Desi este recunoscut drept un lider reprezentativ, putini stiu exact ce a facut Abraham Lincoln si cum a ajuns sa fie atat de indragit.
Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a deveni acel gen de lider la care ai visat intotdeauna:
1. Iesi din birou si ia contact cu subalternii
In 1861, Lincoln petrecea mai mult timp in afara Casei Albe decat in interior. Si se crede ca a cunoscuti fiecare soldat care s-a inrolat devreme in perioada Razboiului Civil. Un lider accesibil este un lider respectat si este genul de lider care isi da seama ca oamenii sunt cea mai buna sursa de informatie. Iar accesibilitatea sefului creeaza incredere. Lincoln petrecea 75% din timpul sau intalnind oameni. Avea tot timpul usa deschisa si asta ajuta la apropierea de subalterni.
2. Convinge in loc sa constrangi
Desi avea puterea unui presedinte, Lincoln nu forta mana oamenilor, ci ii convingea. Cum? Si-i facea prieteni si se facea placut. Asa cum se spune, “o picatura de miere prinde mai multe muste decat un litru de fiere”. Asadar, daca vrei sa convingi un om sa se alature cauzei tale, intai convinge-l ca-i esti prieten. Cu aceasta picatura de miere vei ajunge la inima lui, care, indiferent ce s-ar putea crede, este calea catre mintea lui si modul in care ia decizii.
Lincoln nu dadea ordine, ci folosea rugaminti. Folosea verbe precum “sper ca...”, “ti-as sugera sa...”. Practic, ce faci evitand ordinele? Ii obligi pe oameni sa te placa. Nu au ce sa-ti reproseze si trebuie sa iti raspunda in acelasi mod.
3. Condu lasandu-te condusa
Lincoln recunostea meritele si isi asuma responsabilitatea atunci cand lucrurile luau o intorsatura gresita. Nu numai ca era onest, integru si demn, dar le dadea senzatia subordonatilor, in multe situatii, ca ei sunt cei care conduc. Ii facea sa se simta bine in pielea lor si ii incuraja sa isi asume riscuri, fiindca stiau ca atunci cand ar fi dat-o in bara, Lincoln nu ar fi dat vina pe ei. Actionand astfel, Lincoln scapa de pericolul orgoliului, care reuseste sa strice chiar si cele mai solide relatii, fie ele profesionale sau personale. Liderii care nu isi fac griji cu privire la cine va primi laude pentru reusita sunt cei care detin cheia influentarii subalternilor.
4. Incurajeaza inovatia
Rasplateste-ti angajatii pentru ca vin cu idei noi si nu ii pedepsi pentru idei care nu sunt la fel de bune in practica precum suna in teorie, asa cum am aratat mai sus. Pentru ca inovatia sa infloreasca, un lider trebuie sa creeze un mediu lipsit de riscuri, unde potentialii antreprenori sa isi puna in aplicare ideile fara teama de esec.
5. Influenteaza oamenii spunand povesti
Lincoln era un bun povestitor si folosea aceasta calitate pentru a castiga oamenii de partea lui.
“S-ar zice ca spun multe povesti. Recunosc ca asa e; insa am invatat dintr-o vasta experienta ca oamenii simpli sunt mult mai usor de influentat prin intermediul unei ilustrari amuzante decat prin orice alta cale.”
Iar statisticile nu fac decat sa sustina punctul sau de vedere, intrucat din prezentari elaborate, majoritatea celor din public isi amintesc cel mai bine povestile. Povestile exceptionale sunt cele care motiveaza, care ridica moralul echipei.
Citeste si:
Europa barbatilor: Femeile ajung cu greu in functii de conducere