Vegetarianul a taiat de pe lista produsele animale si se rezuma doar la legume si fructe, pe care insa le mai si gateste.
Vegan e genul de bio total. Adica nu tu carne, nu tu produse animale de niciun fel, si nici “gateli”. Mancarea in stare naturala, asa cum o da ea mama natura. Amestecurile de legume sunt acceptate, dar stau departe de foc si eventual, de apa fiarta. Branza tofu inlocuieste cu brio pe cea de vaca, oaie sau capra, laptele facut din soia (bleah!) e oricand binevenit la masa unui vegan, iar soia si celelalte grane constituie alimente de baza.
Ei bine, si ultima gaselnita: freegan. Astia chiar ca ii intrec pe toti! Reprezinta o categorie de oameni care cred ca pot salva planeta, nu daca nu arunca mancare, ci daca o mananca pe cea aruncata de altii, inainte sau dupa termenul de expirare al acesteia. Drept pentru care ce fac?!? Cauta prin gunoaie, pubele si pe unde se mai arunca mancare, o iau, o aleg, eventual o prepara si o consuma. Inteleg ca e pacat sa arunci mancare, ca mor oameni si copii de foame in fiecare secunda, dar totusi…
Freegans pornesc de la ideea ca nu trebuie sa se piarda nimic din natura, din mancare. Si in parte, au dreptate. Oamenii arunca foarte multa mancare, aiurea. Adevarul este ca suntem bombardati din toate partile cu atatea informatii contradictorii incat, nu mai stim ce e bun si ce nu e bun sa mancam. Daca o banana a capatat cateva pete maronii gata, nu mai e buna, la gunoi cu ea! Si la fel cu multe alte fructe sau legume care au poposit mai mult de cateva zile in frigider. E drept ca si frigiderele astea noi, de ultima generatie, nu mai sunt la fel de performante ca cele de alta data. Ti se strica pur si simplu mancarea in frigider, daca o tii mai mult de 2-3 zile. Chiar si mancarea gatita.
Altii, si mai freegan decat toti, aduna mortaciunile de pe marginea drumului sau de pe oriunde si, tot asa, aleg ce se mai poate “folosi”, gatesc si mananca. Si isi mai invita si prieteni sau cunostinte la masa. Ati accepta o astfel de inviatie? V-ati incumeta sa mancati carne de…iepure, sa zicem, strivit de rotile unei masini? Si care nu stim cat a stat pe marginea drumului pana a fost “salvat”, “recuperat” si preparat dupa retetele obisnuite.
De ce aleg unii oameni sa renunte la carne si produse animale? Ba spun ca sunt toxice, ba ca sunt nesanatoase. Exista nenumarate explicatii si variante. Altii o fac din cauze…anatomice?!? Un stomac lenes, alergii de tot felul, intoxicatii cu reactii adverse, de respingere a alimentului care le-a provocat etc.
O explicatie…psihologica pentru renuntarea la carne ar fi respingerea mamei. O relationare defectuoasa cu mama, cu “sanul bun”, si incapacitatea de a o rezolva, de a o “ierta” pe mama “cea rea”.
Am citit de curand intr-o carte SF sa-i zicem, de locuitorii unei planete unde, fiecare individ se ocupa singur de hrana lui. Planteaza o samanta, sa zicem, in care pune ganduri si energie, si pe care o roaga sa ii ofere ce avea el nevoie pentru a se hrani. Cel mai de bun simt. Nu tu griji, nu tu cozi si timp pierdut la cumparaturi, carat sacose, stat in picioare si gatit, pus masa, strans masa, spalat vase. Fiecare pentru el, exact ce si cat are nevoie, fara a depinde de celalalt, fara a-l impovara sau a-l obliga sa munceasca pentru tine. Si fara a ucide animale sau orice altceva pentru a se hrani. De unde i-o fi venit scriitoarei ideea unei astfel de planete, cu astfel de locuitori si cu astfel de mod de a se hrani?