Wiz Khalifa

Rapperul Wiz Khalifa a fost condamnat în România pentru...

Citeste mai mult»
Hugh Grant

Hugh Grant critică dur școlile care alimentează...

Citeste mai mult»
William si Kate

William şi Kate au publicat o fotografie inedită cu...

Citeste mai mult»
 Carlos Santana

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney: "Nu-mi pasă" dacă Trump mă numeşte un...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat...

Citeste mai mult»
Nicola Coughlan,

Nicola Coughlan, starul din „Bridgerton”, atacă seria...

Citeste mai mult»
pap

Martin Scorsese spune că moartea Papei Francisc este o...

Citeste mai mult»
 Michelle Trachtenberg

Actriţa americană Michelle Trachtenberg a murit din cauza...

Citeste mai mult»
a

The Who s-a despărţit de bateristul Zak Starkey din cauza...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney explică de ce i-a cerut lui Joe Biden să...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein, rejudecat la New York

Citeste mai mult»
Harry

Harry și Charles rămân 'distanți', conform unor surse

Citeste mai mult»
gene

Înainte de moartea sa, soția lui Hackman a căutat...

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de buzunar care a aparținut unui pasager de pe...

Citeste mai mult»
capsula

Capsula Blue Origin cu cele şase femei vedetă la bord,...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp şi Penelope Cruz, în thrillerul „Day Drinker”...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Proprietatea lui Gene Hackman a fost infestată de...

Citeste mai mult»
ciocolata

Cât de sănătoasă este ciocolata neagră. Iată ce spun...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Blue Origin a încheiat cu succes zborul spațial la care...

Citeste mai mult»
Sean „Diddy” Combs

Avocaţii lui Sean „Diddy” Combs vor să cunoască opiniile...

Citeste mai mult»
bebelus

O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o...

Citeste mai mult»
eric

Eric Dane, actorul din "Euphoria" şi "Grey's Anatomy",...

Citeste mai mult»
Val Kilmer

Cauza oficială a morţii actorului Val Kilmer, starul din...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Kazahstanul se așteaptă la încasări de 12 milioane de...

Citeste mai mult»
anjelica

Actrița Anjelica Huston dezvăluie că a trecut printr-o...

Citeste mai mult»
Michelle Obama

Michelle Obama a vorbit într-un podcast despre zvonurile...

Citeste mai mult»
william

Prințul William și-a angajat avocații care au ajutat-o pe...

Citeste mai mult»
vandici

Ilinca Vandici a ales să acorde o nouă șansă iubirii,...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla și-a celebrat aniversarea căsătoriei cu...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Jennifer Lopez a inclus România în turneul ei „Up All...

Citeste mai mult»
paul

Paul Schrader, scenaristul filmului "Taxi Driver", acuzat...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Ducesa de Sussex s-a confruntat cu complicații medicale...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Robert De Niro va primi Palme d'Or-ul onorific al...

Citeste mai mult»
Michael Schumacher

Michael Schumacher a devenit bunic pentru prima oară....

Citeste mai mult»
Maya

O româncă a uimit juriul Britain's Got Talent cu...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem a devenit bunic. Fiica rapperului, Hailie Jade...

Citeste mai mult»
mark

Zuckerberg și-a cumpărat o vilă în Washington. Suma...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise i-a adus joi un omagiu lui Val Kilmer, rivalul...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a fost pus sub acuzare pentru viol de...

Citeste mai mult»

Libertatea in era retelelor sociale!

De în Monden 1 oct 2009
Facebook, Twitter, MySpace, Hi5, LinkedIn... Esti in retea? Oamenii sunt adusi impreuna pentru a-si impartasi idei, planuri de viitor, nazuite sau sentimente dintre care mai diverse. Ai posibilitatea sa iti regasesti prieteni sa mentii legaturi la distanta si sa iti creezi noi contacte fie in interes personal sau profesional. Dar pe langa aceste aspecte retelele sociale sunt o baza importanta de stocare de informatii despre utilizatorii sai si, din ce in ce mai des, se pune o problema etica: Cat de liberi mai suntem in era retelelor de socializare?

Nu esti in retea? Inseamna ca ai grave probleme de comunicare!

La inceput au fost grupurile de discutii, mai apoi printre distractiile pe care tinerii au inceput sa le gaseasca pe internet au aparut forumurile, pentru ca astazi sa domine blogurile si retelele sociale. Numarul utlizatorilor de retele sociale a inceput sa fie atat de mare incat, in multe grupuri daca nu ai blog sau nu apartii unei retele sociale, inseamna ca ai probleme de comunicare.

Timpul petrecut de americani in retelele sociale si pe bloguri s-a ridicat, in august 2009, la 17% din totalul timpului petrecut de acestia online, aproape de trei ori mai mult decat in urma cu un an, potrivit estimarilor facut de cercatatorii de la The Nielsen Company. "Aceasta crestere sugereaza o mare schimbare in felul cum este folosit Internetul. In timp ce continutul text si video raman elemente centrale ale experientei web, dorinta consumatorilor de a se conecta, de a comunica si de a impartasi informatie reprezinta un motor tot mai puternic al cresterii acestui mediu", declara Jon Gibs, vicepresedinte in cadrul diviziei online a Nielsen.

De unde toata aceasta isterie pentru comunitati si siteuri de acest gen? Raspunsul pare a fi unul simplu. Omul este o fiinta sociala si este scris in genele sale sa interactioneze si sa impartaseasca experiente comune cu oameni care au aceleasi pasiuni ca si el, iar tehnica moderna ii perminte mai mult ca oricand sa faca asta. Dar pana unde merge aceasta interactiune si cat suntem dispusi sa impartasim cu ceilalti? Care este limita intre viata privata si online-socializarea?

Confidentialitate este greu de gasit in aceste zile, in special pe internet, in cazul in care de fiecare data cand accesam Google ceva din dorintele noaste sunt inregistrate pentru posteritate sau, in orice caz, pentru agentii de publicitate.

Companiile de cautare de pe internet spun ca protejeaza intimitatea clientilor lor "prin criptarea de informatii cu caracter personal si prin utilizarea numerelor in loc de nume pentru a da anonimat utilizatorilor". Problema este ca anonimizarea indivizilor, nu este intotdeauna eficienta si au existat numeroase cazuri in care identitatea unii dintre utilizatorii anonimi ai internetului au fost descoperite.

In 2006 AOL, o companie americana furnizoare de serivicii globale de internet detinuta de concernul Time Warner a decis sa publice lista a 20 de milioane de cautari web, incluzand si pe cea a 657.000 de utilizatori. Reporterii au reusit sa identifice o vaduva de 62 de ani din Liburn, analizand continutul cautarilor ei. Plictisita de viata pe care o ducea Thelma Arnold nu a fost prea suparata ca i-a fost deconspirata identitatea, insa cati dintre noi ar putea sa accepte ca toate click-urile lui sunt vazute si de altii?

Desi retelele sociale sunt un adevarat fenomen sunt putini cei care inteleg si consecintele utilizarii acestor retele. Cati dintre pustii de liceu, sau chiar mai mici stiu ca o data ce si-au pus pozele si datele pe Hi5, e posibil sa le copieze si altii? Dincolo de a fi "cool" si "misto" o retea sociala poate sa te faca peste noapte vedeta vara voia ta furnizand informatii despre tine, pe care uneori nu ai vrea sa le stie chiar toata lumea.

"Am evitat sa ma inscriu pe Facebook foarte mult timp insa a fost imposibil. Daca vrei sa pastrezi contactul cu cei de varsta ta, fie ca sunt rude, colegi sau prieteni, o astfel de retea este cea care te tine la curent cu activitatile lor, cu prietenii care si-i fac sau cu ceea ce gandesc- si pentru asta Facebook este cel mai bun mod", ne spune Mihai care nu crede ca libertatea sa este limitata prin folosirea unor astfel de retele. "De fiecare data cand cineva imi trimite cate un quiz sau orice alt linck ciudat il blochez. Nu cred ca retele sociale sunt vinovate pentru incalcarea libertatii oamenilor, ci cei care nu stiu sa le foloseasca. Daca iti dai datele pe toate site-urile si postezi informatii intime despre tine, poze deocheate sau filmulete cu ultima iubita este doar vina ta, nu o incalcare a vietii private", incheie acesta.

De la Classmates.com la isteria pentru Twitter

Prima retea sociala cunoscuta a fost Classmates.com aparuta in 1995 care te ajuta sa iti gasesti fosti colegi de scoala, care a ajuns sa aiba peste 40.000.000 membrii de pe tot globul. Au aparut apoi Friendster (acum cu peste 29.000.000), si altele retele menite sa tina diverse grupruri de oameni in legatura. Astazi Facebook, BookCrossing, Flickr, MySpace, Hi5, LinkedIn si multe altele ne tin ocupati cu socilizarea online. Lansat in 2006, Twitter a devenit cea de-a treia retea de socializare online din lume, dupa Facebook si MySpace, aceasta dublandu-si numarul de utilizatori in 2009 fata de 2008. Vedem ce fac prietenii nostri, suntem pusi la curent cu ultimele evenimente exprimam prin statusuri sau mesaje ce simtitm, care au fost ultimile noastre activitati si ce planuri avem. Activitatea noastra zilnica, gandurile sunt la indemana zecilor sau sutelor de followers, sau prieteni noi, multi dintre ei necunoscuti.

La conferinta cu privire la securitatea sistemelor informationale directorul general al uneia din corporatii a afirmat ca talhariile inarmate, care au loc in lume, nu constituie nimic in comparatie cu jefuirile "electronice", cu ajutorul carora miliarde de dolari se vireaza de pe un cont pe altul si dintr-o tara in alta... "Specialistul in informatica este omul cu o minte foarte dezvoltata si daca el se dovedeste a fi stapanit de o oarecare idee, el e capabil sa savarseasca asemenea lucruri, care sa fie demne cu adevarat de Machiavelli". De exemplu retele sociale s-au dovedit in timp adevarate surse de informatii nu doar pentru potentiali angajatori, pentru cei ce lucreaza in marketing sau vanzari ci si pentru hoti, criminali, violatori, rapitori si autoritati ale statului precum politie sau servicii speciale. 

Pozele de pe Facebook si Hi5 - sursa de informatii pentru hoti

Intervievati, anumiti hoti si rapitori spun ca au intrat pe diferite retele sociale unde au vazut portretele, casa,  masinile, poze de calatorie situatia sociala si economica si nivelul la care traiesc persoanele pe care le-au atacat.

Unul dintre acestia au declarat pentru ziarul milenio.com ca inainte, pierdea mult timp inainte de a actiona pentru a identifica candidatii pentru rapire, dar acum cu Facebook si informatiile pe care oamenii le pun de bunavoie in retea, nu mai sunt confuzii sau dificultati in a investiga modul in care ei traiesc, sau cum se deplaseaza copiii la scoala  si care sunt parintii lor, fratii si prietenii.

Retelele sociale, amenintare pentru imaginea ta publica

Ceea ce multi utilizatori nu stiu este ca, in conformitate cu termenii contractului, oferi retelele sociale dreptul de proprietate asupra imaginii tale publice. Facand clic pe rubrica "accept", oferi Facebook exclusiv si perpetuu drept de proprietate asupra tuturor  informatiilor si imaginii tale publice. Utilizatorii care accepta aceste conditii pe Facebook, autorizeaza automat utilizarea de catre retea, perpetuu si transferabil, impreuna cu drepturile de distributie publicului si toate atasamentele de pe site-ul lor. Conditiile de  utilizare arata ca Facebook isi rezerva dreptul de a acorda si sublicentiere cu tot "continutul paginii web a utilizatorului",  pentru alte afaceri.

Chiar si atunci cand utilizatorul anuleaza  statutul de membru,  fotografiile si informatiile raman la bord, in conformitate  cu Facebook, pentru cazul ca decide a-si reactiva contul, utilizatorul ne fiind indepartat nici chiar atunci cand moare.

In retea, pana la moarte si dupa

De exemplu, in cazul in care esti inscris in anumite retele sociale in conformitate cu "termenii de utilizare," urmasii nu pot legalmente sa-i oblige sa stearga de pe Facebook de exemplu, date si imagini ale rudelor lor, pentru ca atunci cand a acceptat clauzele contractului utilizatorul a dat dreptul de a mentine starea activa, in cadrul unui  comemorari speciale, pentru o perioada de timp, pentru a permite altor utilizatori sa posteze comentarii si note asupra decedatului.

Daca nu putem trai fara aceste retele sociale trebuie totusi sa tinem cont de cateva reguli atunci cand ne inscriem pe astfel de portaluri si cand ne dam numele, cand postam fotografii sau mesaje. Evita sa postezi poze, imagini video sau mesaje compromitatoare, protejeaza-ti albumele, foloseste doar lista de prieteni, nu-ti face publice datele de contact si incearca sa citesti cu atentie datele unui contract inainte de fi de acord cu acestea.

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr