Studiul a aratat ca simpla crestere cu o marime la fiecare 10 ani, intre varsta de 25 de ani si varsta post-menopauza (peste 60 de ani), este asociata cu o crestere de 33% a riscului de cancer la san in randul femeilor aflate la post-menopauza, a explicat autorul studiului, Dr. Usha Menon de la Gynecological Cancer Research Center din cadrul University College London.
Rezultatele se bazeaza pe informatiile culese de la aproape 93.000 de femei inscrise in baza de date britanica pentru depistarea cancerului. Atunci cand femeile au intrat in acest studiu, intre 2005 si 2010, toate aveau peste 50 de ani. Niciuna nu a avut un diagnostic de cancer la san.
La varsta de 25 de ani, marimea medie la fusta a femeilor britanice era 8 (in tara noastra ar fi 36). Atunci cand au participat la studiu, la varsta de 64 de ani, marimea fustei era 10 (in tara noastra ar fi 40). Trei din patru femei au raportat o marime mai mare la fuste.
Riscul de cancer mamar a crescut cu 77% daca dimensiunile fustei au crescut cu doua marimi la fiecare 10 ani de la varsta de 25 de ani, pana cand femeile au trecut de menopauza, explica cercetatorii. Puse in alt unghi, pentru fiecare masura crescuta la fiecare 10 ani, riscul de 5 ani de a dezvolta cancer la san dupa menopauza a crescut, au estimat oamenii de stiinta. Studiul a fost publicat online, in data de 24 septembrie, in BMJ Open.
Alte detalii esentiale despre acest studiu
Femeile au furnizat informatii despre inaltimea si greutatea lor, astfel incat indicele de masa corporala sa poata fi calculat. Femeile au dat detalii despre alti factori care le-ar putea afecta riscul de a dezolta cancer la san. Aceste informatii includeau fertilitatea, istoricul familial in ceea ce priveste cancerul ovarian sau cancerul la san si informatii despre sanatatea sistemului reproducator, impreuna cu date despre contraceptive hormonale si terapii de substituire hormonala.
Atunci cand au intrat in acest studiu, femeile au marturisit care este marimea lor actuala pe care o poarta la fusta si care a fost aceasta marime atunci cand aveau 20 de ani. Cercetatorii au monitorizat femeile intre 3 si 4 ani, punandu-le mai multe intrebari despre starea generala de sanatate si orice diagnostic de cancer. In acest interval de timp, 1090 de femei au fost diagnosticate cu cancer la san.
Desi alti factori (precum istoricul familial si tratamentele hormonale) au fost legati de un risc crescut de cancer, cum era de asteptat, o crestere a dimensiunii fustei a iesit in evidenta si a fost socotita cel mai puternic factor predictiv. Acesta este un studiu observational.
Marimea fustei a servit ca un factor reprezentativ pentru cresterea in greutate la nivel abdominal. Cercetatorii au descoperit ca a fost un indicator mai bun pentru riscul de cancer decat indicele de masa corporala (raportul dintre greutate si inaltime), luat ca atare. Sursa.
Citeste si: Ce este secretia mamelonara si cum poate fi tratata