Dacă îţi plac pisicile, această ştire despre conexiunea dintre animalele tale preferate şi bolile mintale ar putea fi destul de tulburătoare.
Potrivit unui nou studiu, un parazit foarte comun în rândul pisicilor, numit "Toxoplasma gondii" ar putea cauza o mulţime de probleme de sănătate.
Mai îngrijorător este faptul că acest parazit, care este cel mai frecvent întâlnit în ţările în curs de dezvoltare, se poate afla deja în interiorul tău. Potrivit unei instituţii de profil din SUA, Center for Disease Control and Prevention, peste 60 de milioane de americani ar putea să aibă parazitul în organism doar prin prisma faptului că au intrat în contact cu fecalele de pisică.
Cu toate acestea, înainte de a intra în panică şi de a-ţi suna medicul de familie, este important să înţelegi că cei mai mulţi oameni care au fost infectaţi cu acest parazit nu au avut niciodată vreun simptom.
Parazitul pare să afecteze doar oamenii cu un sistem imunitar scăzut, dar poate cauza apariţia unor simptome asemănătoare gripei, poate provoca avorturi spontane, orbire şi chiar a fost legat de apariţia unor boli mintale, cum ar fi tulburarea bipolară şi schizofrenia.
E. Fuller Torrey şi Dr. Robert H. Yolken de la Institutul Stanley de la Universitatea Johns Hopkins studiază de mai bine de 3 decenii legătura dintre toxoplasmoză şi bolile mintale. Cel mai recent studiu al lor, care a fost publicat în revista Schizophrenia Research, arată că oamenii care dezvoltă schizofrenie mai târziu în viaţă au crescut, de obicei, cu pisici în preajma lor.
Un alt studiu recent care a fost publicat în jurnalul Acta Psychiatrica Scandinavica a arătat că o persoană infectată cu parazitul Toxoplasma gondii are de două ori mai multe şanse de a se îmbolnăvi de schizofrenie de-a lungul vieţii sale. Cu toate acestea, schizofrenia este extrem de rară, aşa că deşi sună de rău augur "de două ori mai multe şanse", dacă te uiţi la riscul general, veştile sunt mai puţin alarmante.
Ce trebuie să facă un iubitor de pisici în acest caz?
Ei bine, în primul rând trebuie să ştie cum se transmite parazitul la pisici şi apoi la oameni. Pisicile care trăiesc afară, în aer liber, sunt mult mai predispuse să intre în contact cu parazitul şi să fie purtătoare, aşa că dacă îţi vei ţine pisica în casă, acest lucru va ajuta cu siguranţă la limitarea expunerii.
Deoarece paraziţii aceştia se găsesc în fecale, dacă vei curăţa litiera pisicii zilnic, acest pas va reduce semnificativ numărul de paraziţi potenţiali.
Potrivit autorităţilor americane, paraziţii nu devin infecţioşi decât după 1-5 zile după ce pisica ta şi-a făcut nevoile, aşa că, dacă îi cureţi mai curând litiera, cu atât mai bine. De asemenea, te ajută foarte mult dacă îi ţii litiera acoperită, în special dacă ai copii mici în casă, care aleargă în toate direcţiile şi în toate camerele. Sursa.