S-a nascut la Bucuresti, in strada Livada cu Duzi din cartierul Caramidarii de Jos, pe 25 septembrie 1913. Era al treilea copil al Anei Munteanu, originara din comuna Carta (Fagaras) si al lui Ion Coanda Tanase, din satul oltenesc Mierea Birnicii, de pe valea Amaradiei.
La 15 ani Maria Tanase a participat la Miss Romania
La 15 ani Maria Tanase visa sa devina cea mai frumoasa romanca. Tanara participa la "Miss Romania", insa visul ei de a primi coroana de Miss se destrama rapid in momentul in care pica proba "costumelor de baie".
20 februarie 1938, Maria Tanase debuta la Radio
Inceputul carierei artistice a coincis cu debutul radiofonic din 20 februarie 1938, cand a prezentat un program din care au facut parte piese ramase nemuritoare: 'M-am jurat de mii de ori', 'Ce-i mai dulce ca alvita', 'Cine iubeste si lasa', 'Geaba ma mai duc acasa', 'Marie si Marioara', 'Cind o fi la moartea mea'.
Tot in acelasi an, o gasim pe Maria Tanase cantand pe estrada Restaurantului 'Neptun' din Piata Buzesti, acompaniata de taraful Vasile Julea. Era locul unde aveau sa o asculte pentru prima oara scriitorii Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Cezar Petrescu sau Ion Pillat.
"Nu e pe placul Conservatorului, nu are scoala. Cu atat mai bine. Nici sa nu aiba; isi ingaduie sa ne farmece fara sa stie cum", nota un cronicar al vremii in ziarul Timpul, referindu-se la Mara Tanase.
Un an mai tarziu, a fost aleasa sa reprezinte cantecul popular romanesc in America, in cadrul Expozitiei Internationale de la New York (1939). A cantat in fata fostului presedinte american Hoover, a lui Andre Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brancusi, George Enescu sau Jascha Heifetz.
In anii '30, Maria Tanase era privita cu simpatie pentru legaturile ei cu cercurile de stanga, insa, mai tarziu, acesta incepea sa atraga suspiciuni, din cauza relatiilor mult prea amicale pentru regimul vremii, cu americanii.
Intezisa de legionari
In toamna anului 1940, Maria Tanase sustinea un recital de muzica populara romaneasca la Focsani, insa imediat dupa acest eveniment, regimul legionar i-a interzis orice activitate artistica, distrugindu-i-se toate placile de gramofon de la Radio si matritele de la casele de discuri.
Motivul pentru care artista a fost interzisa de acestia ar fi fost un pictorial nud, in care Maria Tanase apare jucand sah. Motivul era insa altul si avea de-a face cu o strangere de foduri care a avut loc la Paris dar si cu faptul ca printre prietenii acesteia se numarau si foarte multi intelectuali evrei, precum regizorul Sandu Eliad, scriitorul Stefan Roll sau etnologul Harry Brauner (fratele pictorului Victor Brauner). Artista a fost obligata sa-si paraseasca locuinta din Bucuresti si sa se refugieze in mahalaua unde a copilarit.
Acest lucru nu avea insa sa dureze prea mult, iar vocea Mariei Tanase avea sa se auda din nou la posturile de radio si in concerte. Cel care avea sa o salveze a fost Eugen Cristescu, numit in 1940 la sefia serviciului special de informatii. Se pare ca indragostit de ea, acesta se hotaraste sa o ia sub protectie.
A fost facuta cetatean de onoare la Ankara
In martie 1941, Maria Tanase a fost inclusa in turneul de propaganda romaneasca din Turcia, organizat de Nicolae Kiritescu si Ion Aurel Maican. A sustinut recitaluri la Radiodifuziunea din Ankara, in urma carora, presedintele Turciei i-a oferit un post de cercetatoare la 'Institutul Etnografic' din Istanbul si chiar cetatenia de onoare a Turciei.
In tara, la 20 decembrie 1955 primeste 'Premiul de Stat' pentru meritele sale artistice deosebite, iar in octombrie 1957 i se acorda titlul de 'Artista Emerit'.
Textele pieselor ei au fost traduse de cumnata Mariei, iar prin anii '50, la Paris, urma sa apara un album al ei in franceza. Discul a fost recompensat, postum, cu una dintre cele mai inalte distinctii franceze: Premiul Academiei "Charles Cross".
A jucat cu Florin Piersic
In decembrie 1957 este distribuita in coproductia romano-franceza 'Ciulinii Baraganului', turnata dupa romanul cu acelasi nume scris de Panait Istrati. In film, Maria Tanase interpreteaza rolul principal Anica, alaturi de actorii Marcel Anghelescu, Mihai Berechet si Florin Piersic.
"De acum nu ma veti mai vedea!"
In anul 1963, Maria Tanase afla in timpul unui turneu ca sufera de cancer la san si ca trebuie sa se opereze de urgenta. Artista insa refuza sa isi intrerupa cariera artisitica. Rapusa de boala, moare la 22 iunie, la doar cateva zile dupa ce a sustinut un ultim spectacol la Hunedoara.
Marturisiri de la acea vreme, spun ca artista, presimtind sfarsitul iminet, si-a anuntat publicul, spunand: "De acum nu ma veti mai vedea! O sa mor curand!". Atunci cand a murit s-a scris ca jumatate din Bucuresti a invadat Calea Victoriei ca sa-si ramas bun de la cea care a fost Maria Tanase.