Medicul nutritionist Mihaela Bilic explica ce efecte poate avea sucul de fructe la copii. Specialista citeaza cateva studii si subliniaza ca sansele ca micutii sa devina obezi au crescut din cauza consumului de suc de fructe.
"Consumat cu moderatie, sucul de fructe este un produs sanatos, insa tendinta in randul copiilor este sa il foloseasca in loc de lapte sau de apa. Studiile efectuate pe copii care consuma in exces suc de fructe (peste 2 pahare/zi) au aratat o dezvoltare fizica inferioara mediei, un risc crescut de obezitate si o frecventa mai mare a cariilor dentare.
Timp de 2 ani au fost observati 550 de copii scolari si s-a observat ca sansa de a deveni obezi creste cu 60% datorita consumului mare de suc de fructe, indiferent de greutatea initiala a copilului, de regimul alimentar si de gradul activitatii fizice", scrie nutritionista Mihaela Bilic pe pagina oficiala de Facebook.
Specialista explica de ce este mai important ca cei mici sa manance fructe si nu sa le consume in forma lichida, ca sucuri. Totul tine de felul in care organismul nostru percepe sucurile si din cauza ca nu contorizeaza caloriile din suc, acesta afecteaza greutatea.
"Organismul percepe bauturile racoritoare si sucurile ca fiind apa si nu contorizeaza caloriile pe care le contin. Un litru de suc (cumparat sau preparat in casa) are in medie 500cal, adica aproape jumatate din ratia calorica zilnica a unui copil. In plus sucul nu se mesteca, ci se bea, deci nu poate fi perceput ca mancare. In concluzie limitati cantitatea de suc de fructe din dieta celor mici si obisnuiti-i sa consume fructele ca atare, nu stoarse. Efortul de curatare si mestecare reduce automat cantitatea consumata, iar prezenta pulpei si a fibrelor scade absorbtia zaharului", mai spune medicul nutritionist Mihaela Bilic.
Citeste si: Sucul natural eficient in tratarea gastritei
Bei suc dietetic? 5 efecte secundare pe care nu le stiai
Esti tot mai stresata? Bea un suc pentru calmarea nervilor
Vrei sa scazi nivelul glicemiei? Iata un suc verde ideal pentru diabetici