Nu te baza pe scoala sau gradinita, aceste deprinderi se formeaza din frageda pruncie si mai degraba tin de atmosfera de acasa.
Uite cateva sfaturi care ar putea sa iti foloseasca:
Putin si des. Citeste-i 10-15 minute zilnic. Cela mai propice momente sunt inainte de culcare sau in timpul baitei, cand pustii stau locului.
Fara stres. Cititul ar trebui sa fie o distractie. Nu il transforma intr-o corvoada. Distrati-va citind. Fa-l sa-i placa aceasta activitate.
Intrati in poveste. Roaga-l sa-ti explice ce a inteles si ce nu a inteles. Dezbateti optiunile personajelor. Incercati jocuri de rol. Duceti povestea mai departe. E vie, n-o lasati sa hiberneze intre paginile cartii.
Nu ignora imaginile. Pentru tine, textul conteaza. Imaginatia ta e suficient de bine dezvoltata pentru a prinde aripi si a colora cu imagini firul actiunii. Pentru el, imaginatia e inca in formare. Niste ilustratii bine alese vor reusi sa-l lamureasca si sa aduca povestea la viata.
Nu te speria de repetitii. Multi copii adora sa li se citeasca aceeasi si aceeasi carte la nesfarsit, pentru lungi perioade de timp. Pe tine te plictiseste, pentru ei e un ritual ce ii ajuta sa patrunda mai bine psihologia personajelor si sa aprecieze sensul actiunilor lor. Incearca sa ii propui alternative, eventual de acelasi autor sau ilustrator, dar fii pregatita sa accepti un refuz. Si apoi inca unul... Si tot asa.
Lauda-l fara rezerve. Din momentul in care va incepe sa citeasca sau sa rasfoiasca singur, incurajeaza-l fara rezerve, fa-l sa se simta mai matur, arata-ti mandria, lauda-l in cercul vostru de prieteni de fata cu el, desigur.
Variaza. Ajuta-l sa descopere carti noi. Incurajeaza-l sa mearga la targurile de carti pentru copii, acolo unde puteti lua autografe de la scriitori, du-l la biblioteca, lasa-l sa-si aleaga singur cartile favorite la librarie. Cultiva-i aceasta pasiune ieftina. Fa-l sa se simta important si... altfel.