Lamai verzi cu ghimbir
1 kg lamai verzi taiate fin
2 l apa
1 kg zahar
1 lingura radacina de ghimbir proaspat, curatat de coaja si ras
4 linguri coniac
125 g ghimbir confiat taiat bucati mari
Se sterilizeaza borcanele de ½ l. Se pun lamaile verzi si apa intr-un castron mare. Se acopera si se lasa sa stea toata noaptea. A doua zi, se varsa totul intr-o cratita mare si se pune la fiert. Se acopera vasul cu capac si se lasa sa fiarba aproximativ 1h 15 minute sau pana cand coaja este patrunsa. Se pune ghimbirul ras intr-un saculet de panza si se cufunda in cratita cu lamai. Se adauga zaharul si se amesteca pana cand se dizolva complet, apoi se lasa sa fiarba aproximativ 20 de minute sau pana cand marmelada se leaga imediat daca este pusa pe o farfurie foarte rece. Se ia vasul de pe foc si se indeparteaza saculetul cu ghimbir. Se adauga coniacul si bucatile de ghimbir confiat. Se amesteca totul dupa 10 minute si se lasa sa se raceasca. Se pune marmelada in borcanele sterilizate, lasand un spatiu de 1 cm gol, pana la capac, apoi se sterilizeaza borcanele intr-un vas cu apa, timp de 10 minute. Se scot din vasul in care au fost sterilizate dupa ce se racesc complet. Se depoziteaza intr-un loc racoros si intunecat.
Articolul anterior Gem de struguri negri Articolul următor Dulceata de capsune