Contactul vizual
Bebelusul te va primi in ochi undeva in jurul varstei de doua luni, iar capacitatea de concentrare incepe sa se contureze. Acest contact vizual direct este o cale de comunicare importanta. Asa iti arata ca te iubeste si cauta semne de afectiune si siguranta din partea ta.
Cum ii raspunzi: Priveste-l in ochi cand ii vorbesti sau ii canti. Spune-i ca e frumos, ce veti face astazi sau orice altceva. Ideal ar fi sa il gadili sau sa iti tii mana pe burtica lui in timp ce-l privesti si ii canti, pentru a-i oferi senzatia de siguranta.
Gangurit entuziast
Este modul lui de a-ti atrage atentia sau de a-si arata aprecierea pentru o jucarie sau ceva ce apare brusc in campul lui vizual. Asa iti transmite ca e fericit.
Cum ii raspunzi: Incearca sa il imiti pe un ton pozitiv si sa ii raspunzi cu privire la obiectul sau situatia care i-a trezit interesul. Asa il inveti sa converseze.
Limba pofticioasa
Scoate limba si o misca dintr-o parte in alta? Inca de la nastere, bebelusul scoate limba in cautare de mancare, dar si pentru a gasi alinare. Daca scoate limba si o mentine pe mijlocul buzei de jos, atunci iti arata ca ii este foame.
Cum ii raspunzi: Mangaie-i obrazul pentru a se intoarce spre tine atunci cand vrei sa o alaptezi. Daca nu ii este foame, leagana-l si canta-i, pentru ca are nevoie de alinare.
Gangurit incantat
Sunetele sunt expresia fericirii. Astfel iti transmite ca ii place ceea ce faci in momentul respectiv. Spre deosebire de ganguritul entuziast, aceste sunete sunt mai calme, mai blande.
Cum ii raspunzi: Continua sa faci ceea ce faceai. Asa afli ce ii place. Imita-i ganguritul astfel incat sa ii arati ca o intelegi.
Pumnii frustrarii
Bebelusul poate sa isi inclesteze pumnii intentionat incepand cu varsta de 4-5 luni, ceea ce tradeaza ca ar fi coplesit sau stimulat in exces. Iti spune sa il lasi in pace, fiindca este obosit. Daca acompaniaza pumnii stransi cu grimase si isi intoarce fata in directia opusa, are nevoie de o pauza de somn sau doar sa fie lasat in pace.
Cum ii raspunzi: Incetineste ritmul sau fa o pauza de 10 minute. Tonul vocii tale conteaza mai mult decat ceea ce ii spui, asa ca vorbeste-i calm si arata-i ca intelegi.
Planset nervos
Copilul face asta din diverse motive, de la foame si pana la oboseala. Intre 6 si 9 luni, insa, acest sunet poate indica anxietatea de separare. Unii bebelusi devin anxiosi atunci cand dispari si te roaga sa-i iei in brate atunci cand revii.
Cum ii raspunzi: Linisteste-l, dar arata-i ca nu are de ce sa isi faca griji. Incepe prin a parasi camera timp de cateva momente, lasand pe altcineva in locul tau. Creste perioada pana cand incepe sa constientizeze ca te vei intoarce de fiecare data.
Aplauze
In jurul varstei de 8 luni, copilul va incepe sa bata din palme. Cand va descoperi ca poate face acest lucru, o va face din nou si din nou, pentru a te impresiona.
Cum ii raspunzi: Reflecta-i bucuria aplaudand si tu, apoi faceti cu randul. Abilitatile ei de comunicare se vor imbunatati pe masura ce intelege ca este un joc in care trebuie sa isi astepte randul. Acum este momentul pentru a-i arata si alte gesturi amuzante, pe care sa le imite, cum ar fi mainile ridicate de bucurie. Fa miscarile lent si exagerat, astfel incat sa inteleaga si sa te poata copia.
Citeste si:
Bebelusii nu plang - Te intrebi cum e posibil?
Mit si adevar despre somn dupa nasterea bebelusului
Concluzia nutritionistilor: copilul nu poate creste decat la sanul mamei