Cum e Lia Bugnar cand spectacolul ia sfarsit?
Trista daca am jucat prost, fericita daca am jucat bine, nedumerita daca am jucat asa si asa. Iar cind e vreo piesa de-a mea, in care nu joc ci stau pe margine si ma uit, sint ca picatura chinezeasca pentru actori. Observ tot si tin minte fiecare nuanta iar, dupa ce au
terminat, ma pun pe capul lor si le zic ce n-a fost bine, ce a fost superb si tot asa. Si fac asta, desi stiu ca, unui actor, dupa spectacol, nu trebuie sa-i spui decit felicitari si sa-l lasi in pace.
Care dintre cele opt piese de teatru pe care le-ai scris ti-e cea mai draga?
Intotdeauna, cea mai draga mi-e ultima. In cazul asta, o piesa care se monteaza la Teatrul National si va avea premiera in ultima saptamina a lui septembrie.
De asemenea, doua dintre scenariile tale - „Impecabilul“ si „Maine e azi“ - au fost cumparate si urmeaza sa fie turnate in Italia. In ce stadiu se afla acum productia?
Nu se mai afla in nici un stadiu, proiectul a picat, regizorul n-a reusit sa gaseasca banii pentru a face filmul.
Acum joci in "Visul unei nopti de vara", la Teatrul Metropolis. Cum este primita de public?
Foarte bine. E un spectacol frumos si cu multi actori ingrozitor de talentati.
Mai putem privi incurcaturile amoroase ca pe o "mutare" a destinului, ca in "Visul unei nopti de vara"?
Fiecare iubire e unica. Nu exista reguli. Tot ce pot sa fac e sa am grija de iubirea mea cum ma pricep mai bine, nu sa ma dau experta. Daca scriu despre iubire nu inseamna neaparat ca detin adevarul despre ea. Poate tocmai de-aia scriu, ca sa ma lamuresc.
Cum e sa fii frumoasa si desteapta cand lumea se asteapta ca intotdeauna femeile frumoase sa fie frumoase si atat?
Frumusetea e asa de relativa incat nu poate constitui un subiect decat cand esti tanar si chiar crezi ca treaba asta va dura. Eu am 40 de ani si stiu ca oamenii "frumosi si destepti" pot fi tare uratei inainte sa-i piepteni si sa-i imbraci frumos, si tare prosti uneori.
Daca ma intrebi pe mine, frumoasa si desteapta nu exista, asa cum nu exista nici urata si proasta. Fiecare suntem din toate cate putin, sau cate mai mult. Depinde de zi, de vreme, de cum pica lumina...
Nu ii este greu unei femei puternice sa nu cada in extrema feminista?
Nu cred ca barbatii si femeile au un razboi. Femeile care sunt "feministe", adica pe picior de scandal cu barbatii, sunt, de fapt, pe picior de scandal cu toata lumea. Da-le un barbat care sa le iubeasca si sa le spuna ca-s frumoase si "feminismul" se va spulbera
ca si cind n-ar fi fost.
Ce am pierdut si castigat noi, ca femei, prin asumarea rolului de femeie de cariera, cerebrala si emancipata?
Nu stiu. Nu ma incadrez in tiparul asta. Eu sint o fiinta care incearca sa faca lucrurile din afara casei cit mai bine, sa fie lumea multumita si sa cistig si bani iar acasa traiesc pur si simplu cu omul pe care l-am ales si care m-a ales. Nu-s probleme nicaieri, o spun chiar cu riscul ca acest interviu sa fie extrem de neinteresant.
Ai colaborat o vreme cu Acasa TV. Ce ati avut in gand? Nu ti-a fost frica ca publicul fidel o va percepe drept o ratacire?
N-am vrut sa transmit nimic. Luam vreo doua sute de euro pe emisiune si chestia asta imi facea mare placere. Nu stiu cum m-a perceput publicul fidel. Niste doamne care vand in piata inca se striga una pe alta peste tarabe si-si comunica numele meu cu voce tare cand merg sa cumpar gulii sau rosii, desi emisiunea de la Acasa a fost acum cativa ani iar rolul meu era unul minuscul acolo, mai mult chibitam.
Ai jucat si intr-un film produs pentru Acasa TV. Ai avut rolul unei mame singure care tocmai fusese diagnosticata cu cancer. Esti o sustinatoare activa a acestei cauze?
Nu. Cred ca fiecare femeie trebuie sa aiba grija de sanii ei si de colul ei. E absurd sa lupte cineva ca eu sa am grija de portiuni din corpul meu. Cand suntem inconjurati de oameni care se sinucid de fata cu toata lumea (fumatorii) si nimeni nu are dreptul sa-i opreasca pentru ca si sinuciderea e o chestie de optiune intima, cum se poate numi ceva "lupta impotriva cancerului de san"? Lupta asta ar trebui s-o duca medicii si cercetatorii in domenii. Iar femeile trebuie sa se duca pe ele insele la control, nu sa duca lupte.
Cotidianul te-a inculs in lista Generatiei Asteptate. Care este rolul acesteia?
Daca ne asteapta, inseamna ca sintem pe drum. Care-i rolul cuiva care e pe drum? Sa ajunga odata undeva. Dupa care iti faci din nou bagajul, presupun.