„Hipgnosis a achiziţionat 100% din cota lui Justin Bieber din drepturile sale de publicare (inclusiv partea autorului din spectacol), înregistrări master şi drepturi adiacente pentru întregul său catalog”, a anunţat Hipgnosis, compania de gestionare a drepturilor muzicale care le deţine deja pe cele ale Red Hot Chili Peppers. Compania nu a dezvăluit suma.
The Wall Street Journal a menţionat o sumă de aproximativ 200 de milioane de dolari în decembrie, confirmată marţi pentru AFP de o sursă apropiată dosarului.
Repertoriul include peste 290 de piese lansate înainte de 31 decembrie 2021, inclusiv cele mai cunoscute ale sale „Baby”, „Sorry” şi „Love Yourself”.
Această tranzacţie este cel mai recent episod dintr-o serie lungă de achiziţii de drepturi de autor sau de publicare a cataloagelor ale unor artişti decedaţi sau în viaţă, dar considerate atemporale, care au devenit bunuri preţioase, în special odată cu revoluţia streamingului.
Preluarea a fost făcută ca parte a parteneriatului Hipgnosis cu firma de administrare a investiţiilor Blackstone, care a anunţat la sfârşitul anului 2021 că va oferi 1 miliard de dolari pentru a ajuta Hipgnosis să-şi continue achiziţiile muzicale.
La 28 de ani, „Justin Bieber este unul dintre cei mai bine vânduţi artişti muzicali ai tuturor timpurilor”, spune Hipgnosis.
Justin Bieber este unul dintre cei mai tineri artişti care a recurs la o astfel de operaţiune. Printre cele mai importante tranzacţii din ultimii doi ani, apar şi vânzarea cataloagelor lui Bob Dylan sau Bruce Springsteen, pentru care Sony ar fi pus pe masă peste 550 de milioane de dolari.
Înaintea lor, Tina Turner, Neil Young sau Red Hot Chili Peppers, printre alţii, au făcut deja astfel de operaţiuni.