- clientul semneaza contractul cu firma de recrutare;
- impreuna cu clientul se stabilesc "tintele", formate din oameni sau din companii in care lucreaza oameni valorosi;
- prima intalnire intre candidat si compania de recrutare este organizata cu scopul cunoasterii; cea de-a doua ii ajuta deja sa intre in detalii, sa observe daca se potriveste profilului cautat;
- candidatul si clientul se cunosc; in functie de cat de bine se inteleg, urmeaza negocierile, la care poate participa - intr-o prima etapa - si firma de recrutare;
- se semneaza contractul, iar firma de recrutare ofera clientului o garantie de un an, timp in care candidatul trebuie sa se integreze si sa dovedeasca ca este cel potrivit, in conditiile in care si angajatorul respectata conditiile contractuale. In cazurile extrem de rare in care candidatul nu este potrivit, pur si simplu se cauta un alt candidat, ne spune Alexandru Talmazan.
Pentru a reusi sa intri "in vizorul" unei agentii de headhunting nu este neaparat sa ai un MBA. Diploma fara de care nu se poate angaja un executiv este cea universitara, in rest, o diploma de masterat sau una de MBA pot fi un plus. Trebuie doar sa stii ce vrei, sa fii onesta, sa nu incerci sa epatezi sau sa te supraevaluezi, sa comunici bine si sa poti lucra in echipa. Cam asa arata portretul candidatului cu care expertii in headhunting cred ca se lucreaza cel mai bine.
Dar, ne spune Alexandru Talmazan, "Cel mai important lucru e experienta, si cel mai bun fel in care te poti face remarcata de o agentie de recrutare este sa fii foarte bine pregatita in domeniul tau de activitate, oricare ar fi el."Cauta-ne si vei fi cautat!
Pozitiile pentru care se cauta oameni variaza de la sefi de departament la country manager si foarte rar se cauta secretare pentru unii directori executivi. Teoretic, o regula din headhunting este ca tu vei fi cautat daca e nevoie de tine, si ca nu trebuie sa mergi chiar tu la o agentie specializata.
Lucrurile nu stau chiar asa, ne spune Alexandru Talmazan, pentru ca "exista oameni care iau o lista cu companiile de recrutare si trimit CV-urile peste tot. Multi intra la noi pe site si aplica in mod spontan, iar unii dintre ei chiar au sanse. Dar noi cautam in principal oameni pentru functii de management, asa ca persoanele care abia acum isi iau prima slujba nu vor reusi sa fie propuse pentru un job."
De ce este o solutie buna sa apelezi la o firma de recrutare? Pentru ca este varianta optima daca vrei ca informatiile si cerintele tale ca si candidat sa ramana confidentiale si, in acelasi timp, sa beneficiezi de toate avantajele unei recrutari la un nivel inalt. In plus, faptul ca un client – o firma – apeleaza la o agentie si este dispus sa investeasca bani pentru a gasi cel mai bun om pentru postul sau, inseamna ca valorizeaza postul si persoana care il va ocupa.
Trasaturile unui bun headhunter sunt greu de definit, insa Alexandru Talmazan ne spune ca e necesar sa fii un om cu experienta bogata, sa prezinti incredere, sa fii sincer si sa ai o pregatire cat mai complexa, asta neinsemnand insa sa fii expert in toate domeniile in care cauti candidati.
Femeia conduce!
Exista cazuri in care un barbat si o femeie, cu o pregatire asemanatoare si care candideaza pentru acelasi job, sunt departajati numai pe baza sexului. Alexandru Talmazan, Managing Partner al companiei Wrightson Romania, ne spune ca exista clienti care isi doresc barbati in functii de conducere. "La un moment dat, un client a preferat un manager barbat numai pentru ca in departamentul pe care urma sa il conduca, jumatate din femeile care lucrau acolo erau fie insarcinate, fie in concediu de maternitate."
Din ce in ce mai multe femei ocupa posturi de conducere in marile companii romanesti, precizeaza acesta. Si asta pentru ca majoritatea femeilor au studii superioare, in timp ce barbatii s-au lasat "momiti" de bani si nu mai fac facultate, spune el. "Personal, eu recomand mai degraba femeile pentru posturile de conducere, pentru ca sunt mult mai constante, sunt lipsite de agresivitate si sunt mult mai sincere in relatiile cu angajatorii, pe cand barbatii sunt mai egocentrici".7 lucruri care te fac o "prada" mai usoara
- Trebuie sa ai experienta in domeniul tau!
- Sa stii sa comunici!
- Sa ai o anumita prezenta profesionala. Femeile nu trebuie sa isi inchipuie ca nu conteaza cum vin imbracate la interviu, ne avertizeaza Alexandru Talmazan. Conteaza sa ai un taior, sa ai un machiaj si niste bijuterii fine si lipsite de ostentatie.
- Referintele puternice sunt extrem de importante. Atentie, trebuie sa fie reale!
- Sa prezinte incredere in primul rand in fata firmei de recrutare si in al doilea rand clientului; incredere ca pot conduce o echipa.
- Trebuie sa fii un bun lider. Consilierul in recrutare spune "in nici un caz nu se cauta o femeie care sa dea cu pumnul in masa pentru ca altfel nu se poate impune!"
- Fii capabila sa asculti!
In Romania s-a format deja o categorie de femei de business, ne spune Alexandru Talmazan. Acestea isi fac planuri de cariera si, in unele privinte, se comporta la fel ca barbatii. Lucrurile se echilibreaza si din punctul de vedere al disponibilitatii: barbatii au inceput, in ultimii ani, sa vrea sa aiba timp pentru familie si sa le ceara acest lucru angajatorilor, in timp ce femeile sunt tot mai dispuse sa sacrifice din timpul dedicat familiei.
Vino si spune-ne pe forum care este parerea ta despre headhunting!