Lipie cu praz
250 g unt
1 lingurita de sare
200 ml apa rece
250 g cubulete kaizer
5 buc praz
6 oua
100 ml lapte
100 ml smantana acra
Sare
Piper
Chimion
Intinde jumatate din aluat cu sucitorul si depune-l pe o tava rotunda. Inteapa-l cu furculita.
Restul de aluat se pune la congelator si il poti folosi pentru o lipie cu prune.
Prajeste cubuletele de slanina intr-o tigaie si adauga apoi prazul, inabuse-l pana se inmoaie putin. Lasa sa se raceasca, iar apoi imprastie peste aluat. Amesteca toate ingredientele pentru crema si se toarna-le peste praz.
Introdu tava la cuptorul preîncălzit la 200°C pentru circa 40 minute.
Se serveste calda.
In Elvetia, aceste lipii se numesc Wahen (Wahije) si se prepara garnisite cu fructe, legume sau branza, cu o crema de oua deasupra. In unele regiuni se numesc Dunne (Tunna), adica prajituri subtiri, dar poate mai au si alte denumiri, pe care nu le cunosc.
Autor: Jakob Hausmann