O adolescentă în vârstă de 16 ani din Marea Britanie suferea de dureri de cap, avea senzaţii de greaţă şi dureri de stomac. Diagnosticul iniţial a fost o infecţie a tractului urinar, iar fata a fost trimisă acasă, cu tratament pe bază de antibiotice.
Din păcate, simptomele ei s-au înrăutăţit după doar 2 doze de antibiotice, iar atunci când tânăra s-a întors la spital, ea a fost diagnosticată cu icter (boală a ficatului şi a veziculei biliare, care se caracterizează prin coloraţia galbenă a pielii şi a mucoaselor bolnavului, provocată de impregnarea acestora cu pigmenţi biliari).
După ce au exclus posibilitatea ca fata să aibă hepatită prin prisma faptului că pacienta nu a fost expusă la niciuna dintre modalităţile de transmitere a bolii, doctorii au continuat să investigheze cauzele bolii fetei şi în curând au descoperit că ea a consumat ceai verde chinezesc, un produs pe care l-a cumpărat online, pentru a slăbi.
De fapt, fata a băut 3 ceşti de ceai verde pe zi, luni la rând, iar pentru că instrucţiunile de administrare a ceaiului erau scrie în limba chineză, tânăra nu a ştiut cu exactitate ce anume a consumat.
Fata a primit imediat tratamentul corespunzător şi i s-a interzis ceaiul respectiv. Mai apoi, părinţii ei au adus pachetul cu ceai verde pentru o serie de investigaţii amănunţite, lucru care a scos la iveală faptul că ceaiul conţinea un ingredient numit "camellia sinensis" (n.r. - planta de ceai Camellia sinensis, cu toate varietăţile sale, creşte în circa 50 de ţări), o plantă perenă care este folosită pentru ceai şi care, în rândul tinerelor femei, adeseori declanşează hepatita.
Fata din Marea Britanie a fost externată din spital după o scurtă perioadă şi, după acest episod, ficatul ei a avut nevoie de 2 luni pentru a se recupera.
De atunci, acest caz este folosit de doctori ca semn de avertisment în ceea ce priveşte consumul excesiv de ceai verde, care poate duce la afecţiuni hepatice.
Aşadar acest tip de ceai ar trebui să fie consumat doar în cantităţi moderate. Acest ceai verde în special are un alt dezavantaj, iar acesta se referă la pesticidele şi celelalte ingrediente incluse în ceaiul care se presupune că stimulează pierderea în greutate în rândul consumatorilor, scriu cei de la healthyfoodteam.com.