Cercetătorii din Melbourne, Australia, au investigat legătura dintre ora la care se trezeşte o persoană şi apariţia anumitor probleme de sănătate.
Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că indivizii care se trezesc înainte ca soarele să răsară ajung să sufere de ceea ce se numeşte "jet lag social". Acest concept se referă la diferenţa dintre ora la care o persoană este forţată să se trezească şi oara la care s-ar trezi în mod normal, potrivit nevoilor organismului.
Când soarele răsare, nivelul de melatonină - hormonul care induce starea de somnolenţă - scade în mod natural. În acelaşi timp, nivelul de cortizol care oferă energie individului, creşte în mod natural. Ciclul firesc al eliberării acestor hormoni este întrerupt în momentul în care o persoană este obligată să se trezească, în loc să o facă în mod natural, în conformitate cu ceasul biologic.
Un dezechilibru în ceea ce priveşte aceşti hormoni se află în strânsă legătură cu un risc sporit de atac de cord, afecţiuni ale inimi, diabet şi depresie.
O modalitate prin care poţi reduce aceste riscuri constă în folosirea unui ceas cu alarmă ce simulează răsăritul soarelui. De asemenea, este indicată reducerea consumului de cafea la ore târzii şi adoptarea unui mic dejun consistent.
Dacă vrei să te asiguri că tiparul de somn nu te expune la probleme grave de sănătate, psihologul Amy Cuddy, de la Harvard, sugerează că înainte de a te da jos din pat, dimineaţa, trebuie să te întinzi din plin, pentru ca organismul să aibă timp suficient pentru a se dezmetici în urma trezirii forţate.
Potrivit psihologului, indivizii care aleg să se întindă dimineaţa, înainte de a se da jos din pat, sunt mai fericiţi şi mai sănătoşi în general.