresterea activitatii fizice aerobice, pe cat posibil in fiecare zi cate 30-45 min.
- Reducerea consumului de sare la maxim 2,4g Na/zi adica 6 g clorura de sodiu (sare de bucatarie)/zi, care inseamna 1 lingurita/zi calculand nu numai sarea pe care o adaugam noi in mancare ci si cea deja continuta de alimente.
- Mentinerea unui aport alimentar optim de potasiu ( aprox 90 mmol/zi) deoarece scaderea potasiului in sange determina „la schimb” retentia de sodiu in organism.
- Mentinerea unui aport alimentar adecvat de calciu si magneziu necesar unui organism sanatos.
- Oprirea fumatului, scaderea aportului alimentar de grasimi saturate si colesterol pentru a asigura functionarea normala a intregului aparat cardiovascular.
Hipertensiunea arteriala este si ea unul din cei 3 factori care stau la baza sindromului X metabolic alaturi de :
- tulburarile metabolismului lipidic (hipertriglicridemie, scaderea HDL – colesterolului – colesterolul „bun”)
- tulburarile metabolismului glucidic (diabet, rezistenta la insulina sau toleranta scazuta la glucoza)
- obezitate cu distributie androida a grasimii (obezitate centrala la nivelul toracelui si abdomenului)
Datorita acestei legaturi stranse intre cresterea tensiunii si afectiunile metabolice enumerate, acest sindrom se mai numeste si hipertensiune dislipidemica, iar tratamentul lui se face printr-un stil de viata sanatos si bine organizat.
Cei 4 factori eficienti in prevenirea si controlul hipertensiunii, ai caror modificare are un impact covarsitor asupra bolii sunt: obezitatea, consumul de sare si alcool si sedentarismul.
1. Obezitatea:
Greutatea corporala este determinanta pentru tensiunea arteriala la orice persoana si la orice varsta, indicele de masa corporala mai mare de 27 fiind legat obligatoriu de cresterea tensiunii cu 6-11 mmHg. In plus, distributia grasimii cu precadere in zona abdominala si acumularea kilogramelor pe parcursul
varstei adulte face ca riscul de hipertensiune si boli cardiovasculare sa fie major dupa 55-60 ani. Este obligatoriu ca masurile de prevenire a acumularii de kilograme sa fie luate inainte ca subiectul sa atinga varsta adulta (40 ani) si foarte important de evitat obezitatea infantila si a adolescentilor ce pot
lasa sechele definitive.
Orice scadere in greutate este bine venita, nu trebuie sa avem scopuri de neatins, chiar si o pierdere modesta de 4-5 kilograme duce la micsorarea tensiunii arteriale si normalizeaza nivelul glucozei si lipidelor in sange. Putem afirma ca hipertensiunea usoara (grad I) poate fi tratata doar prin slabit, fara a fi nevoie de medicamente. Chiar si stadiile mai avansate de hipertensiune arteriala (II-IV) beneficiaza de efectele curei de slabire deoarece dozele si numarul medicamentelor necesare tratamentului vor scadea considerabil.
Atentie! Scaderea ponderala are efecte mai mari asupra tensiunii arteriale decat regimul fara sare.
Slabitul asociat cu exercitiul fizic este recomandat si pentru tratamentul hipertensiunii dislipidemice din cadrul sindromului X metabolic deoarece duce la cresterea sensibilitatii la insulina, scade nivelul trigliceridelor si creste HDL-colesterolul.
O alta conditie importanta este ca scaderea in greutate, odata obtinuta sa fie mentinuta ceea ce cateodata este mai dificil decat slabitul propriu-zis.
Obiectivul ar trebui sa fie:
- crestere in greutate de maxim 4,5-6,5 Kg dupa varsta de 21 ani.
- crestere in circumferinta taliei de maxim 5-7,5 cm dupa varsta de 21 ani.
2. Activitatea fizica
Deoarece exercitiul fizic este strans legat de scaderea ponderala si de mentinerea rezultatelor acesteia, trebuie incurajata practicarea oricarui tip de activitate fizica. Se pune accentul pe activitatile de intensitate moderata (mers, inot, aerobic) cu conditia ca ele sa fie zilnice, pe o perioada de 30-45 minute.
3. Consumul de sare
Studiile efectuate au aratat legatura dintre consumul de sare si aparitia hipertensiunii arteriale mai ales comparand cu societatile primitive in care atit consumul de sare cat si cazurile de hipertensiune erau foarte scazute. Restrictia salina recomandata pentru a preveni hipertensiunea este 6g/zi (1 lingurita) ceea ce inseamna gatitul cu cat mai putina sare, evitarea adaosului de sare la masa si a consumului de alimente sarate sau conservate.
Restrictia de sare este recomandata atat pacientilor cu hipertensiune de gradul I la care regimul desodat ar trebui sa fie suficient cat si pacientilor cu tratament medicamentos antihipertensiv (gradul II-IV) pentru a mari eficienta medicamentelor.
4. Consumul de alcool
Pentru prevenirea hipertensiunii arteriale consumul de alcool trebuie sa fie limitat la maxim 2 pahare/zi (pentru vin si bere) si doar 1 pahar/zi pentru bauturile tari (whisky, vodka). In cazul femeilor doza admisa este de jumatate din cea recomandata mai sus.
Alti factori dietetici care pot avea legatura cu evolutia tensiunii arteriale sunt urmatoarele minerale: potasiu, calciu, magneziu.
- Aportul alimentar de potasiu este invers proportional cu nivelul tensiunii arteriale deci cu cat consumam mai mult potasiu cu atat vom avea o tensiune mai mica. Doza optima este de 90 mEq/zi si provine din multe legume si fructe proaspete.
- Consumul a 1200mg/zi de calciu este un factor de protectie impotriva hipertensiunii arteriale, sursele principale fiind produsele lactate slabe.
- Magneziu este un inhibitor puternic al contractiei muschilor netezi din peretii vaselor de sange si de aceea joaca un rol important in reglarea tensiunii arteriale avand rol vasodilatator.
- Dieta alimentara recomandata pentru scaderea tensiunii arteriale este o dieta bogata in legume si fructe proaspete si in produse lactate slabe si saraca in grasimi, mai ales in grasimi saturate..
- Abia dupa 1-3 luni de respectare a tuturor acestor schimbari majore de alimentatie si activitate fizica, in cazul in care tensiunea arteriala este tot crescuta, se intervine cu tratament medicamentos.
In concluzie dragii mei, de unde am pleca tot la dieta ajungem asa ca invatati ce aveti voie sa mancati in cazul in care sunteti hipertensivi.
Dieta pentru hipertensiune
1. Cereale si produse cerealiere – reprezinta o sursa majora de energie si fibre.
Recomandat: 3-4 portii/zi
1 portie = 1 felie paine sau ½ cana cereale sau ½ cana orez sau paste fierte.
De preferat paine si faina integrala musli, cereale de mic dejun fara lapte.
2. Legume si fructe - sursa bogata de potasiu, magneziu si fibre
Recomandat: 4-5 portii/zi
1 portie = 1 bol legume cu frunze sau ½ cana legume fierte sau 1 fruct mediu sau 1 pahar suc fructe sau ½ cana compot
De preferat: rosii, cartofi, morcovi, mazare, brocoli, fasole verde, spanac, salata verde, castraveti, dovlecei, conopida, ardei gras.
De preferat: caise, banane, smochine, struguri, portocale, grapefruit, pepene, piersici, ananas, prune, capsuni, stafide.
3. Produse lactate slabe – sursa de calciu si proteine
Recomandat: 1-2 portii/zi
1 portie = 1 cana lapte degresat sau iaurt sau 50g branza
De preferat: lapte cu 1% grasime, iaurt cu 1,5-3 grasime, branza de vaci, mozarella proaspata, branzica de casa.
4. Carne si peste – sursa de proteine si magneziu
Recomandat: 1 portie/zi
1 portie = 150 g carne
De preferat: carne slaba, fara piele, la gratar
5. Fructe uscate si seminte – sursa de energie, magneziu, potasiu, proteine si fibre
Recomandat: 1 portie/zi
1 portie = 2 linguri de seminte
De preferat: migdale, nuci, alune, seminte de floarea soarelui.