1. Daca nu il mai doresc inseamna ca nici nu il mai iubesc?
Cu siguranta nu. Dorinta si iubirea sunt doua sentimente sau emotii foarte diferite. Este posibil sa dorim pe cineva pe care nu iubim cum de asemenea este posibil sa nu dorim persoana pe care o iubim. Cu atat mai mult cu cat dorinta e fragila. Ea poate sa se estompeze pe motive medicale, psihologice, dificultati in cuplu, sau chiar din cauza oboselii, a problemelor de sanatate sau de familie.
In viata unui cuplu in cadrul caruia partenerii se cunosc de mult timp, se produc fortat, la un moment dat blocaje de dorinta. Este inevitabil! Trebuie sa stii sa le accepti si eventual sa cauti cauza, dar in niciun caz sa nu crezi ca daca pentru moment nu mai exista dorinta sexuala, nu mai exista nici dragoste. Ar fi cu adevarat pacat!
2. Care este diferenta dintre dorinta si libido?
Din punct de vedere clasic dorinta este clar sexuala.Mai precis, este vorba despre elanul sexual care ne face sa vrem sa facem dragoste. De fapt libidoul este un termen care include mult mai mult de atat.
Libidoul este mai degraba elanul vietii, sursa tuturor dorintelor noastre. Deci putem spune ca el inglobeaza si dorinta sexuala. Termenul libido a trecut insa in limbajul curent ca un sinonim pentru dorinta sexuala, cu toate ca pentru psihologi el are in continuare un sens mai larg.
3. Putem dori pe cineva pe care nu iubim?
Cu siguranta. Putem simti o dorinta sexuala, o atractie fizica foarte puternica si pentru cineva pe care nu il iubim, nu il apreciem in mod special.
Dorinta sexualal nu este doar logica. Mai este vorba si de o anumita alchimie destul de misterioasa.
O astfel de atractie nu trebuie sa rusineze persoana deoarce nimeni nu este direct responsabil pentru acest lucru. De fapt oricine trebuie sa stie cum sa traiasca impreuna cu propriile dorinte. De asemenea trebuie tinut seama si de faptul ca o astfel de atractie poate sta la baza unei frumoase aventuri sau ale unei adevarate tragedii.
4. Cum se intampla ca doresc, dar nu simt placere?
Dorinta si placerea sunt doua emotii legate intre ele, dar in acelasi timp foarte diferite. Cand resimtim dorinta, placerea sexuala poate fi si mai intensa. Este posibil sa confundati placerea cu orgasmul.
De fapt, majoritatea femeilor care doresc resimt si placere, totusi nu in toate cazurile se ajunge pana la orgasm. Acesta este manifestarea fizica a placerii la intensitate maxima.
Faptul ca nu ati ajuns inca la orgasm inseamna ca puteti urca mai mult pe scara placerii si ca reflexele voastre orgasmice nu sunt suficient de mult antrenate. Mai precis, inca nu va puteti abandona in totalitate pentru maximul de placere.
Diferiti si complementari sunt atat femeile cat si barbatii, chiar si pe planul libidoului. Complementaritatea este pozitiva.
Diferente insa sunt in schimb mai dificil de integrat si de inteles.
5. Daca el nu poate intotdeauna asta inseamna ca nu ma mai doreste asa de mult?
In 99% dintre cazuri nu. O pana sexuala din partea lui nu este neaparat semnul ca dorinta lui a scazut. In general, cand un barbat traieste cu o femeie sau au o relatie amoroasa este clar ca el o doreste. Daca nu, el nu ar avea de ce sa fie in situatia de a face dragoste cu ea. De altfel, majoritatea barbatilor sunt mai increzatori ca vor avea erectie cu partenera lor obisnuita sau cu sotia lor, decat daca ar avea o aventura.
O pana sexuala este mai degraba un semn care trebuie sa alerteze partenerii pe planul sanatatii si sa mearga sa faca un examen medical. Poate fi vorba de o problema hormonala, arteriala, efectele secundare ale unui medicament sau chiar probleme psihologice sau anxietate.
Exista medicamente foarte eficiente pentru ameliorarea erectiilor care nu au niciun efect advers in ceea ce priveste dorinta. Daca functioneza bine permit relansarea mecanicii erectile, nu a dorintei.
6. Barbatii doresc mai mult decat femeile?
Chiar deloc. Unii barbatii doresc destul de putin si chiar nu sunt foarte interesati de sexualitate. De asemenea, unele femei sunt foarte motivate de sexualitate si chiar pasionate de acest subiect! Ceea ce da impresia unei diferente este faptul ca dorinta sexuala masculina este mult mai usor de aratat. Cand un barbat se arata interesat de sex poate fi un semn de virilitate.
Dimpotriva, dorinta feminina este mult mai des ascunsa deoarece daca un barbat care isi arata dorinta pentru sex va fi calificat Don Juan, o femeie care ar face acelasi lucru ar fi judecata gresit de cele mai multe ori.
7. Este normal sa am nevoie cu orice pret de un ambient romantic pentru ca libidoul meu sa se trezeasca?
Da, dorinta sexuala feminina este rareori o dorinta impulsiva ca cea masculina. Ceea ce vrea sa insemne ca rareori o femeie simte nevoia sa faca dragoste din impuls.
In general este nevoie de elemente care sa-i elibereze dorinta. Poate fi vorba spre exemplu de o ambianta romantica, un mediu propice, de o atentie speciala din parte iubitului sau.
Daca unele femei se simt genate de acest lucru este deoarece simt acestea ca pe niste limite. De fapt, partenerul lor masculin nu functioneaza in acelasi fel, fapt ce le-ar determina si pe ele sa doreasca sa fie la fel. Dar nu! Ele nu pot fi barbati. Companionul lor trebuie sa inteleaga nevoile lor de a cultiva dorinta feminina care le este data de atentia pe care o primesc.
Daca libidoul isi are radacinile in emotii, el actioneaza si in creier, asupra corpului.
Un libido bun, care functioneaza bine sa manifesta in reactiile corpului nostru. Nu este doar un sentiment.
8. Simt dorinta, dar nu ma lubrifiez. Este oare semnul ca dorinta mea este prea intelectuala?
Nu este neaparat obligatoriu. Puteti simti o dorinta puternica, dar este posibil sa nu puteti sa va lubrifiati.
De obicei, cand o femeie simte dorinta se lubrifiaza natural. Uneori insa, conexiunea intre dorinta si excitare fizica nu se face. De fapt este vorba de acelasi fenomen ca pana sexuala la barbati. Se poate produce fie dintr-un motiv fizic( medicamente, diabet, dezechilibru hormonal, nastere, menopauza) sau dintr-un motiv psihic( anxietate, depresie, griji)
Absenta lubrifierii vaginale inseamna pur si simplu ca o za a lantului care incepe cu dorinta si se termina cu excitarea fizica nu functioneaza perfect. Asta nu inseamna in niciun caz ca dorinta sexuala este prea intelectuala, iluzorie sau simulata.
9. Care este diferenta dintre excitatie si dorinta sexuala?
Dorinta sexuala este un sentiment, o emotie.Ea se dezvolta in creier. Excitarea este un efect fizic care produce dorinta sexuala.
Erectia la barbati si lubrifierea la femei sunt semne de excitare sexuala, ceea ce inseamna concretizarea practica a dorintei.
Cu siguranta dorinta preceda excitarea.Ea este cea care va duce la excitatie.Atunci cand conexiunea nu se face corect putem resimti dorinta care nu va duce la excitatie.
10. Este adevarat ca exista hormoni ai dorintelor la femei?
Da, bineinteles.Estrogenii, hormonii secretati in cantitatea cea mai mare inainte de ovulatie sunt propici pentru dorinta. Mai multe studii sustin ca ei maresc dorinta.
O femeie este mult mai doritoare in perioada de fertilitate, ca si cum natura ar fi ar fi prevazut sa-i ofere dorinta de a face dragoste pentru a se reproduce. Testosteronul, hormonul masculin est de asemenea prezent in cantitati foarte mici in circulatia sangelui la femei.
Cu toate ca est o cantitate foarte mica est cat se poate de utila pentru stimularea dorintei.Cand acest hormon este foarte scazut si dorinta este scazuta.
Acest fenomen se mai intampla si atunci cand o femeie ia un anumit tip de pastile pentru acnee care scad doza de testosteron din corp.De asemenea, mai exista si un hormon numit prolactina care este contra dorintei sexuale.Cand acest hormon este in cantitati mari dorinta sexuala dispare. Dorinta feminina nu este doar psihologica este in acelasi timp sub dependenta mai multor hormoni.
11. Exista medicamente care cresc dorinta sexuala?
Nu, nu exista absolut niciun medicament pentru a mari dorinta sexuala. De fapt este vorba despre afrodisiace care exista doar in fantasme. Este adevarat ca unele medicamente contribuie la scaderea dorintei sexuale: anumite tratamente hormonale, antidepresive, etc.
Pe parcursul vietii libidoul variaza. Unele schimbari sunt usor de acceptatm altele sunt jenante pentru cuplu iar in unele cazuri nu prea stim pe unde ne aflam.
12. Este mormal ca dupa o sarcina sa se diminueze dorinta sexuala? Si daca da, cam in cat timp revine?
Da, este adevarat, dupa o nastere dorinta sexuala se diminueaza pentru o perioada. Aceasta poate sa dureze intre 1 si 3 luni minim, dar poate ajunge si pana la 1 an fara sa fie vorba de vreo anormalitate.
Aceasta scadere a dorintei are mai multe explicatii: cresterea prolactinei, hormon de alaptare care scade libidoul, oboseala, problemele cu kilogramele, stresul noii responsabilitati, restabilirea echilibrului in cuplu dupa aparitia copilului, etc.
Este foarte important ca partenerul de viata sa inteleaga ca trebuie sa isi reseduca partenera pentri ca ea sa il doreasca din nou.
13.Il doream mai mult la inceputul relatiei decat acum. Totusi inca il iubesc.Este normal?
Da, este normal. Ceea ce da dorintei o mare putere este dorul. Atat timp cat va este dor de partener, dorinta creste. La inceputul unei relatii dorul este un factor esential. Dat fiind faptul ca nu traiti impreuna, distanta creeaza dorul. De asemenea, cand o relatie incepe nu putem sti ce va fi maine.
Legatura asta poate inceta oricand, deci nu ne simtim in siguranta. In plus mai este vorba si de un dor care incita libidoul.
In continuare, cand relatia devine mai stabila, dorinta persista, dar isi schimba natura.
Este necesar ca un cuplu sa dureze pentru a putea transforma aceasta dorinta initiala intr-o dorinta mult mai prefunda, bazata pe convingeri.
Dorinta de acest fel este mult mai putin violenta, mai profunda, deci mai stabila. Dar in acelasi timp ofera partenerilor o placere foarte intensa.
14. M-a inselat, iar gelozia mea m-a facut sa-l doresc iar. Eu as fi crezut mai degraba ca asta ma va bloca.
Lipsa creeaza dorinta.
Atunci cand iubitul va inseala, voi care va simtiti poate in siguranta in preajma lui, va dati seama intr-o clipa ca nu va mai apartine. Constatati ca poate sa va insele sau chiar sa va paraseasca.
In acel moment percepti valoarea inestimabila pe care o are. Intelegeti ce veti pierde daca va pareseste. Asta stimuleaza dorinta.
Il considerati foarte important, iar dorinta de a nu-l pierde creeaza dorinta. Este o reactie cat se poate de naturala si de clasica.
Totusi este bine sa stim puterea dorintei care uneori poate avea rezultate neasteptate sau uimitoare!
Unele femei insa simt dezgust fata de partenet gandindu-se ca el a atins si alte femei, fapt care in general le blocheaza reactiile. In realitate, atat timp cat nu suntem sigur ca s-a produs o infidelitate nu prea stim cum sa reactionam.
15. Ce poate bloca dorinta sexuala ?
O problema de sanatate, un medicament, dar si o problema in cuplu pot bloca dorinta. In general atat timp cat suntem in viata si libidoul nostru traieste.
Acest elan sexual poate fi totusi blocat de alte emotii daca sunt foarte puternice. Poate fi vorba de frica sau de resentimente, etc.
Atunci cand intr-un cuplu exista resentimente dorinta este aproape nula.
Astfel, daca dorinta voastra este la cel mai jos nivel cu toate ca sunteti perfect sanatoasa, puneti-va o singura intrebare: "imi mai doresc partenerul ? Si daca da, de ce?" Originea unei lipse de dorinta se gaseste deseori in simplul raspuns la aceasta intrebare!
Libidoul in 15 intrebari
Libidoul, radacina dorintei sexuale se exprima in primul rand prin sentimente si emotii inainte sa se incadreze in latura carnala. Nasterea acestei dorinte este intotdeauna misterioasa si deseori dificil de analizat, de inteles sau chiar de acceptat. Asadar, trebuie sa ne obisnuim cu faptul ca libidoul este o forta ce contribuie la o viata echilibrata.