La noi, omul de tip nou nu suna foarte bine, indiferent daca e vorba despre barbati sau despre femei. Omul nou este un individ care cunoaste mersul istoriei, care accepta o societate comunista, care este lipsit de agresivitate, care nu mai face diferenta intre masculin si feminin, in care toate se produc altfel. In strainatate acest concept este perceput altfel, dar nu cunosc foarte bine asa ca nu voi insista foarte mult asupra acestui aspect. Insa iata o intrebare: Oare barbatii de azi sunt mai putin amenintati de puterea femeii sau doar se prefac?
Sa vedem ce fac personajele
Carrie – are succes cu cartea in Franta, spre deosebire de Berger, care ajunge sa sufere un esec. Succesul este al ei. Este mandra de succesul ei insa nu stie cum il simte el. Nu stie daca sa-i spuna sau nu, nu stie efectiv ce sa faca.
Cum se intampla lucrurile
Identificarea cu succesul celuilalt - femeia se identifica cu succesul barbatului, simte ceea ce simte si el, se aseaza impreuna in aceasta cautare a unui succes. El este cel care actioneaza pentru a-l avea si il cauta. Sunt cupluri functionale. Este cazul cel mai des intalnit. Vorbesc de societatea actuala, din Romania.
Competita cu partenerul – lupta pentru succes in cadrul unui cuplu este un mecanism pe care il observ destul de frecvent. Este negativ, este pozitiv – depinde; unele cupluri simt ca aceste lucruri le ajuta, altele ca sunt dificile si lupta dificil de dus. Daca ar fi o competitie in care fiecare accepta diferentele dintre ei, atunci aceasta ar fi probabil pozitiva. Imagineaza-ti un cuplu care se lupta pentru a avea grija de copil ca si cum ar avea doua mame. Este o competite injurioasa. Daca se accepta o diferentiere a sexelor, atunci poate ca spiritul de competitie nu mai apare. Problema reala a acestei teme este cea a diferentelor dintre feminin si masculin, iar ele exista. Faptul ca doua persoane sunt diferite inseamna doar ceea ce afirma propozitia si nimic mai mult. Diferit nu inseamna superior – inferior ci inseamna ca doua obiecte au trasaturi diferite. O garoafa este diferita de un trandafir, un whisky este diferit de un coniac. In cazul in care consideram ca o garoafa este superioara trandafirului, atunci apar si dificultatile.
Izolarea realitatii – succesul este puternic, in aceasta situatie garantat narcisic. Orice s-ar intampla, o persoana trebuie sa aiba succes in orice situatie. Pentru aceasta se izoleaza de realitatea sociala, care presupune o succesiune de esecuri si succese. Pentru a avea mereu succes, este nevoie de o lume delimitata. Ai in minte exemplul jucatorului virtual, cel care se joaca mereu pe computer. El castiga mereu. Dar nu castiga in realitate, ci in lumea lui delimitata. Trecand la cuplu, te invit sa iti imaginezi ca tu esti cea care asigura cadrul iar partenerul este plasat strict in cadrul delimitat de tine. El va avea mereu succes in ceea ce intreprinde iar de regula accepta insuccesul doar ca vinovatie a celuilalt.
Esecul este o forma de atac narcisic, este o rana narcisica. Dupa un esec imaginea de sine scade si este in firea lucrurilor sa fie asa. Eul se simte slab, incapabil sa treaca peste obstacol. In acest moment lucrurile sunt simple, o stare mai curand depresiva se instaleaza. Cel care sufera un esec spune diverse lucruri – ca nu este iubit, ca este slab, ca este singur, etc. Ele doar marturisesc ca a fost un esec. Cu acest esec este necesar sa se intampla ceva. Spre exemplu – nu reusesti sa inchei o afacere sau partenerul tau nu reuseste asta. Sentimentul esecului exista in tine. In acest moment situatia arata astfel – simti ca exista ceva in tine, ceva neplacut. Inerent faci ceva cu asta – incerci sa-l descalcesti, te simti vinovata pentru esec iar de aici o intreaga alta imagine despre vinovatie. Sau iti impui sa-l depasesti – "ma voi razbuna, voi actiona astfel incat sa trec peste aceste lucruri", sa il ignori (il arunci departe si nu te mai gandesti la el, eventual il uiti), apelezi la mecanisme rationale – spui "era firesc sa am esec, toate lumea are", sau varianta clasica – "am avut un esec azi dar ma simt bine". Unii compenseaza un esec prin tot felul de activitati: se duc la cumparaturi, casino, se imbata, se plimba. Toate acestea spun ceva despre tine si modul in care te aperi de un sentiment de disconfort.
Starea de esec poate sa fie abordata prin cuvinte (a vorbi despre ceea ce simti), prin gesturi (a plange, a fi furioasa), prin cautarea "continerii" (a gasi mediul care te contine). Cu alte cuvinte, a lasa nemultumirea, frustrarea, existenta acestora sa fie libere. Partea de analiza, intelegere, corectare va veni ulterior dupa ce starea emotionala de moment se va diminua.
In cazul lui Carrie si al lui Berger, povestile lor sunt amplificate – succesul unuia (o hrana narcisica) se completeaza cu esecul celuilalt (o rana narcisica). Daca cei doi ar fi procedat invers – el sa aiba succes si ea esec - ce s-ar fi schimbat? Nu cumva este o tendinta de a atribui succesul masculinului (nu barbatului) si esecul femininului (nu femeii)? Vino si pe forum sa discuti in jocul nostru pe aceasta tema.
Claudiu Ganciu
Psiholog, psihoterapeut
Centrul de psihologie de actiune si psihoterapie