Primele 12 luni din viata unui bebelus sunt relativ simple atat timp cat urmam (si n-avem incotro) cele cateva reguli de baza impuse de pediatri si neonatologi privind alimentatia: in primele 5 luni laptele matern sau formulele de lapte praf constituie singura lui hrana.
Este foarte important sa tinem cont de faptul ca, raportat la greutatea sa, un copil in varsta de 1 an consuma de 15 ori mai mult lapte decat un adult, acesta continuand sa fie, pana la varsta de 3 ani, o componenta importanta in alimentatia lui zilnica. Atunci cand laptele matern sau formulele de lapte praf sunt inlocuite cu laptele de vaca, dezechilibrele nutritionale pot fi grave, afectand pe termen lung dezvoltarea armonioasa a copilului.
De ce laptele de vaca nu este potrivit pentru a fi introdus in alimentatia copiilor mici ?
- Laptele de vaca contine de doua ori mai multe proteine si aproape de trei ori mai multe grasimi saturate decat are nevoie un copil cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani, nemaivorbind de nivelul colesterolului. Un aport prea mare de proteine ii va suprasolicita rinichii, in timp ce grasimile saturate si proteinele consumate in exces, sunt o premiza sigura pentru instalarea obezitatii inca de la varste fragede.
- Este sarac in vitamina C, substanta esentiala pentru asimilarea fierului, si, prin urmare, preintampinarea anemiei, si contine cantitati infime de vitamina D, necesara, asimilarii calciului in oase.
- Nu asigura nici macar jumatate din necesarul zilnic de fier pentru un copil cu varsta intre 1 si 3 ani. Lipsa de fier este principalul declansator al anemiei, afectiune care va slabi organismul copilului favorizand aparitia infectiilor. Un organism slabit va preintampina multe obstacole in a se dezvolta corespunzator, anemia fiind de altfel raspunzatoare pentru incetinirea cresterii in greutate, intarzierea procesului de dezvoltare, devierile de comportament si pentru dezvoltarea intelectuala per ansamblu.
- In acelasi timp, are un continut mult prea ridicat de sodiu, in defavoarea altor minerale precum zincul, fosforul, potasiul si seleniul.
- Nu contine fibre alimentare, ingreunand astfel tranzitul intestinal. Printre efecte se poate numara dezvoltarea unei constipatii cronice si, in general, a problemelor digestive. Sa nu uitam ca prichindelul nostru nu are inca o flora intestinala dezvoltata si nici organe interne obisnuite sa “lucreze” la intreaga lor capacitate.
Cum putem echilibra nutritia micutilor?
Pentru un adult, e simplu: un tratament pe baza de suplimente alimentare va preveni aparitia carentelor de vitamine si minerale. Nemaivorbind de faptul ca tu, adult fiind, esti obisnuit cu o alimentatie mult mai variata. Iti poti suplimenta rezervele de fier, de exmplu, mancand mai multa carne rosie sau legume cu frunze verzi. Ce faci insa cu micutul tau care abia a implinit 1 anisor? Daca Popeye marinarul il convinge sa guste din farfuriuta cu spanac, ii strangem mana. Dar ne indoim, stiindu-i cat de mofturosi sunt uneori, ca acest lucru va fi posibil.
Intre 1 si 3 ani, cantitatea de lapte pe care o consuma copilul tau reprezinta in jur de 40-50% din meniul sau zilnic. De aceea, o solutie cu sanse mai mari de izbanda ar fi furnizarea unei nutritii echilibrate printr-o formula de lapte special creata pentru el, pana cand micutul tau va implini 3 ani. Atunci stomacelul lui va fi pregatit sa digere chiar si lapte de vaca, iar alimentatia lui, mai diversificata, il va ajuta sa se aprovizioneze cu mai multi nutrienti si sa preintampine astfel deficientele. Pana atunci insa, continua cu Milumil Junior, noua formula de lapte Milupa special creata pentru copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani. Contine de 40 de ori mai mult fier decat laptele de vaca, este bogat in vitamina D, vitamina C si acizi grasi esentiali, care il vor ajuta sa creasca mare si sanatos!