Primul gând care îţi trece prin minte odata cu primul fir de păr alb este că e din vina stresului, că ar fi trebuit să te distrezi mai mult, să laşi grijile deoparte. Gândeşti aşa doar pentru că această credinţă s-a împământenit, dar este doar un mit. Stresul are destul de puţină legătură cu albirea părului. De fapt şi de drept totul ţine de factorul genetic. Poţi albi la 20, la 30 sau la 60 de ani, dacă în familia ta aşa şi-a pus amprenta trecerea timpului.
Conform doamnei doctor dermatolog Nina Goad de la British Association of Dermatologist: "Pentru marea majoritate a populaţiei, părul alb nu are nici o legătură cu ceva ce s-a întâmplat, ci cu factori genetici asupra cărora nu se poate acţiona."
Acest mit a pornit de la mai multe studii pe şoareci, care sugerează că expunerea prelungită la stres determină modificarea ADN-ului. În urma unui alt studiu, s-a ajuns la concluzia că odată cu înaintarea în vârstă producem din ce în ce mai puţină proteină protectoare, ceea ce duce la albirea părului de la rădăcină.
Potrivit lui Rodney Sinclair, profesor dermatolog la Universitatea din Melbourne: "Nu există nici o dovadă ştiinţifică, care să susţină faptul că albirea părului are vreo legătură cu nivelul de stres, regimul alimentar sau stilul de viaţă."
Legătură dintre părul alb şi stres
Când descoperi primul fir de păr alb ţi se pare o tragedie. Îl vezi ca şi când iese în evidenţă pentru toată lumea, deşi nu este chiar aşa.