Pe spate
Aceasta pozitie de somn este ideala pentru a preveni durerile de spate si de gat, dar si pentru a reduce fluxul gastroesofagian si a incetini procesul de imbatranire.
Cand dormi cu fata in sus, capul, gatul si coloana vertebrala sunt intr-o pozitie neutra si in felul acesta nu iti soliciti spatele. Pentru ca tii usor capul ridicat, acidul gastroesofagian nu poate refula in esofag si simptomele neplacute sunt astfel evitate.
Daca te intrebi ce legatura poate avea somnul cu aparitia ridurilor, afla ca perna, indiferent de cat de usoara este, pune presiune pe piele si duce in timp la aparitia ridurilor.l Daca dormi insa pe spate, nu vei mai avea acesta problema.
Aceasta pozitie are si o parte negativa. Somnul pe spate favorizeaza sforaitul. Te ajuta foarte mult sa dormi pe o perna nu foarte inalta, cat sa nu existe o diferenta mare intre pozitia gatului si a capului.
Pe o parte
Aceasta pozitie este una benefica pentru sanatate in general. Persoanele care obisnuiesc sa doarma in aceasta pozitie au mai putine probleme cu spatele si cu gatul pentru ca mentine coloana dreapta si in acelasi timp reduce sfoaritul. Pozitia pe o parte mai amelioreaza si simptomele refluxului gastroesofagian.
Exista insa si un dezavantaj in ce priveste frumusetea. Se pare ca stimuleaza aparitia ridurilor si sanii isi pierd fermitatea. Pentru ca look-ul nostru sa nu aiba de suferit, este recomandat sa se evite sa ramana un spatiu intre umeri si cap pentru a exista un mai mare sprijin.
Pozitia fetusului
Daca dormi de regula cu genunchii adunati si barbia in piept, cu siguranta ai resimtit simptomele cu totul neplacute, in special daca ai probleme cu spatele sau incheieturile. Mai mult, aceasta pozitie face si respiratia dificila deoarece impiedica deshiderea totala a diafragmei.
Pentru evitarea acestor complicatii, se recomanda relaxarea pozitie, astfel incat arcul format de coloana sa nu fie atat de solicitant si folosirea unei perne umflate cat sa mentina capul aliniat cu restul corpului. In caz contrar, muschii sunt suprasolicitati si astfel iau nastere durerile de gat, dar si de cap.
Pe burta
Aceasta pozitie nu permite coloanei vertebrale sa fie dreapta si pune presiune asupra muschilor si incheieturilor. Asta stimuleaza centrii nervosi si duce la dureri musculare si amorteala. Mai mult, capul este tinut intr-o parte si muschii gatului sunt fortati sa stea incordati si poate favoriza bruxismul, deoarece mandibula inferioara este impinsa in fata.
In cazul in care nu poti sa te dezobisnuiesti sa dormi pe burta, se recomanda dormitul pe o perna foarte subtire sau chiar renuntarea la ea pentru evitarea neplacerilor.
Sa dormi pe burta este insa o pozitie favorabila celor care se confrunta cu sforaitul pentru ca va mentine caile respiratorii deschise. Asadar, daca nu ai probleme cu spatele sau cu gatul, poti opta pentru aceasta pozitie in acest scop.