Cercetătorul David Nutt, specialist în studiul substanţelor care provoacă dependenţă, psihiatru şi neurofarmacolog, a făcut o listă cu 5 cele mai puternice substanţe care dau dependenţă omului:
HEROINA
1. Desigur, pe primul loc se regăseşte heroina în ciuda faptului că este ilegală. Expertul a clasificat heroina ca fiind substanţa care provoacă cea mai mare dependenţă de pe planetă, fiind şi cea mai periculoasă, doza care poate cauza moartea este de doar de 5 ori mai mare ca doza care provoacă starea de euforie.
Heroina este un opiat, care, odată ajuns în sânge, declanşează creşterea nivelului de dopamină cu peste 200%, asta au aflat cercetătorii în urma unui studiu pe animale. Consumul de heroină s-a dublat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-25 de ani în ultimul deceniu, potrivit unui raport efectuat recent de către Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor.
ALCOOLUL
2. Cea mai periculoasă substanţă care provoacă dependenţă după heroină este alcoolul, forma cea mai comună de intoxicare deoarece este complet legală şi permisă pe tot globul. Alcoolul, răspândit intens şi acceptat ca atare, şi adevăratele efecte dăunătoare asupra organismului sunt ignorate complet de populaţie.
Cu ajutorul unui experiment pe şobolani, cercetătorii au aflat că alcoolul creşte nivelul de dopamină de la 40 la 360% -- cu cât beau mai mult animalele, cu atât mai mult se ridica şi nivelul de dopamină. Alte studii au arătat că aproape 22% dintre cei care beau alcool vor dezvolta o dependenţă la un anumit moment în viaţă.
COCAINA
3. După alcool vine şi cocaina, o altă substanţă ilegală dar cu efecte devastatoare asupra creierului. Cocaina împiedică neuronii să stopeze accesul dopaminei, declanşând reacţii anormale ale căilor de răspuns ale celulelor nervoase. Experimentele făcute pe animale au arătat că cocaina face ca nivelurile de dopamină să crească de trei ori mai mult decât este normal.
Nu numai că această substanţă are un nivel înalt de dependenţă, dar un studiu efectuat recent arată că creierul, sub influenţa cocainei, determină celulele creierului să se sinucidă, să se mănânce între ele. În plus, 21% dintre persoanele care încearcă cocaina vor dezvolta o dependenţă la acest drog la un moment dat pe parcursul vieţii lor, potrivit unor rezultate de la NESARC.
BARBITURICELE
4. Barbituricele sunt o clasă de substanţe folosite iniţial la tratarea anxietăţii şi pentru ajutarea oamenilor care se confruntă cu tulburări ale somnului. Dar, în ultimii ani, acestea au fost înlocuite cu o nouă clasă de droguri, Benzodiazepinele, medicamente ca Xanax şi Valium, fiind intens folosite peste hotare. Acestea îşi fac loc în acest clasament datorită uşurinţei cu care se pot procura, direct de la farmacie. Îţi trebuie doar o reţetă de la medic şi ai acces la acestă substanţă non-stop, deci şi barbituricele sunt cât se poate de legale.
Cunoscute sub numele de domnişoarele roz, gloanţele albastre sau gorilele, barbituricele interacţionează cu semnalale neuronale, provocând întreruperea activităţii anumitor regiuni ale creierului. Consumat în doze mici, sedativul provoacă o stare de euforie, în doze mari însă poate fi letal, din moment ce suprimă respiraţia.
NICOTINA
5. Nicotina, cu mai mult de 40 de milioane de consumatori numai în Statle Unite, ocupă ultimul loc în clasamentul subtanţelor care provoacă cea mai mare dependeţă. Nicotina este principala substanţă care se regăseşte în ţigări, tutunul fiind legal şi permis peste tot în lume.
Rezultate NESARC arată că peste două treimi dintre oamenii care fumează sau au încercat ţigările vor deveni dependenţi de tutun. Un studiu care folosea şobolani a demonstrat că animalele pot învăţa să apese un buton ca să primească nicotină direct în sânge. Nicotina creşte dopamina din creier de la 25 la 40%, nu atât de mult ca heroina sau alcoolul, dar totuşi semnificativ.