Simbolizeaza expresiea gandirii si reprezentarii comune care descrie ordinea universala superioara. El descrie, de asemenea, potentialul de noroc si modul individului de a-si exprima entuziasmul, bunavointa, precum si modul in care se integreaza in masa. Ii reprezinta cei de la putere: magistrati, profesori, lideri politici si figuri religioase.
Semnifica: norocul, momentele favorabile, sansa si eforturile depuse cat si capacitatea de a le valorifica, binele, ordinea, acumularea, bogatia, rodnicia, abundenta, caldura, inflorire, incredere in sine, etc.
Ziua: joi
Caracteristici fizice:
este a 5-a planeta a sistemului solar dupa Mercur, Venus, Pamant si Marte
este cea mai mare planeta a Sistemului Solar
are o masa de 317,8 mai mare decat cea a Pamantului
caracteristica astronomica: Marea Pata Rosie
are 16 sateliti din care doar unul prezinta un interes pentru oameni, Europa deoarece este posibila existenta unor forme de viata
ziua jupiteriana este 0,4 zile terestre iar anul este de 11,9 ani terestri
Caracteristici astrologice:
parcurge zodiacul in aproximativ 12 ani
are si mers direct si retrograd
retrogradarea dureaza 117 zile adica aproape 4 luni si are loc anual
sta intr-un semn aproximativ un an
este supranumit Marele Benefic
Natura elementara: cald si umed, masculin
Temperament: sanguin (un coleric extravertit)
Caracter: emotiv, primar - activ
Guverneaza: zodiile Sagetator si Pesti, Casa a 9-a si a 12-a
Demnitati:
Domiciliu: Sagetator, Pesti
Exil: Gemeni, Fecioara
Exaltat: Rac
Cadere: Capricorn
Culoarea: albastru ciel, verde
Metal: staniul
Plante: salvia, iasomia, coacazele, macrisul, mararul, etc.
Copac: tei, stejar
Anatomic: ficatul, circulatia arteriala, pancreasul, nervul sciatic, aparatul locomotor, peritoneu, pleura, meninge, plamani, cutia toracica.
Fiziologic: ciclul cresterii, schimbarile din adolescenta, metabolismul carbohidratilor, maturizare, protectie, reglare metabolica - digestia, asimilarea si eliminarea toxinelor hepatice, nutritia si asimilarea, implicat in producerea bilei, procesul respiratie-inspiratie.
Psihologic: Extinderea imaginii familiei la nivelul statului bazat pe o anumita ideologie, cea comuna tuturor nu doar cea de sange a casei conducatoare. Reprezinta inca un pas in dezvoltarea constiintei umane cand ratiunea mintii jupiteriene devine posibila.
Mitologic: Avem regele - preot care interactioneaza cu fortele elementare si care prin apelare sau invocare este capabil sa aduca ploaia atat de necesara unei recolte bune; coordoneaza diferitele dimensiuni ale lumii, materiala, spirituala, temporala si temporala, acvatica, subterana sau ignifuga; aduce noroc, fericire, bogatii si faima conform statutului sau. Zeus la greci, Jupiter la romani, Indra la indieni, etc.
Calitati: dreptate, bunatate, bogatie, generozitate, putere, intelepciune, discernamant, lege, instanta, decizie, legiuitor.
Defecte: mandrie, aroganta, ipocrizie, vicii, extremism, incalcarea legilor, dezvoltare suburbana, obezitate, expansiune tumorala.
In tema natala arata manifestarea personalitatii profunde ale omului, simbolizeaza posibilitatile de expansiune atat la nivel inferior (legat de societatea in care traieste) cat si superior (evolutia sa spirituala). Arata modalitatile fiintei de a se integra in lume, arata legile morale si etice din societate, regulile, principiile si modul in care fiecare le percepe si le foloseste. Locul din astrograma este un loc privilegiat datorita faptului ca acesta ofera cea mai mare putere de a lua hotarari, de a decide, de a judeca, de a intelege.
Reprezinta modul in care percepem dreptatea, cum aplicam legile, cum ne rezolvam problemele - este planeta justitiei. Intrand in legatura cu potentialul jupiterian din astrograma noastra avem cele mai mari sanse sa ducem o viata plina de frumusete, in armonie cu legile naturii, o viata guvernata in primul rand de usurinta de a intelege lucrurile, de discernamantul de a decide si de intelepciunea de a fi fericiti.
Este planeta norocului, datorita faptului ca pozitia lui dintr-o tema natala arata locul prin care nativul va manifesta capacitatea de a detecta momentele si situatiile favorabile, le pune in valoare si profita intr-un mod armonios de mediul in care traieste.
In fiinta umana reprezinta forta benefica ce cauta fericirea in orice, stiind sa se bucure de fiecare dar pe care viata i l-a oferit. In primul rand apare un proces de cunoastere a realitatii, a mediului in care omul se afla, cunoastere raportata la posibilitatile si caracteristicile proprii. Aceasta cunoastere nu trebuie sa fie neaparat exprimata, ea se impregneaza in fiinta umana sub forma unei conceptii de viata, a unei filosofii, a unei morale. Ea provine dintr-un proces de interactiune intre mediu si propria fiinta. Apoi apare acceptarea cu bucurie a realitatii acestei relatii dintre “eu” insotit de calitatile si legitatile lui pe de o parte si mediu insotit de calitatile si legitatile lui pe de alta parte. Dupa aceea, pe baza acestor legi care devin prietene se ajunge la cucerirea mediului inconjurator ce va aduce dupa sine fericire.
Jupiter este cel care cheama la ordine morala dar o face numai din prisma fericirii pe care vrea sa o ofere tuturor si lui insusi. El este cel care pune in actiune fortele care interactioneaza intre ele, care ii vor aduce victoria. Calitatile jupiteriene sunt jovialitatea, simtul justitiei, compasiunea, mentaliatea pozitiva, optimismul, increderea, iar defectele sunt extremismul, ilegalitatea, extravaganta, autoindulgenta, idealismul.
Jupiter este asociat cu persoanele de varasta mijlocie, cu pregatirile pentru pensionare atunci cand persoana se poate bucura de averea dobandita de-a lungul vietii profesionale. Este varsta pentru a se odihni, a inflori, lipsit de munca grea si cand se poate dedica timpului liber si hobby-urilor sale.