Ca toate femeile carora greutatea le-a creat probleme, si ea a cautat mereu sa faca ceva pentru a avea o silueta "de invidiat". A testat o multitudine de diete minune, rapide si "eficiente" , iar in urma nici unui rezultat vizibil si durabil s-a conformat situatiei: "dupa ani in care supa de varza nu a avut nici un efect, iar mancarea portionata (125 de grame de branza si 250 de grame de salata) parca imi provoca si mai multa foame, parca ma impacasem cu ideea ca nu fac parte dintre cele slabe si norocoase care pot manca orice, ajungand sa cred ca ma ingras si daca beau un pahar de apa", imi spune ea cu sinceritate.
Pana intr-o zi cand "soarele a iesit si pe strada ei" am putea spune, si mergand la doctor pentru analize de rutina a intalnit un medic nutritionist, care "mi-a intins o foaie pe care era scris un regim alimentar si mi-a spus sa incerc sa transform respectivul regim intr-un stil de viata sanatos". "Sa incerc?", s-a intrebat curioasa si cu o oarecare deznadejde care plana asupra acestei diete recomandate. Ce o face sa fie diferita de celelalte diete "esuate" sau care e "reteta" prin care sa tranforme acest regim intr-un mod de viata sanatos?
Programul dietei:
Luni
Mic dejun: 1-2 oua fierte tari, 2 felii de muschi file, o felie de paine prajita.
Cafea neindulcita cu zahar, ci cu zaharina sau miere.
Pranz: friptura la gratar din carne slaba de pui, in orice cantitate doriti si salata de varza cu puti otet sau lamaie.
Cina: iaurt dietetic in orice cantitate doriti.
Marti
Mic dejun: 2 felii de cascaval sau branza de vaci, un ardei si/sau o rosie, o felie de paine prajita si 2 lingurite de miere.
Pranz: salata de legume fara ulei si sare, peste slab la gratar cu multa lamaie.
Cina:2 cartofi fierti sau copti cu 1 lingurita de margarina.
Miercuri
Mic dejun: 1-2 oua fierte tari, 2 cremvusti fierti si o felie de branza de vaci slaba. Daca poti manca fara paine este bine, daca nu, dimineata poti sa consumi o felie de paine prajita.
Pranz: orez fiert fara ulei, cu masline si ciuperci. Poti adauga o lingura de ulei de masline sau orice alte legume crude sau fierte in cantitate rezonabila.
Cina: legume in orice cantitate. Daca te incearca o acuta senzatie de foame, mananca un iaut dietetic sau bea un pahar de lapte slab.
Programul este construit pentru luni, marti, miercuri, iar in urmatoarele zile se reia regimul de luni. Intre mese, dar nu mai devreme de 1 h de la ultima masa se poate consuma cate un fruct, de orice fel. Si acum surpriza: o data pe saptamana este permis sa te delectezi cu 2 bucatele de ciocolata sau altceva dulce, dar in cantitate mica, ceea ce poate fi considerat un mic rasfat. Dupa fiecare masa este indicat sa bei o cana de ceai fierbinte, neindulcit, orice fel de ceai. Bea cat de multa apa plata poti, umple stomacul si contine 0 calorii.
E usor sa oferi cuiva o foaie cu un regim pe x zile, cu y mese pe zi si cu anumite restrictii, dar cum faci sa reusesti sa il urmezi, cum "activezi" vointa, secretul care sta in spatele oricarui tip de dieta? S-a gandit, s-a razgandit si la indemnul unui articol virtual ce i s-a perindat prin fata ochilor s-a hotarat sa scrie. Ce? Initial, despre ea si despre "imaginea" de sine pe care o avea la acel moment!
Si-a luat rapid un carnetel pe care l-a "botezat" intuitiv "jurnalul meu de dieta". Si-a scris numele si in primul rand kilogramele pe care le avea la momentul respectiv: 74 la numar si data respectiva (si nu era nicidecum luni). Imediat dupa, primul gand a fost sa-si noteze dieta recomandata de medic, dar imediat i-au tresarit in minte imagini ale alimentelor pe care le consumase pana atunci. S-a intors inapoi in timp cu o saptamana si a notat in mare alimentele pe care le consumase in zilele ce tocmai trecusera. Nu si-a adus aminte de toate, dar sigur din ele faceau parte: cartofii prajiti, fast-food (moderat ce-i drept), ciocolata, dar si legumele, carnea si painea. Sucurile erau nelipsite din "dieta" ei zilnica si cafeaua la fel. Paralel cu saptamana aceasta, ea si-a notat dieta recomandata de medic.
Primul lucru care i-a sarit in ochi analizand cele doua diete a fost evident diferenta de alimente consumate si dezorganizarea din alimentatie. Parca i se parea acum realista greutatea pe care o avea, observand "negru pe alb" alimentele ingerate in saptamana precedenta si nu numai, constatand ca de fapt, acela era "regimul" ei de zi cu zi.
"A fost un sentiment ciudat", imi povesteste ea, "aveam senzatia ca era ceva de neimaginat ceea ce mancam inainte, nu imi puteam da seama cum si unde intra atata mancare si atatea E-uri in primul rand". Si-a dat astfel seama ca greutatea ei nu mai este o problema aparuta din senin, ci ca este una extrem de realista. A fost un moment in care a reusit sa se "impace" cu propria greutate. "E un prim pas catre a slabi, impacarea cu propria persoana, cu imaginea ta, pana la urma".
A fost unul dintre putinele momente in care chiar a constientizat ceea ce manca anterior, pentru ca vedea cu ochii ei printre randurile scrise lucruri care odata erau insesizabile. I se parea ca lista de alimente pentru o zi era interminabila si plina de calorii, grasimi si alti coloranti sau conservanti pe care ea credea ca ii evita si ca nu ii consuma, cel putin nu regulat.
Ok, dupa ce socul de a fi pusa, intr-un mod inedit pana la urma, fata in fata cu realitatea "cruda", a analizat cu atentie dieta recomandata de medic, pe care nici nu o bagase in seama pana atunci, dezamagita fiind de regimurile anterioare care nu i-au oferit prea multe satisfactii.
A aruncat initial neincrezatoare o privire asupra ei, si in timp ce citea programul de zi cu zi pe care il recomanda dieta, i-a sarit in ochi varietatea si multitudinea de alimente pe care le "promova". Desi era obisnuita cu un program dezorganizat si cu un consum exagerat de alimente, micul-dejun al primei zile de dieta i s-a parut destul de satios: 1-2 oua fierte, muschiulet, paine prajita si cafea. "Inca de la prima vedere mi-am dat seama ca desi e usor restrictiv programul, totusi nu te infometeaza deloc, ceea ce un lucru bun, eu avand experienta altor diete 'minune' care nu aveau ca rezultat decat infometarea".
O scurta, dar atat de importanta analiza a realitatii "culinare" in care traia, a devenit un stimul pentru a slabi. Parca s-a "activat" vointa de care ducea lipsa, i s-a reaprins dorinta de a "face ceva" atat pentru a arata bine, dar mai ales pentru sanatate. Se imbina utilul cu placutul pana la urma intr-un astfel de "demers", ne spune ea.
A urmat de atunci programul recomandat de medic, neuitand insa sa-si noteze zi de zi alimentele "extra" de care se lovise si pe care nu le-a putut evita si evident kilogramele pe care reusise sa le "stearga" de pe corpul ei. Tentatiile au fost mari in primele zile, cand mereu simtea lipsa sucurilor acidulate pe care consuma frecvent si mai ales a dulciurilor.
Mancarea nu i-a facut probleme prea mari, in sensul ca nu a poftit la cartofi prajiti sau fast-food, programul fiind unul destul de satios. Dar cel mai placut era, imi spune ea zambind, "cand ma cantaream si observam acul cantarului intorcandu-se din drumul ascendent pe care tindea odinioara sa il urmeze, si nu uitam niciodata sa imi notez reusitele". Era placuta imaginea din carnetel: 74, 72, 70, etc.: "am slabit 10 kilograme in 6 saptamani si pot sa spun cu mandrie ca ma incape perechea de blugi care acum 2 luni pareau a fi o investitie ratata (nu ma cuprindeau in talie); dimineata, ma urc nerabdatoare pe cantar si ma bucur ca am mai slabit un pic, apoi ma uit in oglinda si imi promit ca nu ma voi apropia nici astazi de 'inamicii' alimentari".
Jurnalul de dieta a reusit sa o stimuleze sa faca ceva pentru ea in primul rand, si nu pentru ceilalti, cum aleg multe femei, motivatia fiind una interioara. Este interesant faptul ca dupa "traversarea" acestui jurnal culinar, in demersul ei a contat in primul rand sanatatea, si apoi aspectul exterior care o macina de atata timp.
Important este ca I.L. a reusit acum, dupa aproape doua luni, sa slabeasca 10 kg. Si a reusit sa adopte regimul ca pe un stil de viata sanatos.
5 idei care te vor determina sa scrii un jurnal de dieta:
- Vei putea sa verifici exact cate calorii consumi;
- Vei observa atenta ceea ce mananci intre mese si vei reusi sa mai elimini din ele;
- Vei descoperi care sunt slabiciunile dietei tale;
- Vei vedea rezultatele mult mai repede.