Limba, numita Koro apartine aceleiasi familii lexicale din care fac parte limbile tibetane si burmaneze, au declarat lingvistii Gregory Anderson, de la Universitatea Swarthmore din Pennsylvania, David Harrison de la Institutul Oregon's Living Tongues si Ganesh Murmu, cerceator la India's Ranchi University.
Anderson, Murmu si Harrison, care au facut parte dintr-un program de documentare demarat de National Geographic, au fost nevoiti sa ceara o permisie speciala de la guvernul Indian pentru a vizita Arunachal Pradesh, o zona aflata la granite dintre Bhutan si China, unde i-au intalnit pe vorbitorii limbii Koro.
Desi credeau ca limba este un dialect al reprezentantilor culturii Aka, o comunitate tribala ce traieste din vanatoare si agricultura, cercetatorii au descoperit ca este vorba de o limba necunoscuta pana atunci, cu un vocabular diferit si de o structura lingvistica complet noua.
"Cei mai multi dintre ei sunt foarte batrani", spune Anderson. "Daca am fi mai asteptat inca zece ani pentru a facea aceasta cercetare, numarul vorbitorilor de Koro ar fi fost mult mai mic", crede cercertatorul.
Unul dintre cercetatori, David Harrison, spune ca limba Koro ar putea proveni din comertul cu sclavi.
Harrison, care cerceteaza de ani de zile limbile moarte, estimeaza ca in lume, la fiecare doua saptamani, o limba risca sa dispara. Multe limbi sunt vorbite de un numar redus de locuitori in varsta din unele regiuni si, asa cum se intampla si cu limba Koro, nu a fost scrisa sau inregistrata in vreun fel.
Punand la socoteala si limba Koro, in lume exista in prezent 6,910 limbi documentate, insa aceste estimari se schimba regulat, multe limbi fiind pe cale de disparitie din cauza faptului ca sunt vorbite de un numar foarte mic de oameni.
Foto: Chris Rainier / National Geographic