O sa va intrebati probabil ce cauta Bute pe un site de femei? Mai ales ca nu am de gand sa vorbesc nici despre ceasul scump de la mana, nici despre ce dieta foloseste pentru a se mentine in categorie, nici despre cura de slabire pe care o urmeaza inainte de cantarul oficial.
Poate nicio femeie nu este interesata de pumnii pe care i-a dat cu generozitate lui Andrade, Zuniga sau Brinkley pe ringul de box. Dar despre lectia bunului simt, a modestiei, a respectului, a muncii si a succesului cred ca trebuie sa invete fiecare roman, barbat sau femeie deopotriva.
Nu se intampla foarte des sa simt goluri in stomac sau sa-mi tremure genunchii de emotie. Am simtit asta atunci cand, cu aproape 20 de ani in urma, intr-o zi ploioasa de toamna, il opream pe marele fotbalist Gicu Dobrin sa-i cer un autograf. Pastrez cu sfintenie foaia de caiet dictando cu semnatura lui. Am mai simtit asta cand le-am intalnit pe Doina Ignat, Georgeta Andrunache, Elisabeta Lipa si alte cateva nume mari ale sportului romanesc de care ne aducem aminte mult prea rar. Ieri, la intalnirea pe care Lucian Bute a avut-o cu elevii unui liceu bucurestean, am simtit din nou acest sentiment. Pentru ca intr-adevar, in fata mea, era un mare campion. Un sportiv si un om de la care putem invata in fiecare zi cate o lectie de viata.
Iata si de ce:
PENTRU CA cel privit ca un zeu de canadieni, sportivul care lupta la fiecare meci cu peste 15.000 de sustinatori fanatici in tribunele de la Centre Bell Arena, parea intimidat de faptul ca este primit ca un idol, intr-o sala mica, intesata pana la refuz cu copii de scoala. Parea ca se simte stingherit de vorbele frumoase pe care le auzea, de laudele celor care-i aclamau performanta, de faptul ca doua femei de serviciu lasasera matura si carpa de praf sa vina sa faca o poza cu marele Lucian Bute. Asa ne-a aratat o lectie pe care multi dintre noi pare ca am cam uitat-o: LECTIA MODESTIEI.
"Sa va tineti de scoala si sa va indreptati catre sport. Sportul inseamna sanatate si educatie, doua lucruri foarte importante in viata. Si eu am facut acelasi lucru, m-am tinut de scoala, am terminat facultatea, dar in acelasi timp m-am tinut si de sport. Nu am renuntat la nimic si mi-am urmat drumul, pentru ca mi-am dorit intotdeauna sa devin campion mondial". Aceasta a fost mesajul lui Bute in momentul in care s-a intalnit cu elevii. Sunt cuvinte simple, pe intelesul fiecaruia si in acelasi timp o LECTIE de EDUCATIE fizica si morala, in acelasi timp.
Pentru ca a stat mai bine de o ora si jumatate sa se pozeze si sa dea autografe zecilor de copii nerabdatori, entuziasti, poate chiar si putin obraznici. Pentru ca a mai stat alte cateva zeci de minute sa raspunda, acelorasi intrebari, puse de aceeasi ziaristi care-l intreaba fix acelasi lucru la care a mai raspuns de trei ori pana atunci, Lucian Bute ne-a invatat si LECTIA RABDARII.
"Ma bucur sa vad oameni simpli, oameni in varsta, oameni care ma recunosc pe strada si care ma opresc sa ma felicite sau sa-mi ceara sa fac o fotografie cu ei. Acestea sunt lucrurile care imi dau putere sa merg mai departe, care ma motiveaza sa fiu mai bun in fiecare zi, sa fac lucruri si mai bune in viitor". Astfel ne invata Bute LECTIA SUCCESULUI-a unui succes asumat si purtat cu modestie cum rar se mai intampla sa vedem in ziua de azi.
Romanii nu au putut sa-l vada pe campionul mondial aparandu-si titlul nici macar la televizor, desi in lupta pentru popularitate, liderii politici nu conteneau sa se bata cu pumnul in piept, promitand o gala de box cum n-a vazut Parisul. Micul Paris. Pentru ca spune ca iubeste Romania chiar si atunci cand Romania ii intoarce spatele, cum a facut-o prin liderii ei, care nu doar ca nu au gasit bani sa organizeze gala in care Bute sa-si apere centura, dar ne-au trimis si la bulgari sa vedem meciul- Lucian Bute ne-a invatat o LECTIE DE IUBIRE.
Lucian Bute nu a uitat niciodata de unde a plecat . Se intoarce la Pechea natala de fiecare data cand isi mai trece numele in istoria sportului mondial. Si mai ales, nu uita ca a plecat de jos, "dintr-o casa fara pian", cum sublinia cu finite Rudel Obreja, presedintele Federatiei Romane de Box. Poate aceasta este lectia cea mai grea, LECTIA MUNCII, a trasului din greu pentru a atinge cele mai inalte culmi ale succesului.
Lucian Bute ne invata in fiecare zi ca biletul pe ruta Pechea ( locul unde s-a nascut) - Montreal, cu escala in sufletul a milioane de oameni, nu se castiga la loterie, nu poate fi luat pe ochi frumosi, nu poate fi cumparat, ci doar castigat in ringul vietii.
[gallery:566]
Andreea Patru