Marina Almășan

Marina Almășan, un nou ordin de protecție împotriva lui...

Citeste mai mult»
serial

Serialele TV sud-coreene, potenţial "benefice" pentru...

Citeste mai mult»
monede

Un instalator descoperă 30 de kilograme de monede de aur,...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»

Lasa ca fac maine

De în Cariera ta 12 noi 2008

De cate ori nu ne-am auzit spunand asta?!? Am amanat unele lucruri de facut, din diverse motive. Dar care e de fapt adevaratul motiv pentru care facem asta?

Scuze sunt suficiente: ba ca suntem prea obosite, ba ca nu avem chef acum, ba ca mai e si maine o zi, sau ca pe lista de prioritati e altceva la rand s.a.m.d.

Motivatia “ascunsa” a acestor amanari poate proveni din dorinta noastra de a controla, de a ne simti stapane pe situatie, de a avea puterea de decizie. Una e sa fii intr-adevar cumplit de obosita si sa nu mai fii in stare sa faci tot ce ti-ai propus, iar alta e sa amani acel ceva pentru a te simti bine, cumva eliberata de acea apasare a lui “trebuie”. Iar asta, mai ales cand acel ceva implica si alte persoane.

Pe vremea cand lucram “la patron”, aveam doua obiceiuri proaste: desi aveam agenda in care sa trec ce era de facut in fiecare zi, stocam in minte, la fel ca si numerele de telefon, toate informatiile necesare; si nu plecam acasa fara sa rezolv toate acele sarcini si sa le sterg de pe lista (din minte). Procesul poate parea obositor, costisitor de energie (si memorie) si poate chiar inutil. In definitiv, daca tot aveam agenda, de ce sa nu notez, nu?! Mult mai tarziu am reusit sa descopar raspunsul la aceasta intrebare. Cand lucrezi sub patronajul altcuiva, ai un sef in fata caruia raspunzi si ii dai socoteala de orice, o mare parte din ego este umbrita. El (sau ea) este cel care iti spune ce sa faci, cand si cum, iar tu te executi. Puterea de decizie ii apartine in totalitate. Asa ca intervine frustrarea. Frustrarea de a te simti controlat si chiar manipulat. In cazul meu, singura modalitate de a compensa oarecum (in mintea mea cel putin, atunci) aceasta, era sa controlez ce era la indemana mea.

Aceasta situatie seamana foarte mult cu cele din copilarie, in care parintele sau un adult iti cerea sa faci ceva si nu prea ai vrea sa te “executi”. Stii ca ai teme de facut, dar e mult mai ispititor sa te duci afara sa te joci cu copiii, sa te uiti la televizor, sa te joci pe computer sau pur si simplu sa citesti o carte (desigur, orice altceva decat iti cere la scoala!). Asa ca unele teme raman amanate, uitate sau chiar nefacute. Anumite sarcini: dus gunoiul, facut ordine in camera ta, sters praful, cumparat paine etc., pot fi si ele “evitate” tot in aceasta maniera. Dar cu ce folos? Pentru ca, in cele din urma, tot vine vremea sa le faci. Iar daca a trecut “termenul de expirare”, repercursiunile sau pedepsele pot fi destul de neplacute. Da, dar totusi, e atat de fain sa nu faci chiar imediat ceea ce ti se cere! Sa ii zici “da” mamei si sa o zbughesti in cu totul alta directie, cu o cu totul alta intentie!

Cam la fel si in viata noastra de zi cu zi. Chiar daca o facem foarte foarte rar, tot ajungem sa amanam cate ceva, amagindu-ne cu cate o scuza stravezie.

Cred ca ceea ce avem nevoie sa intelegem si sa acceptam este ca suntem stapani pe propria noastra viata intr-o masura foarte mica. Este foarte adevarat ca noi alegem caile pe care sa mergem si in ce mod sa o facem, dar cand vine vorba de unele decizii, acestea sunt luate de cu totul alte persoane decat noi, chiar daca ne privesc in mod cat se poate de personal.

Lucrul asta se invata inca din frageda copilarie. Depinde foarte mult de parinti cum aleg sa faca asta. Unii folosesc cuvinte si explicatii pertinente, din care copilul sa inteleaga de ce e nevoie sa faca acel ceva, altii recurg la pedepse sau pur si simplu lasa lucrurile la voia intamplarii, nepasandu-le cu adevarat de ce se alege de copilul lor. Internalizarea acestui proces, acceptarea situatiei, explicarea ei intr-un mod logic, cu argumente concrete, poate ajuta individul sa inteleaga de foarte devreme ce anume sta in puterea lui sa decida si ce nu.

Desi poate parea ciudata trimiterea, cam acelasi gen de relatie se stabileste si intre sado-maso, unde este vorba tot de control. Desi toti am tinde sa credem ca sadicul este cel care il controleaza pe masochist, in realitate lucrurile stau exact pe dos. Pentru ca de fapt cel din urma este cel care “dicteaza” cand anume sa se opreasca sadicul.

In cele din urma, decizia suprema e clar ca tot tie, ca individ, iti apartine. Tu esti cel care alegi sa nu faci ceva, stiind care vor fi urmarile, ce vei avea de pierdut sau de castigat. Important este sa stii si sa fii constient de acestea.

Revenind la relatia sef-angajat, in final tot tu, angajatul, chiar si pentru o perioada foarte scurta de timp, esti cel care se afla de fapt in control asupra sefului. Cred ca subconstient, ambele parti stiu cum sta situatia si, in acelasi timp, ambele parti profita cat mai mult de pe urma ei. Seful face uz de putere si isi permite sa “pedepseasca”, sa ridice tonul, sa arunce cu invective si chiar sa jigneasca angajatul, iar in cele din urma sa il concedieze. Si asta il face pe el sa fie vazut ca “puternic”. Asa cum ne ziceau si unii profesori la scoala, ca ei au painea si cutitul. Este nevoie de anumite trasaturi de caracter, de un anume tip de personalitate, pentru fiecare meserie sau pozitie sociala in parte. (Ex. putini oameni pot fi sau isi aleg sa fie neurochirurgi!)

Angajatul poate alege sa tremure in fiecare clipa a orarului de lucru la gandul ca isi poate pierde postul, sa ii fie frica de amenintarile cu datul afara venite din partea sefului, sau pur si simplu sa isi vada de-ale lui, in ritm propriu, adaptat pe cat posibil la nevoile postului. Da, e adevarat, el are puterea de a te da afara, insa nu iti poate lua ceea ce stii sa faci, nu iti poate anula persoana si personalitatea. Nu poate anula cine esti!

Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 6

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

qwerty323.yahoo (11.05.2009, 22:06)
Dragilor ati citit codul muncii, ce scrie acolo, angajatul este obligat sa respecte normele muncii, asta prevede tot ce e legat de munca, de disciplina, se productie. Deci patronul are dreptul sa te tina la lucru daca te tii de treaba si daca nu vrei sa faci ce t-i se spune ai drumul liber , usa deschisa sa pleci, pentru ca nimeni nu e de neinlocuit si oricum sint multi pe lista de asteptare sa se angajeze in locul tau. Asa functioneaza treburile oriunde ai merge.Daca am face fiecare ce vrem cred ca nu s-ar mai putea numi munca.Cui nu-i place sa mearga la munca pentru altii sa isi deschida o firma si atunci va vedea cum e sa lucrezi cu oamenii cum e sa nu te asculte , daca ai mai putea sa tolerezi aceste purtari libertine la cineva. Cu bine.
Răspunde-i
Ioana (15.11.2008, 12:45)
Amanarea nu cred ca vine din dorinta de a detine controlul... Controlul asupra ce? cand tocmai iti ies de sub control... In copilarie nu cred ca voiam sa demonstram ca mai intai vrem sa facem ce ne place noua si dupa aceea ce le place parintilor sau ce ar trebui facut, ci pur si simplu placerea era mai mare decat 'neplacutul' de dupa, cand vedeam ca trebuie si sa facem lectiile si sa primim mustrari de la parinti. Eram copii si era normal!
Amanarea acum vine din lipsa motivatiei, din teama de confruntare, din lene (si aici vorbesc de lenea aceea adevarata, sanatoasa, din romanele rusesti:) si din faptul ca nu are rost, ca-s lipsite de importanta. Insa cel mai mare aport il are lipsa motivatiei! Restul decurg de aici. De exemplu daca motivatia este destul de puternica poate invinge teama de o confruntare.
Asadar, fetelor, daca amanati si e important task-ul acela de facut, gasiti-va 'ceva' care sa va ridice de pe scaun si sa faceti lucrul ala! Adica cercetati-va modul de gandire si schimbati perspectiva asupra lucrului respectiv!
Răspunde-i
Cristina Marioglou (14.11.2008, 13:33)
Carmen, cred ca tocmai in asta consta de fapt controlul tau (ceea ce sta 100% in masura sa faci tu!): de a-ti constientiza limitele; adica de a sti ce sta in puterea ta sa faci sau sa decizi si ce nu si sa accepti asta.

in momentul in care mergi sa te angajezi a lucra pt altcineva, sub "controlul" altcuiva, e clar ca puterea ta de decizie asupra multor lucruri pe care le vei desfasura in cadrul acelui serviciu este limitata (asa cum scrie si in descrierea job-ului respectiv). totul e sa accepti, sa internalizezi asta, si sa ...te "supui". daca ajungi sa te tot razvratesti impotriva sefului sau a altei autoritati care iti spune ce sa faci, inseamna ca mai ai de lucru cu aceasta internalizare si acceptare a propriei tale pozitii, sau ca pur si simplu esti mai buna decat acestia, ca poti mai mult decat ei, iar atunci, tot ce ai de facut e sa...mai urci o treapta (sociala sau de alt fel).
Răspunde-i
ca_ni (14.11.2008, 12:44)
si atunci cum sa faci sa detii si controlul (sa simti ca TU esti stapanul tau si nu ceilalti), insa in acelasi timp sa iti faci~achiti si "datoria" impusa de cei din jur, de societate etc.? Cum gasim echilibrul? Caci el SIGUR exista!
Răspunde-i
Cristina Marioglou (13.11.2008, 03:01)
Iri, era vorba de motivatia amanarii, nu de decizia de a nu face deloc. desi, si intr-un caz si in celalalt, persista nevoia de control. iar dorinta aia de care vorbeam eu, e mai mult la nivel subconstient; oamenii nu prea isi dau seama exact de ea. ca dovada, modul in care actioneaza.

de fapt, tergiversezi pt ca nu iti place sa fii controlat de altcineva si ai vrea ca tu sa fii cel care detine controlul; de aceea o si faci, amani pana nu se mai poate, sau pana ce apar probleme.
Răspunde-i
Iri (13.11.2008, 00:25)
e o diferenta intre "las ca fac maine" si "nu vreau sa fac".
prima inseamna delasare, a doua revolta si pe undeva dovada de control daca vrei.

dar nu cred ca in general cauza amanarii lucrurilor sta in dorinta de a demonstra control. pt ca tocmai asta nu se reuseste. tergiversand scapi lucrurile de sub control.

si tergiversezi pt ca nu ai un control asupra ta. nu vrei sa faci desi ar cam trebui
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cariera ta

Alianta terapeutica

6 dec 2010 2

Lie me if you can

9 sep 2010 3

Happiness is an option

1 feb 2010 4

Viata ca o infrangere

15 ian 2010 0

Maine

24 oct 2009 2

New Girls in town

30 apr 2009 0

Lasa ca fac maine

12 noi 2008 6

Aspiratii pierdute

2 noi 2008 11
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 noi