Elizabeth 'Lee' Miller s-a nascut la Poughkeepsie, New York, in 1907. Tatal sau, Theodore Miller, inginer inventator pasionat de fotografie, avea sa-i introduca atat pe Lee cat si pe fratii ei, John si Erik, in fascinanta lume a fotografiei, inca din copilarie. Aceasta pasiune avea sa-i conduca pasii catre o cariera de succes in fotojurnalism, si sa faca din Lee Miller una dintre cele mai cunoscute si controversate personalitati ale secolului 20.
Lee Miller, unul dintre cele mai de succes modele ale anilor 20
A fost fotografiata de Arnold Genthe, Nickolas Murray sau Edward Steichen, devenind in scurt timp de la momentul in care a fost descoperita de Conde Nast pe o strada din Manhattan unul dintre cele mai de succes modele ale anilor 20. Prima ei aparitie a fost pe coperta Vogue din martie 1927, cu o fotografie realizata de George Lepape.
Lee Miller- prima protagonista a unei campanii la tampoane intime
Edward Steichen a fost cel care a fotografiat-o pe Miller in 1928 si a vandut apoi fotografia celor de la Kotex, care au folosit-o in prima campanie publicitara la tampoane igienice. La vremea respectiva, campania a starnit foarte multe controverse. In ciuda polemicilor, Miller avea sa se bucure apoi ca a reusit sa sparga tabuurile societatii americane de la acea vreme. Paraseste apoi SUA, pentru capitala Frantei, unde avea sa cunoasca noi si noi provocari.
Lee Miller- muza lui Man Ray
In 1929 Miller il intalneste La Paris pe Man Ray, unul dintre numele reprezentative ale curentului suprarealism si al miscarii dadaiste. "Vreau sa ma surprind pe mine insumi!" , spunea Man Ray, care se pare ca i-a insuflat acest tel si tinerei care i-a fost eleva, model, muza si, mai apoi, iubita, aceasta devenit la randul ei, adepta a suprarealismului.
Prin intermediul lui Man Ray, Lee Miller ii cunoaste pe Paul Eluard, Pablo Picasso si Jean Cocteau. Pe acesta din urma il inspira pentru filmul The Blood of a Poet (1930), insa si Picasso avea sa fie fascinat de tanara aventuriera.
La Paris, eleva si iubita lui Man Ray, devenita membra a miscarii suprarealiste, curentul avangardist care proclama o totala libertate de expresie, realizeaza primele sale fotografii suprarealiste.
Se intoarce in America, unde, impreuna cu unul dintre fratii sai deshide un studio foto, la New York. In 1933, Lee Miller area prima si singura ei expozitie individuala din intreaga activitate la Julien Levy Gallery din New York.
In 1934 isi abandoneaza studioul si se casatoreste cu omul de afaceri egiptean Aziz Eloui Bey, mutandu-se la Cairo. Insa, 3 ani mai tarziu, plictisita de viata ei la Cairo, Lee se intoarce la Paris, unde il cunoaste pe cel care avea sa-i devina cel de-al doilea sot, pictorul suprarealist Roland Penrose.
Lee Miller- fotograf de razboi pentru Vogue
Mai tarziu, aceasta devine fotograf de razboi pentru Vogue, Marea Britanie fiind singura femeie fotograf, corespondent de razboi, pentru Vogue, in cel de-al doilea Razboi Mondial.
In calitate de fotoreporter al revistei Vogue, participa la mai multe actiuni in diverse colturi ale Europei. London Blitz (bombardarea sustinuta de Marea Britanie de catre Germania nazista intre 07 septembrie 1940 si 10 mai 1941), eliberarea Parisului, sau intrarea americanilor in "in lagarele de concentrare de la Dachau si Buchenwald", sunt doar cateva dintre momentele celui de-al doilea razboi mondial la care Miller a fost partasa.
Lee Miller- in cada lui Hitler
De asemenea, in 1945, dupa ce aliatii au intrat in resedinta lui Adolf Hitler din Berlin, Lee Miller a fost imortalizata de catre fotograful David E. Scherman, de la Life Magazine in baia Fuhrer-ului. Fotografia avea sa starneasca foarte multe controverse, atat la vremea respectiva, cat si mult mai tarziu. Din acest motiv, Miller a refuzat sa vorbeasca despre aceasta fotografie sau sa o foloseasca prea des.
Dupa Razboi Miller se intoarce la Vogue, fotografiindu-i pe Max Ernst, Alfred H. Barr Jr., Saul Steinberg. Mai tarziu, ilustreaza biografiile lui Picasso si Antoni Tapies.
Atrocitatiile surprinse prin intermediul camerei de fotografiat nu aveau cum sa nu-si lase amprenta asupra lui Lee. Sufera cateva episoade puternice de depresie, motiv pentru care incepe sa bea destul de mult.
Lupta cu depresia si alcoolismul mai bine de 25 de ani, reusind in cele din urma sa iasa victorioasa in confruntarea cu viciile. Aceasta ultima victorie nu aveau insa sa o ajute sa-si imbunatateasca relatia cu unicul sau fiu, Antony, pe care fostul model l-a avut impreuna cu pictorul englez Roland Penrose. Miller moare de cancer, in 1977, iar fiul sau este autorul primei sale biografii, in 1985, intitulata "The Lives of Lee Miller".