In articolul anterior, am discutat despre conceptul de chi si despre polaritatile yin si yang ale acestuia. Chi-ul este un principiu foarte generos, ce descrie diversele tipuri de energii existente in natura. Teoria celor cinci elemente clasifica cele cinci forme sau "faze" principale ale chi-ului, dupa cum urmeaza:
1. Energia lemnului
Este asociata cu primavara si cu culoarea verde, cu forma dreptunghiulara ce poate fi aplicata la nivelul decoratiunilor sau mobilei si cu dezvoltarea pe verticala. In fond, germenii gasesc intotdeauna modul de a se intoarce, in mod misterios, in interiorul pamantului, in asa fel incat mladita ce rasare din ele sa se dezvolte in sus, strapungand solul spre a fi mangaiata de razele soarelui.
Din punct de vedere al impactului asupra noastra, energia lemnului e asociata cu organele ficat si vezica biliara. Atunci cand e stimulata pozitiv, aceasta energie ne induce generozitate si bunatate. Stimulata negativ, poate induce furie si frustrare.
2. Energia focului
Este asociata cu anotimpul verii si cu culorile rosu, portocaliu, roz. Ii corespunde forma triunghiulara sau piramidala si, ca forma de exprimare, radierea, asemenea soarelui ce radiaza lumina si caldura spre Pamant. Focul e asociat cu inima si intestinul subtire si, sub aspect emotional, cu bucuria si iubirea, respectiv cu ura si gelozia.
3. Energia pamantului
Este asociata cu vara tarzie, perioada de trecere dintre arsita verii si racoarea toamnei in care totul, de la temperatura pana la starea vremii, pare a fi atins un echilibru. Ii corespund forma patrata, a carei stabilitate a fost intotdeauna asociata, in filozofia chineza, cu elementul pamant, culorile galben, maro, caramiziu si in genere orice culori pe care le poate avea pamantul in natura. Ca exprimare, elementul pamant este fix si stabil.
Pamantul este asociat cu splina, stomacul si pancreasul, cu abilitatea de a comunica si de a fi un bun lider, dar si, cand este potentat negativ, cu anxietatea, nesiguranta si ingrijorarea.
4. Energia metalului
Este asociata cu toamna, cu culorile argintiu si auriu, cu formele rotunde si cu o miscare de spiralare, ce da impresia de avans, intr-o maniera circulara.
Metalul este asociat cu plamanii si cu intestinul gros si poate aduce curaj, dar si tristete.
5. Energia apei
Este asociata cu iarna, cu culorile albastru si negru, cu formele ondulate si cu miscarea fluida, asemenea unul val.
Apa le corespunde rinichilor si vezicii urinare, intelepciunii si blandetii, dar si fricii.
Din punctul de vedere al filozofiei chineze, aceste cinci tipuri de energii ne influenteaza atat organismul cat si spatiile in care traim, atat prin proprietatile lor individuale, cat si prin intermediul interactiunilor dintre ele.
In continuare, vom discuta in detaliu despre modul in care interactioneaza aceste energii in natura, in noi si in casa si biroul nostru, despre principalele lor cicluri de manifestare si despre modul in care ne putem asigura ca ele ne aduc doar beneficii. (Eliza Ghitulescu si Sarhan Ilie-Rusu)