Dar nu ar trebui sa lasi ca aceste ganduri sa iti influenteze perceptia asupra cartii ci, dimpotriva, sa accepti ca atare faptul ca vei descoperi adevarate perle de intelepciune sau, asa cum explica Tracey Cox in cartea sa, "Kama Sutra", "E o carte extraordinar de ingenioasa, excentrica, putin nebuna si care ascunde adevarate perle ale intelepciunii sexuale."
Cu siguranta ca unul dintre cele mai importate aspecte este sa gasim calea de mijloc dintre comuniunea spirituala si cea fizica . Cu o si mai mare siguranta nu vad cum am putea obtine acest lucru invatand -sau practicand- cele opt tipuri de zgarieturi cu unghiile pe piele (capitolul 2.4, pentru cei interesati, din "Vatsyanana Kamasutra" ).
Se stiu destul de putine despre originile acestei carti, cu exceptia faptului ca a fost scrisa de un invatat indian, pe numele sau Mallanaga Vatsyayana. Este o carte despre dragoste si viata, care vorbeste despre sex intr-un fel foarte natural. Sunt scrise reguli pentru felul in care trebuie sa se desfasoare curtarea si dragostea si, evident, sexul. Cu toate ca este o carte dedicata barbatilor, autorul le sfatuieste si pe tinerele fete sa o frunzareasca, dar doar cu permisiunea logodnicului sau partenerului lor de viata.
A ajuns in Europa tradusa de catre exploratorul SirRichard Burton si a provocat valva, mai ales ca era vorba de Epoca Victoriana in care pana si picioarele pianelor erau acoperite cu mici bucati de material -manecute- pentru ca erau considerate ca aratand foarte sexuale. E suficient sa stiti ca, pentru a o putea publica, a fost necesar sa fie construita o noua tipografie.